Svenska Saab inblandat i den saudiska koalitionens krig mot Yemen – ett av världens fattigaste länder

publicerad 30 september 2015
- av K. Reporter

Saudi-strikes-Yemen-wedding-2015

Den saudiledda koalitionen bombade en bröllopsfest i Yemen och dödade 135 människor. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömer dådet.

Text: K. Reporter, uppd. kl 08:24, 30 sep 2015

Den saudiska koalitionen bestående av Saudiarabien, Egypten, Sudan och Kuwait mfl och med logistiskt stöd av USA, har förnekat ansvar för tragedin. Två missiler sköts mot två festtält.

Vittnesmål från platsen säger att många av de dödade var kvinnor och barn. En företrädare för Yemens regering säger att det var den saudiska koalitionen som gjorde attacken. Händelsen kommer endast en dag efter att den saudiska koalitionen dödat 30 civila i en attack i en by i norra Yemen.

Under våren rapporterade Dagens Industri att svenska Saab förhandlade med Saudiarabien om leveranser av missiler till diktaturen som nu bedriver krig mot ett av världens fattigaste länder. Saab Dynamics hade då i två år förhandlat om leverans av pansarvärnsmissiler.

Affären ska ha varit värd flera miljarder kr och den nuvarande regeringen uppges ha haft små möjligheter att stoppa affären eftersom den anses vara en del av ett avtal som slöts 2007. Affären godkändes av både Exportrådet och Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Relaterat

SvD: Nya vapen på väg till Saudiarabien

RT.com: 135 civilians killed in alleged coalition airstrike on Yemen wedding

NewsVoice: Foton på personskador efter svenska raketgeväret Carl-Gustaf i Burma


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Eric Efors (GT.se): Vapenexport till Saudi är en moralisk kollaps

    Regeringen har nu lämnat den årliga rapporten om svensk försvarsexport till riksdagen. Den är en tragisk studie i dubbelmoral.

    Sverige – vars utrikespolitik Wallström kallar feministisk – exporterar alltså fortfarande vapen till dessa två diktaturer. De bombar urskillningslöst i Jemen där över 6 200 människor har dödats, sedan Saudiarabien drog i gång detta systematiska mördande för ett år sedan.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *