USA vill montera laservapen på jaktflyget 2020

publicerad 22 september 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Laser mounted fighter - Image: DARPA

Flygvapengeneralen Hawk Carlisle sa nyligen under en vapenkonferens att flygvapnet mycket snart har sk “directed energy pods” redo att placera under jaktplanen. Utrustningen är av typen High Energy Liquid Area Defense System (HELLADS), men att de bör tillverkas i mindre lättare enheter som passar flygplan.

Laser mounted fighter – Image: DARPA

Superlasrarna ska kunna skjuta ned fiendens drönare, flygplan och missiler, men även fästas på de egna amerikanska förarlösa drönarna. Enligt en artikel i RT.com hoppas amerikanarna att de nya laservapnen ska minska sk “collateral damage” dvs att civila dör i onödan.

“One such system from General Atomics could be mounted on unmanned aircraft such as the UAVs which are already currently in use. However, the Air Force is looking into heavier caliber laser weapons to be developed in the next five years: medium-powered system that could be used defensively against missiles and projectiles, and high-powered lasers that could be used for offensive strikes.”

RT.com, “Watch out Luke Skywalker! US Air Force to have combat lasers on planes by 2020”

Samtidigt meddelar RT.com att en somalisk man försöker dra USA och Tyskland inför rätta för att de dödat hans pappa som mannen hävdar var helt oskyldig. Pappan var endast en enkel kamelherde, men dödades av “collateral damage”. Försöket att dra vapenmakterna inför rätta är unikt.

“The legal action brought by attorneys with the Open Society Justice Initiative claimed that in addition to US culpability for the death of CD’s father, Germany “plays an indispensable role in secret drone killings in Somalia” given it hosts military bases that are involved in US drone operations that end in “unlawful covert killing” and exceed the international definition of a war zone.”

RT.com, “Somali man issues legal challenge against US, Germany over father’s drone killing”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *