SVT gör barnprogram för vuxna om hemligt SVT-bergrum från första kalla kriget

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 september 2015
- Torbjörn Sassersson

SVT-studio - Foto: SVT arkiv

DEBATT & ANALYS. SVT sände igår ett 14 minuter långt inslag om Sveriges Televisions hemliga TV-studio placerat i ett bergrum och avslöjade även “undergångstablån”, de TV-program som skulle sändas om Sverige hamnade i krig. Inslaget var som ett barnprogram för vuxna. Reportern berättade om hur spännande och hemligt allt var.

Text: Torbjörn Sassersson | SVT-studio – Foto: SVT arkiv

I inslaget som var första delen TV-serien Svenska hemligheter fick tittarna följa en reporter till ett hemligt bergrum uppköpt av en privatperson. Tittarna får inte veta var det militära bergrummet ligger trots att det inte längre används och var helt tömt på innehåll, men det ser ut att ligga i de mellansvenska skogarna.

Den idag pensionerade Sven Strömberg var tidigare utsedd som TV-personlighet för att leda svenska folket genom en tid av krig och ockupation. Strömberg berättar att hans funktion var att berätta om hur kriget gestaltade sig, vad regeringen och försvarsmakten sa, blandat med att presentera lugnande program. Han nämner att krigssituationer övades framför allt under 1970 och 80-talet med militären. Ibland uppstod konflikter med SVT där militären ville hålla tillbaka information inför svenska folket, säger Strömberg.

Undergångstablån omfattade en rad program som för första gången redovisas offentligt och i listan finns en ABBA-konsert, en film om Idlaflickorna, dramat “Drömmen om Elin”, Evert Taube, “Rännstensungar” och filmen “En trallande jänta” om Alice Babs. Tanken var att programmen skulle påminna om den vanliga tablån i fredstid och ha en lugnande effekt på det svenska folket, säger Strömberg.

ArcanumSkolan 2024

Sven Strömberg - Foto: SVT arkiv“Det fanns i grunden en programplan att följa och den sa så, för att den skulle vara precis likvärdig [med] det som hände under vanliga omständigheter, så alltså, det fanns ju ett förråd av filmer, underhållningsprogram av lugnande karaktär…”

Sven Strömberg – Foto: SVT arkiv

Svenska folket ska alltså lugnas både i fredstid och i krigstid.

SVT:s program om sitt eget hemliga kalla krigetbergrum var onekligen lite intressant, men väl tunt. Det hade varit intressant att veta var det ligger i Sverige och något om hur det fungerar idag. Den generella tonen i programmet kändes barnslig och det vittnar om att SVT:s programledning ännu inte insett att svenskarna är vuxna och faktiskt kan tåla verkligheten.

SVT-inslaget kan ses på SVT Play fram till den 27 december 2015

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Håller med i stort men har Du försökt skriva Radio/Tv/film ?

  Först behöver man ett material värt något.
  Ett hål i berget utan ljus är något tunt, kunskapen om ett Sverige under belägring är åtminstone för oss över 50 ganska stor och svårt att spinna vidare på.

  Nu skall man alltså göra något av spiken!
  För normalt reportage krävs att man läser ungefär 1 A4 i minuten, se nu 14 stycken tomma vita ark framför Dig som skall fyllas………………..
  Lite förtexter, x-tra ingress och lite musik men ändå återstår 13 minuter och 10 sekunder.

  Gör det bättre själv säger undertecknad.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *