Männen som tog hem en rysk stridsspets till Sverige – Peter Handberg och Håkan Berthas

1
758

Två svenskar åkte till Estland för att intervjua fd militärer som kontrollerade ryska kärnvapenbaser. När de kom hem till Sverige hade de med sig en rysk stridsspets. SÄPO ringde och frågade hur de  lyckades med det. Spetsen var självklart tom på nukleärt material.

Text: Torbjörn Sassersson | Rysk stridsspets – Foto: Håkan Berthas | Musik: Thåström

Resan till Estland baseras på boken “Undergångens skuggor” av författaren Peter Handberg. Den fick positiv kritik av svenska medier. Boken handlar om en resa genom Estland som under det första kalla kriget var värd för ett tiotal ryska kärnvapenbaser för medeldistansmissiler. Vissa var sannolikt riktade mot Sverige.

Inspelningarna finansierades av bland annat Kulturhuset i Stockholm, men pengarna räckte inte till för att färdigställa filmen. Nu vill Handberg och Berthas få klart filmen, en film med hög aktualitet i dagens situation, mitt under det andra kalla kriget.

NewsVoice fick möjligheten att lägga ut denna teaser trailer med klipp från filmen som aldrig tidigare visats. Kontakta Peter Handberg (tills vidare via NewsVoice) om du vill hjälpa till med slutfinansieringen av klippning och textning så att dokumentären kan visas i sin helhet.

Relaterat

SvD: Resa till undergångens ramper

GP: Peter Handberg: Undergångens skuggor – missiler och möten

x


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Danne
Danne(@danne)
2 september 2015 kl 18:34

Man undrar ju litet om den där ‘konen’ är radioaktiv. Inget man vill fingra på direkt isf..