Glöm den arabiska våren – Det sekulära Libanon visar vägen i Mellanöstern

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 september 2015
- Torbjörn Sassersson

Hesham H Bahari“Nyligen gick några egyptier ut och narrade ”baddräktsrevolutionen” i Libanon på de sociala medierna. Det är nämligen så att libanesiska flickor kan gå och demonstrera i shorts utan att bli påhoppade av sina manliga meddemonstranter”. Det skriver författaren och förlagsredaktören Hesham H Bahari som kommenterar en artikel i RT.com av den politiska analytikern Catherine Shakdam, specialiserad på Mellanöstern och senast utvecklingen i Yemen.

Text: Hesham H Bahari, Alhambra.se

”Finns det inga män i Libanon som kan hålla sina kvinns under kontroll?” undrade de skenheliga i Egypten och Saudiarabien på Facebook.

De fick svar på tal direkt av libanesiska tjejer:

”Ni idioter hoppar på era egna beslöjade kvinnor så fort de går i en demonstration! Finns det inga kvinnor i Egypten som kan hålla sina gubbar under kontroll?”

Libanon lär nog hitta en lösning på sina oplockade fysiska sopor. Frågan är hur länge kommer det att ta innan de skenheliga i Egypten och annorstädes i världen kan göra rent hus med sina mentala sopor?

Nu går det fort i alla fall. Tåget skenar i väg utan broms och passagerarna försöker hoppa av. Men bara de starkaste kommer att klara sig. (Får mig att tänka på Jethro Tulls härliga låt ”The locomotive breath”!)

ArcanumSkolan 2024

Nyligen gick en böneutropare i Egypten och bytte det urgamla böneutropets lydelse från ”Bönen är bättre än sömn” till ”Bönen är bättre än Facebook”!

Han lär nog få sparken av de religiösa myndigheterna, men hur tänkte han egentligen? Kan man uppdatera böneutropet? Eller är det bara ett klassiskt exempel på mystifiering som garanterar fortsatt underkastelse?

Det som Catherine Shakdam berättar om i artikeln har jag redan sagt för länge sen. Dessa revolutioner är sekulära (religiös och annan skenhelighet är oförmögna att åstadkomma någon förändring utan frodas på status quo), dessa revolutioner är den sekulära människans svar på den blodiga återvändsgränd där arabvärlden befinner sig i och dessa revolutioner har kidnappats snabbt av världens oligarker och vapenhandlare för att installera skenheliga regimer där egentligen rättframma förändringsvänliga krafter borde styra.

Men det är inte bara i Beirut som soporna inte har plockats på veckor. Det stinker ännu värre bland våra rena, skenheliga demokrater som låtsas inte förstå att det är deras stöd till Saudiarabien och dess allierade som gör att halva Syriens befolkning (och snart halva Jemens) nu utvandrat mot en okänd framtid.

Skenhelighet är inte bara religiös. Den ”demokratiska” sorten är ännu värre. Den varken syns eller luktar men leder obönhörligt till själens död för alla som inte ser sig för.

Text: Hesham H Bahari

Hesham Bahari (1954-) är en svensk-libanesisk författare, översättare och förläggare. Han är främst känd som översättare av arabisk litteratur till svenska och för att genom sina översättningar och sin förlagsverksamhet med förlaget Alhambra ha presenterat arabiskspråkiga författare som nobelpristagaren Naguib Mahfouz för svensk publik.

Relaterat

Catherine Shakdam: Lebanon leads the way: Forget the Arab Spring – Here comes the real Arab Uprising!

Catherine ShakdamCatherine Shakdam is a political analyst, writer and commentator for the Middle East with a special focus on radical movements and Yemen. Her writings have been published in publications such as Foreign Policy Journal, Mintpress News, the Guardian, Your Middle East, Middle East Monitor, Middle East Eye, Open Democracy, Eurasia Review and many more.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq