Varoufakis: Åstramning används som “cover story” för ett klasskrig mot de fattiga

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 september 2015
- NewsVoice redaktion

Yaris Varoufakis - New Economic ThinkingYanis Varoufakis säger till BBC att åtstramningsåtgärderna i Europa används som en anledning för att genomföra ett klasskrig mot de fattiga. De rika får lägre skatter och i praktiken flyttas pengarna till dem. 

“The problem is that austerity is being used as a narrative to conduct class war, ” Mr Varoufakis told the BBC’s Question Time programme.

“To be talking about reducing the state further when effectively what you are doing is reducing taxes like inheritance tax and at the same time you are cutting benefits – that is class war.”

Yanis Varoufakis (1961-) var Greklands finansminister i Alexis Tsipras regering januari-juli 2015 och representant för det politiska partiet Syriza. Varoufakis har ett dubbelt grekiskt-australiskt medborgarskap och är professor i ekonomi.

Läs mer i The Independent: “Austerity is being used as a cover-story for class war against the poor, Yanis Varoufakis says


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Martin, du har ofta en konstig bakvänd twist med i dina kommentarer. Det verkar bottna i din egen programmering kring någon slags skala, där du ologiskt vill peka åt fel håll.

  Fatta nu en gång för alla, att EU och agendan att rasera samhällena, familjer, kulturer, man kvinna, länder – allting – är vad som gäller för Partiet, sjuklövern. Det är allt socialism eller kommunism. Målen Marxismen har är just det att lösa upp det jag räknade upp.

  Oavsett om det heter liberalism eller annat, så är det bara olika namn på olika delar av den onda bläckfisk som nu äger politiken och drar agendan.

 • Inget nytt. Detta varnade jag mina medarbetare och mina vänner för inför röstningen till EU-medlemskapet. Detta är en ren följd av EUs uppbyggnad, något som även Helmut Schmidt, fd. tysk statsminister, insett och påtalat.

  Frihandeln och den fria rörligheten är förödande för välfärden.

  Därför är alla partier som är för EU och/eller frihandel att betrakta som borgerliga partier.
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/08/13/sverigedemokraterna-ar-for-frihandel-och-ar-darmed-borgerliga/

 • Ja, det tycks finnas ett enhetligt mönster i de ytliga politiska strategierna genom åren av offentliga “åtstramningar”. De stora företagen lever till stor del av offentliga strukturer, men hatar betala skatt för dem. De dödar gärna den hand, som matar dem.
  Jag märkte att det finns olika benämningar på boken jag nämnde, jag vet inte ens om det är samma bok eller två olika böcker. Det var nog denna jag tänkte på och läst recensionen, om det inte är samma bok?
  “etablissemanget – och hur de kommer undan med allt”.
  Säljs på ställen man kan se här bl.a
  http://www.pricerunner.se/pi/802-934184316/Boecker/Etablissemanget-och-hur-de-kommer-undan-med-allt-%28Inbunden-2015%29-produktinformation

 • Varför är det ingen politiker som kräver att Investor och deras anhang slantar upp för att täcka invandringen? Deras vapen har ju åstadkommit detta!
  Kan det bero på att Löfvén sitter knäet på Wallenberg? De är ju båda med i Bilderberggruppen, den mest psykopatiska sammanslutning världen har skådat.

 • Ger tyvärr Linda helt rätt i hennes analys.
  Bristen på agerande från de utsattas sida – “knyt näven i fickan” räcker inte – kommer att leda till vad jag varnades för i början på 1970-talet – inbördeskrig. När gammelsvensken exploderar då skall man hålla sig undan.

 • Slaktkniven drabbar de redan utsatta, oftast de som faktiskt gjort rätt för sig, inte velat belasta samhället i onödan, men som råkat trampa snett/bli sjuk. De grovt kriminella på alla nivåer kommer lätt undan. Och det är så “fint” att vi nu öppnar gränserna, men det blir jobbigt för dem som måste offras på godhetsaltaret. Men, de som offras har ändå ingen röst i samhället så de kan vi lätt sopa under mattan. Och DE har inte råd att fly och börja om någon annan stans i välden. Finns ingen som kommer att tro dem! De flyr från det bästa landet i välden? Gimmie a break! Nä, ska du flytta till ett annat land får du klarar dig på egen hand från dag 1. Det kräver ett litet startkapital som är helt omöjligt att bygga upp i detta land, om du inte hade något från början. Detta är ett krig mot våra egna mest utsatta, och när de protesterar är de onda rasister. Detta är ett krig mot hitlockade invandrare för de kommer att få lite bidrag, men sannerligen ingen frihet eller möjligheter till utveckling, och en vacker dag tar allmosepengarna HELT slut, trots det kanske högsta skattetrycket i världen, där både män och kvinnor förvärvsarbetar heltid, och den dagen är vi nära. Vi får ju redan hör nu att “vi inte har råd” med det ena, men har råd som attan med det andra. Det går inte ihop för den som kan tänka logiskt. Men invandrarna/flyktingarna kanske kommer att ha länder dit de kan flytta tillbaka, om de nu flydde eller sökta lyckan i bidragsparadiset. De våra offras för godhetens skull, kraftigt skuldsatta och livegna. HAlelulja.

 • Nej det vore fortfarande grovt orättvist.
  Vem bestämmer hur mycket ditt arbete är värt? du??
  Knappast. Det är de superrika som gör det via de politiska organisationerna.
  Och hur rättvist är det?
  Se bara hur man köpt Svetsare Löfvén!
  Det enda rättvisa är ett totalt fritt samhälle där arbetet delas mellan dem som kan och vill.
  För i ett fritt samhälle försvinner alla ägande-begär. Du kommer att drivas av att göra nåt. Inte dra omkring på gatorna och ha tråkigt.
  Men ingen politisk aktivist, inte ens från Enhet, vill ha ett fritt samhälle. De vill fortfarande vara härskarklassens tjänare och mottagare av mutor.

 • For den uppmärksamma , är detta ingen nyhet. Man behöver bara studera hur det gick i Sydamerika. Man har formligen utrotat medelklasse och nu finns det bara superrika och superfattiga.
  Vore det inte bättre att alla betalar så mycket skatt som de tjänar på en månad? Då skulle de som tjänar 1 miljon betalar en miljon i skatt och de som tjänar 1000 kronor betalar 1000 kr skatt / år, det vore väl mer rättvis.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *