Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Männen som tog hem en rysk stridsspets till Sverige – Peter Handberg och Håkan Berthas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 september 2015
- Torbjörn Sassersson

Två svenskar åkte till Estland för att intervjua fd militärer som kontrollerade ryska kärnvapenbaser. När de kom hem till Sverige hade de med sig en rysk stridsspets. SÄPO ringde och frågade hur de  lyckades med det. Spetsen var självklart tom på nukleärt material.

Text: Torbjörn Sassersson | Rysk stridsspets – Foto: Håkan Berthas | Musik: Thåström

Resan till Estland baseras på boken “Undergångens skuggor” av författaren Peter Handberg. Den fick positiv kritik av svenska medier. Boken handlar om en resa genom Estland som under det första kalla kriget var värd för ett tiotal ryska kärnvapenbaser för medeldistansmissiler. Vissa var sannolikt riktade mot Sverige.

Inspelningarna finansierades av bland annat Kulturhuset i Stockholm, men pengarna räckte inte till för att färdigställa filmen. Nu vill Handberg och Berthas få klart filmen, en film med hög aktualitet i dagens situation, mitt under det andra kalla kriget.

NewsVoice fick möjligheten att lägga ut denna teaser trailer med klipp från filmen som aldrig tidigare visats. Kontakta Peter Handberg (tills vidare via NewsVoice) om du vill hjälpa till med slutfinansieringen av klippning och textning så att dokumentären kan visas i sin helhet.

Relaterat

SvD: Resa till undergångens ramper

GP: Peter Handberg: Undergångens skuggor – missiler och möten

x


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq