NATO-debatt i Kulturhuset Stockholm – Vill du ha amerikanska militärbaser på landsbygden?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 september 2015
- NewsVoice redaktion
North Atlantic Council, telekonferens. NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: NATO.int

Föreningen Svenska Freds skriver att opinionen svänger för att Sverige ska gå med i NATO. Vissa opinionsundersökningar pekar på att allt fler svenskar vill dela säng med NATO. Det visar inte NewsVoice undersökning. Då var 80% emot ett svenskt NATO-medlemskap. Många vill inte se amerikanska baser på den svenska landsbygden och truppförflyttningar på vägar och genom städer, något som blivit populärt i Östeuropa på senare tid.

Ska Sverige gå med i NATO? DN.Asikt vs NewsVoice

Svenska Freds skriver:

“Samtidigt har flera före detta toppdiplomater och samhällsdebattörer som är kritiska mot ett eventuellt medlemskap slagit sig samman i initiativet Natoutredningen där även Svenska Freds ingår.”

När DN lät publicera skribenten Lars Anderssons åsikt om att Sverige inte bör gå med i NATO var det 57% som inte höll med. 57% av DN-läsarna vill alltså vara med i NATO. Det kan jämföras med siffran 80% bland NewsVoice läsare som inte vill att Sverige ska gå med i NATO.

Eftersom det brinner i knutarna arrangerar Svenska Freds en NATO-debatt i Kulturhuset Stockholm den 30 september kl 18:00. Debatten kommer att sändas direkt via webben för de som bor ute i landet. Sändningen läggs även ut på SVT Forum. Svenska Freds kan följas på Facebook eller Twitter.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: NATO
Stöd NewsVoice 2024
 • Det tog ca 20 år att ställa upp “spelpjäserna” inför WW2 och det är väl något liknande vi ser inför upptakten till WW3.

 • Kan det vara Wallenberg som styr propagandan nu när sossarna kommit till makten? Man vill väl kränga mer ubåtar då man övertagit Kokums ubåtstillverkning efter att ha utmanövrerat Tyskarna (ThyssenKrupp) på listigt sätt. Billigt köp på 340 milj för att ta över redan insålda ubåtsordrar. Man fick innan dess möjlighet att köpa genom SAAB, men avböjde. Kuppen mot Kokums började med att lägga beslag på ritningar under militär eskort i Malmö. Sen bakband man Tyskarna och man köpte till vrakpris då man inte kunde sälja till någon annan än till Sverige.

 • Men vi har ju haft NATO baser under hela det kalla kriget i Sverige. Flera uppgifter med trovärdighet menar att en plats i skärgården norr om Göteborg varit hemlig plats som hyst NATO ubåtar i hemliga bergrum. Trots envisa motrykten garanterar folk som växt upp och arbetat där att det så varit . Eller kan det vara ett masskonspiration av rykte? Bara att leta och man finner.

 • Det tog ca 20 år att ställa upp “spelpjäserna” inför WW2 och det är väl något liknande vi ser inför upptakten till WW3.

 • Kan det vara Wallenberg som styr propagandan nu när sossarna kommit till makten? Man vill väl kränga mer ubåtar då man övertagit Kokums ubåtstillverkning efter att ha utmanövrerat Tyskarna (ThyssenKrupp) på listigt sätt. Billigt köp på 340 milj för att ta över redan insålda ubåtsordrar. Man fick innan dess möjlighet att köpa genom SAAB, men avböjde. Kuppen mot Kokums började med att lägga beslag på ritningar under militär eskort i Malmö. Sen bakband man Tyskarna och man köpte till vrakpris då man inte kunde sälja till någon annan än till Sverige.

 • Men vi har ju haft NATO baser under hela det kalla kriget i Sverige. Flera uppgifter med trovärdighet menar att en plats i skärgården norr om Göteborg varit hemlig plats som hyst NATO ubåtar i hemliga bergrum. Trots envisa motrykten garanterar folk som växt upp och arbetat där att det så varit . Eller kan det vara ett masskonspiration av rykte? Bara att leta och man finner.

 • När Nato har etablerats i Sverige är nästa steg säkert militarisering av polisen som sedan samarbeta med militären för att hålla de annars tänkande i isolation, enligt amerikansk modell.
  Många som fick sluta i militär och söker jobb i industri och på sjukhus kommer att jublar när de militära baserna öppnas på nytt. Men det finns hopp att en del har lärt sig och genomskådat spelet.
  Tack Agneta for insatsen, jag har också på senare årtionden lärt mig att den rädsla vi matades med i vår ungdom om kalla kriget som var ett theaterstycke för Europa där regissören dirigerade båda sidor.
  Jag är däremot inte så säkert längre att det är fallet just nu. Om man känner sig osäkert behöver man bara se på handlingar och inte lyssna på snacket. Handlingar talar ett tydligt språk.

 • En viktig anledning till att vi ska säga nej till Nato, och dess ägare; USA, är att de är världens farligaste aktörer med monopoliserad och våldsbejakande extremism som sitt signum. De stövlar in var som helst och när som helst över hela världen. Det är så ett imperialistiskt land med totalitära ambitioner fungerar. Nu verkar det vara dags för ockupation av Sverige. De har tröttnat på att dra i trådarna bakom kulisserna.

  Kerstin talar om “smygfisar”. Mona Sahlin har i dagens DN släppt en brakare där hon uttalar sig i egenskap av nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Stora samhällelig insatser föreslås för att fånga enstaka individer för att vi ska få “trygghet”. Här ska man sila mygg och svälja elefanten Nato. I grund och botten handlar det om stigmatisering av individer som utmanar statens “rätt” till internt och externt våldsmonopol. Folkets rätt till revolutionära aktioner för att säkra en demokratisk utveckling verkar vara politiskt otänkbart i en tid då det blir allt tydligare att makten inte längre utgår från folket.

  De flesta partier verkar stå inför ett nära beslut rörande medlemskap i Nato. När den dagen kommer står vi inför en mycket otrygg tillvaro med en aggressiv närvaro på svenskt territorium. De individer som ingår i Nato-styrkan har med all sannolikhet traumatiska erfarenheter (skadade personligheter) då de kämpat för vederstygglig imperialism på andra nationers suveräna territorier. Dessa individer/förband måste betraktas som ytterst hotfulla då de utmanar vår trygghet och våra möjligheter att bygga ett “robust samhälle med en stark förmåga att värna demokratin”.

 • När Nato har etablerats i Sverige är nästa steg säkert militarisering av polisen som sedan samarbeta med militären för att hålla de annars tänkande i isolation, enligt amerikansk modell.
  Många som fick sluta i militär och söker jobb i industri och på sjukhus kommer att jublar när de militära baserna öppnas på nytt. Men det finns hopp att en del har lärt sig och genomskådat spelet.
  Tack Agneta for insatsen, jag har också på senare årtionden lärt mig att den rädsla vi matades med i vår ungdom om kalla kriget som var ett theaterstycke för Europa där regissören dirigerade båda sidor.
  Jag är däremot inte så säkert längre att det är fallet just nu. Om man känner sig osäkert behöver man bara se på handlingar och inte lyssna på snacket. Handlingar talar ett tydligt språk.

 • Precis Kerstin, projicera vars syfte är splitting. Den amerikanska administrationen (som styr NATO) visar symtom som liknar tidiga störningar. Anklagar andra för det man själv gör. På så sätt provocerar man fram en aggressiv motreaktion som tas som intäkt för ökad militarisering; alltså en klassisk projektiv identifikation och det värsta är att det fungerar.

  • Bra kommentarer. MEN vi måste redan nu observera vilka installationer och vilka stridsövningar som pågår och pågått i norr och i söder och protestera mot dessa övergrepp. Jag tänker t.ex. på Cold Response,2012, med 16.300 trupper i Nordnorge och Nordsverige, inte långt från Ryssland. Vi fick kännedom om detta endast på grund av att ett transportplan flög in i Kebnekajse. Fem dog. En annan jättestridsövning var Arctic Challenge Exercise i Luleå i början av juni, 2015. Vi var 8 kvinnor som kröp in under stängslet. Vi blev arresterade men åtal väcktes inte. Varför? Man vill inte sprida kunskap om dessa övergrepp och krigsförberedelser.Vi ÄR i praktiken med eftersom USA gör vad de vill i detta land i skydd av en medlöpande media. Flera borde ha blivit alarmerade av att USA placerade Mark och Ian, söner till ZBIGNIEW BRZEZINSKI, som ambassadör i Sverige, resp. utrikespolitisk rådgivare i Kiev. Z-big har bl.a. skrivit handboken i världsdiktatur : The Grand Chessboard, American Primacy and its Geostrategic Imperatives1957. Han var även rådgivare till Carter och Obama. Agneta

 • En viktig anledning till att vi ska säga nej till Nato, och dess ägare; USA, är att de är världens farligaste aktörer med monopoliserad och våldsbejakande extremism som sitt signum. De stövlar in var som helst och när som helst över hela världen. Det är så ett imperialistiskt land med totalitära ambitioner fungerar. Nu verkar det vara dags för ockupation av Sverige. De har tröttnat på att dra i trådarna bakom kulisserna.

  Kerstin talar om “smygfisar”. Mona Sahlin har i dagens DN släppt en brakare där hon uttalar sig i egenskap av nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Stora samhällelig insatser föreslås för att fånga enstaka individer för att vi ska få “trygghet”. Här ska man sila mygg och svälja elefanten Nato. I grund och botten handlar det om stigmatisering av individer som utmanar statens “rätt” till internt och externt våldsmonopol. Folkets rätt till revolutionära aktioner för att säkra en demokratisk utveckling verkar vara politiskt otänkbart i en tid då det blir allt tydligare att makten inte längre utgår från folket.

  De flesta partier verkar stå inför ett nära beslut rörande medlemskap i Nato. När den dagen kommer står vi inför en mycket otrygg tillvaro med en aggressiv närvaro på svenskt territorium. De individer som ingår i Nato-styrkan har med all sannolikhet traumatiska erfarenheter (skadade personligheter) då de kämpat för vederstygglig imperialism på andra nationers suveräna territorier. Dessa individer/förband måste betraktas som ytterst hotfulla då de utmanar vår trygghet och våra möjligheter att bygga ett “robust samhälle med en stark förmåga att värna demokratin”.

 • Västvärlden och Nato pekar finger åt Ryssland, fast man själv är den värsta boven. Projicering med annat ord. Det är som att släppa en smygfis i en fullsatt hiss och sedan vara den första som säger, “fy vad det luktar här, vem är det som släppt sig?” Jag tycker att John Pilgers dokumentär ” the war on terror” är mycket avslöjande när det gäller vem som utgör hotet mot världen. Den finns på tuben.

 • Precis Kerstin, projicera vars syfte är splitting. Den amerikanska administrationen (som styr NATO) visar symtom som liknar tidiga störningar. Anklagar andra för det man själv gör. På så sätt provocerar man fram en aggressiv motreaktion som tas som intäkt för ökad militarisering; alltså en klassisk projektiv identifikation och det värsta är att det fungerar.

  • Bra kommentarer. MEN vi måste redan nu observera vilka installationer och vilka stridsövningar som pågår och pågått i norr och i söder och protestera mot dessa övergrepp. Jag tänker t.ex. på Cold Response,2012, med 16.300 trupper i Nordnorge och Nordsverige, inte långt från Ryssland. Vi fick kännedom om detta endast på grund av att ett transportplan flög in i Kebnekajse. Fem dog. En annan jättestridsövning var Arctic Challenge Exercise i Luleå i början av juni, 2015. Vi var 8 kvinnor som kröp in under stängslet. Vi blev arresterade men åtal väcktes inte. Varför? Man vill inte sprida kunskap om dessa övergrepp och krigsförberedelser.Vi ÄR i praktiken med eftersom USA gör vad de vill i detta land i skydd av en medlöpande media. Flera borde ha blivit alarmerade av att USA placerade Mark och Ian, söner till ZBIGNIEW BRZEZINSKI, som ambassadör i Sverige, resp. utrikespolitisk rådgivare i Kiev. Z-big har bl.a. skrivit handboken i världsdiktatur : The Grand Chessboard, American Primacy and its Geostrategic Imperatives1957. Han var även rådgivare till Carter och Obama. Agneta

 • Västvärlden och Nato pekar finger åt Ryssland, fast man själv är den värsta boven. Projicering med annat ord. Det är som att släppa en smygfis i en fullsatt hiss och sedan vara den första som säger, “fy vad det luktar här, vem är det som släppt sig?” Jag tycker att John Pilgers dokumentär ” the war on terror” är mycket avslöjande när det gäller vem som utgör hotet mot världen. Den finns på tuben.

 • I ett och ett halvt år har man i svensk massmedia, speciellt SvD och DN, dagligen publicerat antirysk militär skräckpropaganda och degraderande artiklar om Putin och Ryssland i stort.
  Naturligtvis har syftet varit att skapa en så stor opinion som möjligt bland det svenska folket för att gå med i NATO. Det är sorgligt att inte fler svenskar har genomskådat detta propaganda-spel. Det är troligen så som du säger Birgitta – man vill dölja det verkliga hotet mot nationen genom att “vifta med det röda skynket” i östlig breddgrad.

 • Klassisk manipulation av befolkning: detta redan testat och godkänd i uza. Man anger att de flesta har valt den och den kandidaten och då följer de ignoranta med i mainstream utan att undersöka hur det verkligen ligger till.
  Det är därför viktig att de som ser genom spelet, upplyser den ignoranta delen av befolkning hur det verkligen ligger till. Om man inte kan göra det i det offentliga rummet måste man upplyser sina vänner, grannar och medarbetare på jobbet.
  Om Sverige går med i Nato är deras ödet beseglat, i ett krig kommer det att hagla bomber över Sverige. Vill man detta ?
  Norge som redan är i Nato, skall nu förstöra sin ekonomi genom att ökar försvarsanslaget, smart uträknat, men tack och lov finns det ännu kritiska röster i Norge.

 • I ett och ett halvt år har man i svensk massmedia, speciellt SvD och DN, dagligen publicerat antirysk militär skräckpropaganda och degraderande artiklar om Putin och Ryssland i stort.
  Naturligtvis har syftet varit att skapa en så stor opinion som möjligt bland det svenska folket för att gå med i NATO. Det är sorgligt att inte fler svenskar har genomskådat detta propaganda-spel. Det är troligen så som du säger Birgitta – man vill dölja det verkliga hotet mot nationen genom att “vifta med det röda skynket” i östlig breddgrad.

 • Klassisk manipulation av befolkning: detta redan testat och godkänd i uza. Man anger att de flesta har valt den och den kandidaten och då följer de ignoranta med i mainstream utan att undersöka hur det verkligen ligger till.
  Det är därför viktig att de som ser genom spelet, upplyser den ignoranta delen av befolkning hur det verkligen ligger till. Om man inte kan göra det i det offentliga rummet måste man upplyser sina vänner, grannar och medarbetare på jobbet.
  Om Sverige går med i Nato är deras ödet beseglat, i ett krig kommer det att hagla bomber över Sverige. Vill man detta ?
  Norge som redan är i Nato, skall nu förstöra sin ekonomi genom att ökar försvarsanslaget, smart uträknat, men tack och lov finns det ännu kritiska röster i Norge.

 • Dagens propaganda för det ryska hotet är förspelet till WW3 där USA är den drivande kraften.

  Enda sättet Sverige kan ha möjlighet att klara sig från att bli inblandad i WW3 är att agera för neutralitet och försoning och klart avlägsnade från USA och NATO.

 • Det här är väl ett skapat hot för att hålla ihop nationen för att inte folk ska se och skapa opinion för de krafter som hotar nationen såväl inifrån som utifrån. Hotet kommer inte från öster.

 • Jag är en av dem som slutat se på TV. Lyssnar ibland på radio. Jag minns det hemska 50-talet. Jag var då i tonåren. Ryssen kommer, ryssen kommer… jag var livrädd. Senare i livet lärde jag mig att Sovjetunionen hade förlorat 27 miljoner människor och försvarat oss alla mot nazismen. Jag tänker inte låta mig luras in i det slutgiltiga utrotningskriget som USA nu planerar. Jag ska stå upprätt och tala till slutet ! Agneta Norberg, vice ordförande i Sveriges Fredsråd,www.frednu.se , och i styrelsen för Global Network Against Nuclear Weapons in Space.www.space4peace.org

 • Snedvriden propaganda och hjärntvätt för att inbilla folk att vi har ett hot österifrån! Sluta titta på TV, det är den största och farligaste aparaten för dessa företelser.

 • Dagens propaganda för det ryska hotet är förspelet till WW3 där USA är den drivande kraften.

  Enda sättet Sverige kan ha möjlighet att klara sig från att bli inblandad i WW3 är att agera för neutralitet och försoning och klart avlägsnade från USA och NATO.

 • Det här är väl ett skapat hot för att hålla ihop nationen för att inte folk ska se och skapa opinion för de krafter som hotar nationen såväl inifrån som utifrån. Hotet kommer inte från öster.

 • Jag är en av dem som slutat se på TV. Lyssnar ibland på radio. Jag minns det hemska 50-talet. Jag var då i tonåren. Ryssen kommer, ryssen kommer… jag var livrädd. Senare i livet lärde jag mig att Sovjetunionen hade förlorat 27 miljoner människor och försvarat oss alla mot nazismen. Jag tänker inte låta mig luras in i det slutgiltiga utrotningskriget som USA nu planerar. Jag ska stå upprätt och tala till slutet ! Agneta Norberg, vice ordförande i Sveriges Fredsråd,www.frednu.se , och i styrelsen för Global Network Against Nuclear Weapons in Space.www.space4peace.org

 • Snedvriden propaganda och hjärntvätt för att inbilla folk att vi har ett hot österifrån! Sluta titta på TV, det är den största och farligaste aparaten för dessa företelser.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *