Argentinas regeringar använder Falklandsöarna som politisk klubba

11

Artikel 1 ArgentinaDEBATT & ANALYS. Den 29 september 2015 räddades niomannabesättningen från segelbåten “La Sanmartiniana” under ett våldsamt oväder av en fiskebåt utanför Patagoniens kust. Man hade under en vecka seglat från hamn till hamn för att i regeringen Kirchners namn göra politisk propaganda, men övermannades av stormen. Segelbåten togs på släp, men trossen slets av i stormen och segelbåten “La Sanmartiniana” försvann bland vågorna rapporterar La Nacion i artikeln “El naufragio de un velero militante”.

Text: Elisabeth Avendaño, Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño

Det var extra förargligt att segelbåten “La Sanmartiniana” inte alls hade sjunkit i stormen, som man trott, utan tre veckor senare dök upp, drivande i Falklandsöarnas farvatten.

Alla Argentinas regeringar som har interna problem använder Falklandsöarna för att distrahera befolkningen intresse och verka patriotiska. Man vidhåller envist att “Las Malvinas son Argentinas” – det får barnen lära sig redan i skolan och utmed landsvägarna i hela landet finns stora skyltar med texten i stora bokstäver. Detta trots att Falklandsöarna varken upptäcktes eller egentligen har bebotts av argentinare.

Fransmannen Louis Antione de Bougainville, som var den förste att kolonisera ögruppen, var från St Malo och gav därför ögruppen namnet “Les Malouines”, som argentinarna idag argentiniserat till “Las Malvinas”. Bougainville ansåg sig ha säkra bevis på att den som upptäckt öarna var Amerigo Vespuccio.

Det är ytterst tveksamt om Argentina någonsin ens haft en fast ur-befolkning på ögruppen. Under en kort period i början på artonhundratalet, under diktatorn Juan Manuel Rosas regering, bosatte sig belgaren Luis Vernet med sin argentinska hustru på “Las Malvinas” för att idka boskapsskötsel. Vernet utnämndes till guvernör, men försvann snabbt från ön för att aldrig mer återvända, när han försökte deportera två brittiska fartyg som lagt till vid Falklandsöarna för att som vanligt fylla sitt förråd av färskvatten.

Kaptenerna vägrade betala den skatt som den nye guvernören ville kassera in. Vernet tvingade dem att följa med honom till Buenos Aires för att ställa dem inför domstol där. Under tiden deporterade ett amerikanskt fartyg den lilla befolkningen av utländska kolonisatörer (enligt Vernets hustrus dagbok var de flesta tysktalande) till Uruguay och förstörde de fåtaliga byggnader som Vernet använt.

Läs mer på Wikipedia

Trots bristen på argentinsk anknytning till ögruppen fortsätter Argentinas regeringar att framhålla att öarna tillhör Argentina och man vägrar att erkänna Falklandsöarnas rätt till självstyre.

Det är därför troligast att Argentina aldrig kommer att anhålla om att få tillbaka “La Sanmartiniana” eftersom det skulle innebära att man erkände öarna som brittisk besittning. Så segelbåten från San Isidros båtklubb lär i framtiden komma att seglas under brittisk flagg.

Men kampen om Falklandsöarna är bara ett litet exempel på det som kommit att beskrivas som “El Relato” eller “Berättelsen”, den historia som Kirchnerregeringen försökt måla upp av situationen i landet.

Text: Elisabeth Avendaño, Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

11 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
1 november 2015 kl 13:21

Även västkritiker som är medvetna om Usas inflytande kritiserar Kirchner men det är som Hans B säger att Argentinas självständiga väg är orsaken till oredan. En demokrati är sårbar genom att dess rika motståndare kan underminera regimen både opinionsmässigt och genom korruption. Ledare tenderar att bli egenmäktiga för att motverka det inflytandet.
Men detta är helt osynligt i Elisabeths beskrivning. Där finns inga förrädiska underminerande krafter utan blott en dålig regim. Precis som Usa vill ha det. Och analogt är det världen över, Usa underminerar med alla medel tills de får som de vill.
Kina och Brics är viktiga motpoler som ger hopp om en multipolär värld.
Att som JR kritisera Kina för en frivilligt uppkommen bas inom ramen för ömsesidigt fredligt samarbete, gynnar enbart Usas hegemoni med dess 1400 militärbaser varav hälften stora.
Det finns all anledning att önska mer av motvikt mot Usa och väst.
Om Usa försvann ur bilden och Kina och Brics fick samarbeta ifred vore det stora möjligheter att utveckla de länder som nu undermineras av agenter eller som i MÖ slits sönder av krig. Till ömsesidig fördel, inte ensidig utsugning. Korruptionen är knuten till västs aktörer överallt, även inne i Kina.

Margareta Lundström GBG
Margareta Lundström GBG
Gäst
31 oktober 2015 kl 21:07

Mycket intressant historielektion och en lektion i hur historien kan användas för eget gottfinnande.

Hans Berggren
31 oktober 2015 kl 18:27

Tack, Elizabeth, det var mycket att ta in. Brasilianska media, gamla som nya, har fullt sjå med oredan på hemmaplan och jag erkänner mina fläckvisa kunskaper om Argentina. Men jag vill ändå slå ett slag för hypotesen att Cristinas största fel i “världssamfundets” ögon inte är girighet eller manodepressivitet utan bristande lojalitet mot IMF och kompani. Hon har käftat emot en hel del. Jag är av den fasta övertygelsen att bankirer ska sys in. Ocker är en dödssynd och ett brott som bör beivras, och vad annat kan man kalla utlåning mot ränta av pengar som inte finns förrän de skapas ur intet som kundens skuld? Island burade in sina banksters och det visade sig mycket positivt för ekonomin. Exemplet borde följas av fler, men det kräver att folk ser förbi sina mer eller mindre galna eller korkade politiker och urskiljer vilka som verkligen håller i trådarna och vad de gör. All makt utgår från den ekonomiska makten, och den släpper regeringarna mer och mer för varje dag vi fortsätter i riktning mot det kontantlösa samhälle där vi blir helt utlämnade till bankers godtycke och politikerna omskolat sig själva till deras välbetalda lakejer … Riksbanken bör stå under demokratisk kontroll och ha monopol på att skapa pengar. Så var det tänkt i Sveriges författning.

JR
JR
Gäst
31 oktober 2015 kl 18:21

På längre sikt kan det hända att sådana här kontrakt får helt andra riktningar när inte det militära helt tar över. Detta är ju Kinas första nationella försök till utlandsetablering med sin teknik, kyrkan från väst har ju inte sedan kolonisationen för 500 år sedan lyckats med mycket annat än plundring och desinformation. Likadant som skedde i Asien, men det är nya tider.

JR
JR
Gäst
31 oktober 2015 kl 17:49

Länken till projektet och den kinesiska basen i Neuquén på Argentinsk mark maskerad som center för rymdforskning är ett typiskt nykolonialistiskt fenomen. Multinationella bolag, i detta fall ett statligt kinesiskt och därmed med stöd av militärmakt, köper upp land i suveräna nationer med illusorisk fiatvaluta och skuldavskrivning. Kompletterat av en gedigen mutkultur. Detta verkar bli den nya metoden för att slippa gå in militärt, annars hade de varit mera transparenta med sina avsikter. Det är inte alla som är nöjda med regeringen Kirchners affärer. De små stegen till helvetet kantas av goda avsikter och dåliga föredömen. https://www.youtube.com/watch?v=N2FeUlN0XGA

ruben
ruben
Gäst
31 oktober 2015 kl 11:52

Det är väl typiskt för korrupta regeringar att vilja lufta ut spänning via bakdörrarna, för att lägga dimma över verkliga frågorna. Om skattepengar mest föder de rikaste “guvernörerna” och de fattiga breder ut sig, är väl en verklighet, som talar för sig själv. Om falklansöarnas befolkning fick självbestämmande över naturtillgångarna, skulle säkert konfliktrisken där avta. Då skulle de kunna göra upp rättvisa handelsavtal både till UK och Argentina om utvinningen av resurserna så att inga behöver bli avundsjuka på varandra. Men praktiska, smidiga lösningar fritt från maktspråk, brukar inte vara populärt bland politiker speciellt de korrupta, med högtflygande privata agendor.

Hans Berggren
30 oktober 2015 kl 17:01

Islas Malvinas närmaste granne är Argentina, inte UK, men Q. Elizabeth II & Co. har kanske genom börd och hävdvunnen, ohejdad vana större rätt till oljan, gasen och mineralerna runt öarna än det argentinska folket?
Du tycker tydligen väldigt illa om Kirchner, och hon må vara galen eller ej, men:
Argentina rustar t ex upp hela sitt järnvägsnät. I tunnelbanan i Buenos Aires rullar nya kinesiska tåg som man bytt till sig utan att en enda amerikansk bank fått vara med på affären. DETTA är något nytt som säkert grämer de mycket få som anser sig förtjänta av världsherravälde å det gruvligaste och storligen borde glädja alla oss andra.

Jag var i Buenos Aires och Mar del Plata för en månad sen. Stämningen var som här i Brasilien på sistone: inte många vill prata politik här, högern anfaller med pöbelstöd och hojtar om impeachment fast de själva är bland det mest korrupta och åtalbara man kan tänka sig. Men anfall är ju bästa försvar, sägs det. Och har man sen hela domarkåren i sin frimurarloge är ju saken biff vad man än anklagas för. Det går aldrig till åtal eller begravs i papperskvarnen. Det är likadant i Argentina förmodligen. Men självklart inte i Sverige …
Hur som helst, argentinska valet i söndags gav Kirchnersidans Scioli en knapp seger över högerns Macri och går till en andra omgång 22 november.

Agneta Norberg
Gäst
30 oktober 2015 kl 16:31

Jag blir väldigt konfunderad över denna artikel.För mig ter det sig något märkligt att det inte nämns varför Falklandsöarna är så viktiga. Där har efter vad jag hört Storbritannien en viktig marin bas. Argentina säjs i denna artikel inte ha ngn anknytning men det har väl inte Storbritannien heller. Eller?

Agneta