Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Jan Guillou avslöjade hur Palestinarörelsen infiltrerades av säkerhetstjänsten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 september 2015
- NewsVoice redaktion
Jan Guillou - Foto: Piratförlaget

NewsVoice publicerar ett kortare utdrag från Jan Guillous bok “Ordets makt och vanmakt”. Guillou beskriver hur säkerhetspolisen på 1970-talet infiltrerade och försökte inspirera Palestinarörelsen i Sverige till att begå våldshandlingar. Svenska tidningar ville inte publicera Guillous omskakande upptäckt.

Text: K. Reporter, uppd. kl kl 07:49, 24 sep 2015 | Bilder från Piratförlaget

Guillou skriver i kapitel 4:

Ordets makt och vanmakt av Jan Guillou“Infiltratören Rolf Svensson blev ett lärorikt typfall eftersom han var först och för att hans modus operandi skulle komma att upprepas gång på gång. Eftersom han var först i raden var också den miljö han ville infiltrera mindre misstänksam än vad som senare skulle bli fallet.

Infiltratören började med att gå runt bland olika personer i målgruppen. Infiltratören besöker A och gör sig lite bekant, säger att han vill hjälpa till i solidaritetsarbetet. Han fortsätter därefter till B och låtsas känna A betydligt bättre än vad han gör, går vidare till C och känner nu som det verkar både A och B. Och där sätter han instöten, biter sig fast och börjar sedan komma med sina förslag till mer ”direkt aktion”.

Rolf Svensson skulle möjligen ha väckt mindre misstänksamhet i de palestinska kretsarna i Stockholm om han inte uppträtt både som våldsförespråkare och antisemit. Han var alltså dåligt förberedd eller också hade hans handledare gett honom den misslyckade instruktionen att spela antisemit, vilket fick en rakt motsatt effekt än den som bör ha varit avsedd.

Eftersom han redan i början hann dra på sig misstankar fick hans erbjudande om att skaffa fram handgranater och organisera ett överfall på Judiska Centret i Stockholm bara till resultat att han kastades ut från solidaritetsarbetet.

Ändå fortsatte han med samma strategi, förmodligen lite visare av sina misstag och dök upp bland motsvarande palestinska kretsar i Köpenhamn, där han förstås kunde hänvisa till sina vänner i Stockholm, A, B, C.”

Guillou beskriver sedan att Rolf Svensson arbetade för både den svenska och den israeliska säkerhetstjänsten och att han i Köpenhamn lyckades gillra en fälla för en palestinsk konstnär som utmålades i media för att ha haft planer på att mörda Israels premiärminister.

Konstnären erbjöds ett hotellrum av Svensson och hon hann inte mer än checka in på hotellet förrän hon greps av militärpolis som påstod att de kunde beslagta vapen, pengar och mordplaner. I själva verket var det hos Rolf Svensson som bevisen hittats, vilket Guillou fick bekräftat av den danska polisen. Guillou åkte dit som reporter för tidningen “Se” som betalade hans resa och uppehälle, men vägrade sedan publicera Guillous reportage.

Guillou skriver:

Jan Guillou - Foto: Piratförlaget”Min slutsats blev att ingen större svensk tidning skulle vilja publicera den ovanliga historien om hur svensk och israelisk säkerhetstjänst genomfört en lyckad operation för att få utställaren av barnteckningar att framstå som en terrorist”.

Rolf Svensson blev släppt av dansk säkerhetstjänst och han slapp åtal för olaga vapeninnehav. Som agent var han däremot förbrukad, skriver Guillou.

Text: K. Reporter

NewsVoice efterlyser personer som kan berätta hur politiska partier, andliga sällskap, ideella organisationer, fredsgrupper etc infiltrerats.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq