Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kemikaliecocktailen i maten gör oss sjuka – Ät naturlig mat utan skadliga tillsatser

publicerad 24 september 2015
- Ulla Gabay
Mat på sjukhus - Crestock.com

Mat på sjukhus - Crestock.com
Ulla GabayAtt utsättas för en cocktail av kemikalier i maten är betydligt mer riskfyllt än när det handlar om en i taget. Det slår en ny dansk studie fast. Professor Kristian Syberg vid Roskilde Universitet menar att detta måste tas med vid riskanalysen och att de godkända kemikalienivåerna behöver sänkas.

Text och foto (porträtt): Ulla Gabay,  journalist, författare och föreläsare | Läs mer av Ulla Gabay | Foto ovan: Crestock.com

Studien har publicerats i Journal of Toxicology and Environmental Health. Forskarna studerade skador på celler av en vanlig ”matcocktail”: två miljögifter och akrylamid. Experimenten visade att cocktailen av potentiella cancerämnen skadade cellernas DNA. Trots att nivåerna i mixen var så små att de inte varit skadliga var för sig.

Akrylamid som ingick i cocktailen används vid plasttillverkning och finns i maten via en reaktiv kemisk förening (reaktion mellan kemiska ämnen) vid upphettning till hög temperatur. Akrylamid är vattenlösligt och tas snabbt upp i mag- och tarmkanalen.

På Livsmedelsverket bedömer man riskerna av varje kemikalie för sig och sätter säkerhetsnivåerna efter det. Utan hänsyn till cocktaileffekten.

På verkets sida om akrylamider står att ämnet finns i bröd, frukostflingor, kex och kakor; med högst halter i potatischips, pommes frites och kaffebönor. Samt att akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne och att det ingår i tobaksrök.

I stället för att förbjuda akrylamid i maten rekommenderar Livsmedelsverket ”några enkla sätt att få i sig mindre”:

  • Ät varierat, det vill säga olika sorters mat. Då minskar risken att få i sig skadliga halter av något ämne.
  • Ugnsbaka/fritera/grädda/rosta potatis, potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllenbruna snarare än bruna.

Livsmedelsverket nöjer sig sedan med att luta säkerheten mot den europeiska branschorganisationen FoodDrinkEurope. Den har tagit fram en ”verktygslåda” för sina livsmedelsproducenter med ”råd” om hur de kan minska bildningen av akrylamid i maten.

Att våra myndigheter inte skyddar oss bättre, beror givetvis på att det skulle påverka livsmedelsnäringen. Kommersiella intressen går som vanligt före folkhälsan. Det är vad forskningen nu börjar påvisa effekterna av.

Alltmer pekar på att kemikalierna i maten är en viktig faktor även för den dramatiska ökningen av folksjukdomarna. Den 10 september publicerade The Lancet en uppdatering av Global Burden of Disease Study, GBD. I den slås det fast att välfärdssjukdomarna gått om svälten som dödsorsak i världen. Orsakerna bakom toppas av kost, luftföroreningar och rökning. Vilka alla har en sak gemensamt: giftiga kemikalier.

Lars Barregård - Foto: GTB Univ”Den största samlade effekten på hälsan kommer från dålig kost som påverkar många av riskfaktorerna på listan och ger upphov till tillstånd som stroke, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar”, sa enligt GP en av de svenska forskare som deltog, professor Lars Barregård.

Foto: Göteborgs Universitet

Enligt KEMI används runt 100 000 kemikalier och den totala mängden per år uppgår till 400 miljoner ton. Medan EEA uppskattar att mer än 13 miljoner syntetiska kemiska föreningar har producerats i laboratorier.

Syntetisk biologi, ”synbio”, spås vara livsmedelsindustrins framtid: odlat kött och annat med helt nya DNA-sekvenser från t ex bakterier och alger, ibland skapade som ”blad” från datorer. Utan större motstånd, eller planerade regleringar av märkning och annat.

Bryan G. Norton, PhD - Foto: Georgia Tech”Apatin mot politiska inslag, inklusive regleringar, frodas”, säger professorn vid Georgia Institute of Technology, Bryan G Norton, till The Guardian.

Foto: iac.gatech.edu

Att just kemikalierna i maten engagerar, blev tydligt i förra veckan när jag bloggade i ämnet. De är extra farliga då de drabbar tarmslemhinnan direkt. Men vad kan vi göra för att få bort dem, när inte politiker och myndigheter agerar?

Information och kunskap ger makt och med makt kan man påverka. Det visar ökningen av eko-maten. Vi har gått från att vara okritiska konsumenter till att själva ta taktpinnen. I USA har konsumenttrycket tvingat 11 ledande matföretag att fram till 2018 sanera bort färg- och smakkemikalier i maten. Nu är det hög tid att vi i Sverige slutar handla varor med E-nummer, tillsatser som döljer syntetiska kemikalier. Bra start är att läsa Äkta Varas E-guide.

Text och foto: Ulla Gabay, journalist, författare och föreläsare | Läs mer av Ulla Gabay

Referenser

Annons Ulla Gabay bok HälsofällanScience Nordic, ny dansk studie: “Chemical cocktails in foods increase cancer risk”

Studiepublicering: “Mixture Genotoxicity of 2,4-Dichlorophenoxyacetic Acid, Acrylamide, and Maleic Hydrazide on Human Caco-2 Cells Assessed with Comet Assay”

KEMI, Kemikalieinspektionen: “Kemikalier i samhället”

EEA, European Environment Agency: CHAPTER 17: CHEMICALS AND GENETICALLY MODIFIED ORGANISMS – INTRODUCTION”

Syntetisk biologi, The Guardian 17.12.2014: “Technology is ready for synthetic foods. Are you?”

Global Burden of Disease Study, 2013, The Lancet: “Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013”

Sanering av smak- och färgämnen till 2018, Huffington Post: “11 Food Companies Removing Artificial Colors And Flavors By 2018”

Kemikalierna tar livet av oss (Ulla Gabay): “Kemikalier i maten tar livet av oss”

Äkta Varas E-nummerguide (PDF)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq