NewsVoice slutreplik: Malvina Britts och tre riksdagsledamöter skadar anseenden

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 september 2015
- Torbjörn Sassersson red.

NewsVoice-replik-i-Aftonbladet-2015SLUTREPLIK. NewsVoice framställdes i artikeln ”MP-ledamots massmejl väcker kritik” skriven av Malvina Britts på ett mycket negativt sätt. Artikeln handlade om att tre riksdagsledamöter blev upprörda av att en MP-ledamot länkat till NewsVoice i ett gruppmail. De menar att NewsVoice är en oseriös “sajt” som slarvar med källor.

Malvina Britts anser att artikeln hon skrev inte ens handlade om NewsVoice.

Hon skriver till NewsVoice:

“Artikeln jag skrev handlade inte [om] Newsvoice. Den handlade om en riksdagsledamot som agerat på ett sätt som väckt kraftig kritik. Sådant rapporterar vi ofta om.

Andra riksdagsledamöter och även riksdagsmannens egen partiledning ifrågasatte såväl hans sätt att hantera riksdagsmejlen som sajten han länken [länkade] till. Jag förstår att man kan ha olika åsikter om Newsvoice och sidans trovärdighet, men syftet med artikeln var inte att diskutera just detta – utan att rapportera om kritiken som uppstått.”

Det centrala i hennes artikel är i själva verket en “förbjuden länk” till en “förbjuden nättidning”. Den påstått “kraftiga kritiken” bestod av åsikter hos blott tre av 369 ledamöter, men de avgör inte vad alla andra ledamöter tycker och ingen behöver rätta sig efter trion Fredrik Malm (FP), Jonas Eriksson (MP) och Jesper Skalberg Karlsson (M).

Malvina Britts bygger en negativ bild baserat på tre personers åsikter

Malvina Britts fick frågan om varför hon inte tillfrågade alla 369 ledamöter om vart man får länka, vart man INTE får länka och om de anser att NewsVoice artikel var intressant och hade trovärdiga källhänvisningar. Istället lät Britts tre ledamöter, som inte kan förklara och än mindre bevisa, att NewsVoice är en dålig tidning, få angripa en ledamot (Jan Lindholm) som via NewsVoice artikel ville sprida New York Times avslöjande om korruption i den amerikanska akademiska världen.

En av redaktörerna på Aftonbladet jag talat med medger att Britts borde ha kontaktat NewsVoice för en kommentar, innan artikeln publicerades. Så skedde alltså inte.

Effekten av Malvina Britts artikel är att denne understödjer en ganska obehaglig politikermobbning av en enskild riksdagsledamot och det sker inför en publik på upp till 1,5 miljoner läsare per dag på Aftonbladet.se.

Läs mer: Länkpoliserna Fredrik Malm, Jonas Eriksson och Jesper Skalberg Karlsson har slagit till i Riksdagen

Text: Torbjörn Sassersson, red NewsVoice


Här är NewsVoice svar på kritiken publicerad på Aftonbladet.se den 16 sep 2015:

NewsVoice-replik-i-Aftonbladet-2015

Läs hela

Kommentera gärna även på Aftonbladet.se!

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • (värst är det dock när tidningarnas nätupplagor efter kritik från industrin/deras forskarkontakter inte nöjer sig med kritiska kommentarer utan utan skäl bara tar bort artiklar. Jag tänker då på dn.se Detta utsuddande av seriösa inlägg är långt värre än märklig kritik. Inte så konstigt kanske att tidningarnas närupplagor tappar läsare)

 • Det aftonbladliga skrivandet nuförtiden är allt oftare företags- och myndighetsorienterat.
  Exempelvis när folk på Livsmedelsverket hade kontaktat AB och sagt att påståenden om några produkters farlighet var rena myter. Detta sätter AB snabbt braskande rubrik till och gör ingen som helst eget arbete.

  De tittar inte ens i sitt eget pressarkiv. AB hade tidigare rapporterat om just skador – till och med död – från exakt samma produkter och ämnen samt rapporterat om amerikanskt rättsfall där arbetare fått kroniska skador.

  Är det dagens arbetssätt hos AB? Fega som J Eriksson eller kemiförsvaranna på Livsmedelsverket mfl tar kontakt med AB som sedan utan något som helst journalistiskt arbete (och ett minimum är väl ändå att kolla sitt eget pressarkiv) försöker hänga ut dem som uppmärksammar hot mot människors hälsa.

  Ja, Aftonbladet imponerar inte. Men mest ska Jesper Eriksson skämmas – och miljöpartiets ledning om de inte tar avstånd från Erikssons påhopp.

 • Mycket bra replik i Aftonbladet! Tack för en bra tidning. Torbjörn Sassersson är bland de få som verkligen med rätta kan kalla sig journalist.

 • Sedan kan man inte spela en låt som “smack that bitch” i radio… Men i Riksdagen går samma visa alldeles utmärkt och Aftonbladet skapar den skymning sången behöver… Den journalistiska nivån når långt under lågskorna i att strunta i att formulera något om vad korruptionen i akademiska kretsar i US och i Sverige angående GMO egentligen innebär..

  En korrupt värld kan inte önska sig en bättre blaska än Aftonbladet som uppenbarligen inte fått bladet ur munnen utan mer bildligt och bokstavligt lyckats skära av sig tungan och öron i ett magiskt snitt… Den nya tiden ger bara långa näsor när avslöjandena ligger på ruttnande hög i övrigt är de så korta som alliansekonomin bara tillåter och en politisk partiutveckling tillåter.

  Knapptryckarkompaniets filosofi vars första paragraf understryker knappttyckarmentalitet ska givetvis binda ledamöterna till både selen och oket sedan kan rappningen inte bara skönmåla väggarna utan randa avfällingarnas ryggar..

  “Rosenbad” det vattnet kräver mycken parfym för att omärkligt slinka förbi under broarna. Medan telia, vapenhandelns skandaler, krigsbrott, Libyen, Syrien, människorättsbrott och Ukraina talar ett annat språk. Det är inte bara militären som går, gått bakom regeringens rygg. Med eller utan deras godkännande.. Arla låter mjölk och honung få helt ny melodi och surhetsgrad runt denna jord och skapar ett mjölkuppror i Jönköping som stärker deras världsomspännande planer än mer på också vår bekostnad.. De har gjort mjölkkossor av svenskarna… Frågan är ju mest vad som inte är korrupt i vårt lilla samhälle.. Det är säkert ett litet bekymmer att akademien i ett land långt borta är korrupt, vartill landets livsmedelskontroll varit sedan decennier.. Den pandemin smittade lyckosamt även våra domäner.. Till skjutjärnsvetenskapen har VoF utan att skämmas alls anslutit sig i full mundering av hölster, ammunition och grovkalibriga vapen..

  Att privatiseringen gett sgs alla företagen maffiatendenser ska kanske inte nämnas.. Det ser ju ut som I Uz.. Det skulle ju få SJ att spåra ur också…

 • Instämmer med Anitas: ” Bra svar till Aftonbladet, Torbjörn. Det är tur att NewsVoice finns annars skulle vi sitta här i mörkret och inte veta vad som händer i världen. Tack!”

  och även med Lottas ironiska mycket träffande kommentar! 😉
  Bravo Lotta!

  ..är SÅ trött på överförmynderi-tendenserna i svensk gammelmedia..

 • “Tre politiker (Nisse, Kalle och Pelle) tycker inte man ska länka till Malvina Britts artiklar i massutskick av mail eftersom de menar att hon är en “oseriös journalist, lite småknäpp och att hon aldrig har några källanvisningar utan mest hittar på lite som de faller henne in.” Dom vill i framtiden slippa se länkar till henne i sin mailbox!”

  Ovan skrivna text handlar INTE på något sätt om Malvina Britts utan enbart om Nisses , Kalles och Pelles k r a f t i g a k r i t i k mot att kollegan länkat till hennes artiklar. Det är väl en jäkla skillnad! Det förstår väl var å en!

 • Bra svar till Aftonbladet, Torbjörn. Det är tur att NewsVoice finns annars skulle vi sitta här i mörkret och inte veta vad som händer i världen. Tack!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *