Riksdagsman Jan Lindholm (MP): Självcensur hör inte hemma i en öppen demokrati

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 september 2015
- NewsVoice redaktion
Jan Lindholm

REPLIK. Tre riksdagsledamöter har kritiserat mig för att jag sänt ut ett gruppmail med en länk till en text i nättidningen NewsVoice. Kritiken handlar om att dessa tre undanber sig gruppmail med länkar till konspiratoriska källor.

Text: Jan Lindholm, ledamot av Sveriges riksdag

Först vill jag då informera läsarna om att jag som riksdagsledamot varje dag erhåller ett stort antal gruppmail från andra riksdagsledamöter och tjänstemän, företrädesvis med inbjudningar till olika former av sammankomster och seminarier. Det mesta handlar naturligtvis om föreläsare från olika delar av världen från universitet och företag. Men det förekommer även sådant man skulle kunna ifrågasätta. Sådant jag gärna skulle slippa är det ständiga tjatandet om att ledamöter bör ta jägarexamen eller delta i skoterklubbens aktiviteter.

Jan Lindholm
Jan Lindholm (MP). Riksdagens pressfoto

Jag raderar dagligen mängder av sådant jag tycker är skräp utan att bråka så varför kan inte dessa tre ledamöter stå ut med att radera det dom inte gillar av mina mail utan att göra stor affär av det?

Argumentet att man undanber sig länkar till källor man anser vara konspiratoriska tycker jag är det allvarligaste i försöket att censurera en ledamot. Att skjuta budbäraren, för det är faktiskt det man gör, i stället för att argumentera i sakfrågan är inte bara fegt utan även djupt odemokratiskt.

Om jag hade ägnat mig åt den självcensur, dessa ledamöter önskar, och valt att enbart sända ut NewsVoice länk till artikeln i New Your Times som informationen byggde på, hade då faktainformationen varit mer värd och mindre konspiratorisk?

Om jag hade varit rädd för att bli uthängd med foliehatt så hade jag självklart kunnat censurera på det viset, men då hade jag å andra sidan undanhållit riksdagens ledamöter och tjänstemän den övriga information som NewsVoice samlat i sin artikel. Där fans en länk till ett universitet i Florida samt en länk till mail i frågan liksom till en videodebatt. Visst hade jag kunnat knycka NewsVoice arbete och skriva en egen text med alla dessa länkar i, men varför göra det när allt redan var paketerat. Dessutom skulle jag kunna bli kritiserad för stöld om jag tog konceptet utan att ange källan till min information.

Vad de tre ledamöterna i praktiken gör genom sin kritik är att avkräva mig, och troligen en hel del andra, en självcensur som inte hör hemma i en öppen demokrati.

Var och en har självklart rätt att välja sina kunskapskällor även om jag tycker det är sorgligt att höra att en del riksdagsledamöter är så rädda för ny kunskap att dom väljer bort det som inte passar i deras världsbild. Men att försöka hindra andra från att sprida den information som dessa andra vill sprida är snudd på brott mot vår yttrandefrihet.

Hade mänskligheten enbart bestått av så rädda människor som dessa tre ledamöter så kanske mänskligheten fortfarande hade varit jägare och bott i grottor.

Nu är ju inte informationen om befarade oegentligheter i forskningen kring GMO, som artikeln handlade om, något nytt eller märkvärdigt. Man kan ju därför undra om det finns något annat bakom överreaktionen på att jag påminner riksdagen om att etik och trovärdighet i forskningen är en viktig fråga.

Då syftar jag självklart på en alldeles naturlig förklaring till varför några ledamöter inte vill att obekväm information skall uppmärksammas och självklart inte på någon form av konspiration för att begränsa mina möjligheter att utföra mitt arbete som förtroendevald.

Text: Jan Lindholm, ledamot av Sveriges riksdag

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • “Reporten” heter Martin Eriksson. Han är en av två programledare för “En modern nyhetstalkshow med dalafokus. Här kommer de hetaste dalaartisterna och kultur och nöje blandas med de senaste nyheterna och debatten, allt i ett högt tempo.”

  Programledare för moderna talkshows i “högt tempo” har knappast intresse av att gräva djupare i viktiga samhällsfrågor. De flesta är mer intresserade av att synas och höras. De är inte journalister eller reportrar, utan har snarare en önskan om att vara kända och populära. E-mailadressen till Martin Eriksson finns på P4-Dalarnas hemsida men ett e-mail med information om farorna med GMO och historien om hur det hela började skulle nog bara avfärdas som en konspirationsteori. På så vis slipper man bry sig om allvarliga frågor, och man kan istället fortsätta förlöjliga människor som bryr sig om planetens framtid och som vågar sätta sig emot mäktiga intressen.

  Rekommenderar boken “Hotet mot livet” av F. William Engdahl. –
  Hotet mot livet – den genetiska manipulationens dolda agenda – http://www.anarchos.se/index.php?route=product/product&path=64&product_id=50

  “Denna noggrant dokumenterade bok fokuserar på hur en liten sociopolitisk amerikansk elit har försökt etablera kontrollen över själva grunden för mänsklig överlevnad – införskaffandet av vårt dagliga bröd. “Kontrollera livsmedlen, och du kan kontrollera människorna”, förklarade den förre amerikanske utrikesministern Henry Kissinger i mitten av 1970-talet.”

  Intervju med F. William Engdahl med svensk text – https://www.youtube.com/watch?v=FJEjH9yhvKs

  Intressant föredrag om GMO med F. William Engdahl – https://www.youtube.com/watch?v=s4qA0Ue_sI4

 • Neh he du,dessa 3 är inte rädda männiksor,dessa är äkta landsföredare och lakejer till USA/Israel var så säkert.Det är tur att vi fick se dessa 3 komma fram från skym undan.Jag undrar hur många finns kvar i skyn undan och i vårt Riksdag ?

 • Väl skrivet. All heder åt det, men ingen som helst heder åt denne Jonas Eriksson. Om MP fortsätter låta denna att vara gruppledare betyder det att sådana betenden sanktionerats av partiet?? Var Romson och Fridolin informerade? Det skulle jag vilja veta.

 • Jan Linholm är en modig man med stort civilkurage. Att man betecknas som modig för att man söker fakta säger allt om vår värld idag. Hoppas att Jan fortsätter att vara den han är och orkar stå emot de som vill tysta honom. Heder och respekt åt denne man!

 • Wow! Jan Lindholm en man med integritet i politikerkretsar. Bra text också!
  Tänk om fler vågade stå upp för sanning och en öppen debatt? Varför ville dessa tre andra gökar mörka? Vad driver dem att ropa foliehatt och försöka skrämma folk till tystnad med hjälp av förlöjligande? Varför duckar man för fakta och sakfrågor? Skärp er! Ni skulle företräda folket – har ni glömt det?
  Och dessa journalister som tamejfan ALDRIG gräver nuförtiden men som sitter och skrockar ihop med makten. Ynkliga, patetiska mobbare. Jag är på uruselt humör idag, orkar knappt med alla dessa ryggradslösa mobbar-fegisar längre. Hur pallar ni se er i spegeln? Papegojor!
  Tack till Jan Lindholm och till Torbjörn och till alla ni andra som håller sanning, demokrati och öppenhet högt.

 • Det är med förvåning jag upptäcker en politiker med integritet, en politiker som är intresserad av att själv finna sanningar, att göra sina egna observationer.

  Heder.

 • Det du Jan Lindholm ger uttryck för möter många av oss dagligen. Vi fryses ut ur debatten vilket har lett till en demokrati i förfall då våra röster inte räknas.

  Mainstream media är med all tydlighet censurerad och styrd vilket går att exemplifiera. Källgranskning är bara värt något om det man förmedlar passar konsensus. Annars är det mest ett fint ord utan betydelse.

  Även om jag ser mig som politiskt obunden och inte tror något av våra partier har de rätta svaren får din artikel mig att känna ett visst hopp för vår vilsna demokrati.

  Tack!

  Och tack till Torbjörn. Det här är ett kvitto på att du gör något oerhört betydelsefullt.

 • Tack för att du har kraft och mod att stå upp mot de som försöker förtrycka. Gillar också ditt tydliga och sakliga svar. Alldeles för få har ditt mod när de börjat klättra på karriärsstegen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *