Argentinas regeringar använder Falklandsöarna som politisk klubba

publicerad 30 oktober 2015
- Elisabeth Avendaño

Artikel 1 ArgentinaDEBATT & ANALYS. Den 29 september 2015 räddades niomannabesättningen från segelbåten “La Sanmartiniana” under ett våldsamt oväder av en fiskebåt utanför Patagoniens kust. Man hade under en vecka seglat från hamn till hamn för att i regeringen Kirchners namn göra politisk propaganda, men övermannades av stormen. Segelbåten togs på släp, men trossen slets av i stormen och segelbåten “La Sanmartiniana” försvann bland vågorna rapporterar La Nacion i artikeln “El naufragio de un velero militante”.

Text: Elisabeth Avendaño, Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño

Det var extra förargligt att segelbåten “La Sanmartiniana” inte alls hade sjunkit i stormen, som man trott, utan tre veckor senare dök upp, drivande i Falklandsöarnas farvatten.

Alla Argentinas regeringar som har interna problem använder Falklandsöarna för att distrahera befolkningen intresse och verka patriotiska. Man vidhåller envist att “Las Malvinas son Argentinas” – det får barnen lära sig redan i skolan och utmed landsvägarna i hela landet finns stora skyltar med texten i stora bokstäver. Detta trots att Falklandsöarna varken upptäcktes eller egentligen har bebotts av argentinare.

Fransmannen Louis Antione de Bougainville, som var den förste att kolonisera ögruppen, var från St Malo och gav därför ögruppen namnet “Les Malouines”, som argentinarna idag argentiniserat till “Las Malvinas”. Bougainville ansåg sig ha säkra bevis på att den som upptäckt öarna var Amerigo Vespuccio.

Det är ytterst tveksamt om Argentina någonsin ens haft en fast ur-befolkning på ögruppen. Under en kort period i början på artonhundratalet, under diktatorn Juan Manuel Rosas regering, bosatte sig belgaren Luis Vernet med sin argentinska hustru på “Las Malvinas” för att idka boskapsskötsel. Vernet utnämndes till guvernör, men försvann snabbt från ön för att aldrig mer återvända, när han försökte deportera två brittiska fartyg som lagt till vid Falklandsöarna för att som vanligt fylla sitt förråd av färskvatten.

Kaptenerna vägrade betala den skatt som den nye guvernören ville kassera in. Vernet tvingade dem att följa med honom till Buenos Aires för att ställa dem inför domstol där. Under tiden deporterade ett amerikanskt fartyg den lilla befolkningen av utländska kolonisatörer (enligt Vernets hustrus dagbok var de flesta tysktalande) till Uruguay och förstörde de fåtaliga byggnader som Vernet använt.

Läs mer på Wikipedia

Trots bristen på argentinsk anknytning till ögruppen fortsätter Argentinas regeringar att framhålla att öarna tillhör Argentina och man vägrar att erkänna Falklandsöarnas rätt till självstyre.

Det är därför troligast att Argentina aldrig kommer att anhålla om att få tillbaka “La Sanmartiniana” eftersom det skulle innebära att man erkände öarna som brittisk besittning. Så segelbåten från San Isidros båtklubb lär i framtiden komma att seglas under brittisk flagg.

Men kampen om Falklandsöarna är bara ett litet exempel på det som kommit att beskrivas som “El Relato” eller “Berättelsen”, den historia som Kirchnerregeringen försökt måla upp av situationen i landet.

Text: Elisabeth Avendaño, Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Även västkritiker som är medvetna om Usas inflytande kritiserar Kirchner men det är som Hans B säger att Argentinas självständiga väg är orsaken till oredan. En demokrati är sårbar genom att dess rika motståndare kan underminera regimen både opinionsmässigt och genom korruption. Ledare tenderar att bli egenmäktiga för att motverka det inflytandet.
  Men detta är helt osynligt i Elisabeths beskrivning. Där finns inga förrädiska underminerande krafter utan blott en dålig regim. Precis som Usa vill ha det. Och analogt är det världen över, Usa underminerar med alla medel tills de får som de vill.
  Kina och Brics är viktiga motpoler som ger hopp om en multipolär värld.
  Att som JR kritisera Kina för en frivilligt uppkommen bas inom ramen för ömsesidigt fredligt samarbete, gynnar enbart Usas hegemoni med dess 1400 militärbaser varav hälften stora.
  Det finns all anledning att önska mer av motvikt mot Usa och väst.
  Om Usa försvann ur bilden och Kina och Brics fick samarbeta ifred vore det stora möjligheter att utveckla de länder som nu undermineras av agenter eller som i MÖ slits sönder av krig. Till ömsesidig fördel, inte ensidig utsugning. Korruptionen är knuten till västs aktörer överallt, även inne i Kina.

 • Mycket intressant historielektion och en lektion i hur historien kan användas för eget gottfinnande.

 • Tack, Elizabeth, det var mycket att ta in. Brasilianska media, gamla som nya, har fullt sjå med oredan på hemmaplan och jag erkänner mina fläckvisa kunskaper om Argentina. Men jag vill ändå slå ett slag för hypotesen att Cristinas största fel i “världssamfundets” ögon inte är girighet eller manodepressivitet utan bristande lojalitet mot IMF och kompani. Hon har käftat emot en hel del. Jag är av den fasta övertygelsen att bankirer ska sys in. Ocker är en dödssynd och ett brott som bör beivras, och vad annat kan man kalla utlåning mot ränta av pengar som inte finns förrän de skapas ur intet som kundens skuld? Island burade in sina banksters och det visade sig mycket positivt för ekonomin. Exemplet borde följas av fler, men det kräver att folk ser förbi sina mer eller mindre galna eller korkade politiker och urskiljer vilka som verkligen håller i trådarna och vad de gör. All makt utgår från den ekonomiska makten, och den släpper regeringarna mer och mer för varje dag vi fortsätter i riktning mot det kontantlösa samhälle där vi blir helt utlämnade till bankers godtycke och politikerna omskolat sig själva till deras välbetalda lakejer … Riksbanken bör stå under demokratisk kontroll och ha monopol på att skapa pengar. Så var det tänkt i Sveriges författning.

 • På längre sikt kan det hända att sådana här kontrakt får helt andra riktningar när inte det militära helt tar över. Detta är ju Kinas första nationella försök till utlandsetablering med sin teknik, kyrkan från väst har ju inte sedan kolonisationen för 500 år sedan lyckats med mycket annat än plundring och desinformation. Likadant som skedde i Asien, men det är nya tider.

 • Vi hoppas på en annorlunda utrikespolitik efter valet den 22 nov….men sådana här internationella överenskommelser antar jag att ingen regering , oavsett inriktning, kan förändra eller upphäva…tyvärr.

 • Länken till projektet och den kinesiska basen i Neuquén på Argentinsk mark maskerad som center för rymdforskning är ett typiskt nykolonialistiskt fenomen. Multinationella bolag, i detta fall ett statligt kinesiskt och därmed med stöd av militärmakt, köper upp land i suveräna nationer med illusorisk fiatvaluta och skuldavskrivning. Kompletterat av en gedigen mutkultur. Detta verkar bli den nya metoden för att slippa gå in militärt, annars hade de varit mera transparenta med sina avsikter. Det är inte alla som är nöjda med regeringen Kirchners affärer. De små stegen till helvetet kantas av goda avsikter och dåliga föredömen. https://www.youtube.com/watch?v=N2FeUlN0XGA

 • Hans Bergsten : Jag reser till Sverige varje år och har släkt och vänner där, som försöker förklara hur det politiska läget ser ut numera….jag växte ju upp i Sverige och läser svenska tidningar, men jag skulle inte våga mig på att uttala mig om hur den politiska situationen i Sverige verkligen är just nu.

  Ännu mindre skulle jag våga mig på att berätta hur det står till i Brasilien. Om jag tycker illa om Cristina Kirchner eller inte, är väl sekundärt. Jag försöker skildra det Argentina som jag själv lever i och har levt i i över 40 år. Med militärregeringar, pseudodemokratier och med olika demagoger.

  Här ser vi väl Dilma som en “normal” person som försökt få bukt med korruptionen i Brasilien genom att avsätta och anklaga flera av sina ministrar för korruption…?

  Men någon djupare analys av situationen i Brasilien skulle jag aldrig våga mig på, helt enkelt, trots att jag besökt både Curitiba och Castro….

  Ang vad jag “tycker” om Cristina Kirchner, så är det svårt att känna positivt för en person visserligen är en utmärkt talare, men som i sina ideligen återkommande TV tal inte bara konstant angriper olika delar av befolkningen, som infört en aggressiv och stöddig ton hos hela sitt regeringsparti och dessutom inte bara blivit stormrik själv. Dotter till en ensamstående sekreterare gick hon från en advokatutbildning, som man inte ens är säker på att hon slutförde, ( alla examensresultat är under lås och bom, stor sekretess….man kan ju undra varför ? ) till att bli senator och så småningom President och plötsligt deklarera en förmögenhet på 70 miljoner…..hennes ministrar är alla oxå plötsligt mycket rika, rör sig i privata flygplan och bor bakom höga murar i lyxvillor, investerar i fastigheter och undviker alla åtal för korruption, eftersom samtliga åtal “av en tillfällighet” hamnar hos domare som tillsatts av Cristina själv. Allt medan många fattiga bor i slum och misär, utan kloaker, rent vatten eller människovärdiga bostäder.

  Jag tycker inte att detta stämmer med bilden av en bra President.

  Tyvärr har Du nog, liksom FOA, valt att svälja den Officiella Historien om hur det ser ut i landet. Om Du skulle vilja ta tåget för att genomforska Argentina skulle Du tyvärr inte komma långt. Att man skulle ha reparerat hela Argentinas järnvägsnät är ren och skär lögn. Vi som bor inne i landet skulle inte önska något hellre, för till skillnad från Brasiliens fantastiska vägnät, så är vägarna i Argentina skandalöst dåliga : smala och illa underhållna och dessutom konstant proppfulla med jättelika långtradare som fraktar spannmål och boskap och gör trafiken livsfarlig : Argentina ligger ju oxå i toppen i världsstatistiken i fråga om trafikolyckor och döda i trafiken.

  Detta pga att järnvägarna alltså inte fungerar alls, sedan många år.

  Vad beträffar din beundran över de inköpta kinesiska tågen i tunnelbanan, så är det ju Buenos Aires borgmästare Mauricio Macri, som köpte in dem. Presidenten kritiserade honom som vanligt i sina TV tal för att han köpt in billiga “second hand” vagnar. De tyx dock fungera bra, om jag förstår Dig rätt ? ( Jag gillar att åka tunnelbana, men har inte varit i Buenos Aires på länge, så jag kan inte uttala mig, men har hört att T banan är klart förbättrad sedan Mauricio Macri tog över den…)

  Cristina själv gjorde ett enormt diskuterat handelsavtal med Kina, bla för inköp av extremt dyra tågvagnar. Avtalet är mkt diskuterat därför att kongressen aldrig rådfrågades och för att det tillåter en ohejdad import av varor från Kina och därför är ett allvarligt slag mot Argentinas egen industri… Man gav dessutom Kina rätt att upprätta en gratis “bas” på 200 hektar i provinsen Neuquen i Patagonien…..Avsikten ska vara att “upprätta en rymdstation med sikte på månen”…..Kontraktet är på 50 år och avtalet har många “hemliga klausuler”. Basen är nu kinesisk mark, chefen är en högt uppsatt kinesisk militär och ingen argentinare har tillträde utan speciellt tillstånd – som oftast nekas. Dessutom drog Argentina genom handelsavtalet på sig en ofördelaktig och stor skuld till Kina, som kommer att bli mycket tung för den kommande regeringen att betala.

  http://www.eltrecetv.com.ar/periodismo-para-todos/que-esconde-la-base-espacial-china-en-neuquen-preocupacion-por-el_078360

  Regeringen Kirchner har dessutom gjort mycket ofördelaktiga avtal ang. betalning till olika internationella banker och dragit på sig ( oss ! ) olika avbetalningar som kommer att bli komplicerat för nästa regering att klara av – speciellt som man sett till att lämna statskassan barskrapad.
  Cristina har visserligen, liksom sin syster Giselle, diagnosticerats som manodepressiv, vilket förklarar många av hennes manier och aggressioner, men hon är mycket intelligent och många misstänker att alla dessa betungande betalningar till utländska banker kan vara ett medvetet försök att göra nästa president impopulär och bana vägen för hennes egen återkomst till makten.

 • Det är väl typiskt för korrupta regeringar att vilja lufta ut spänning via bakdörrarna, för att lägga dimma över verkliga frågorna. Om skattepengar mest föder de rikaste “guvernörerna” och de fattiga breder ut sig, är väl en verklighet, som talar för sig själv. Om falklansöarnas befolkning fick självbestämmande över naturtillgångarna, skulle säkert konfliktrisken där avta. Då skulle de kunna göra upp rättvisa handelsavtal både till UK och Argentina om utvinningen av resurserna så att inga behöver bli avundsjuka på varandra. Men praktiska, smidiga lösningar fritt från maktspråk, brukar inte vara populärt bland politiker speciellt de korrupta, med högtflygande privata agendor.

 • Agneta, jag kan inte avgöra vad som är rätt eller fel i frågan om Falklandsöarna.

  Däremot har jag ju bott över 40 år i Argentina, upplevt militärregeringar och pseudo-demokratier och demagoger och det som är så trist är att ingen regering hittills lyckats få ordning på Argentina. Genom mitt arbete har jag kommit i kontakt både med rika jordägare som inte ens bor på sina gårdar, men oxå med oerhörd fattigdom i slumkvarteren i storstädernas utkanter, eller bland indianbefolkningen i provinserna i norr, som styrs av oerhört korrupta guvernörer, som liksom familjen Kirchner blivit otroligt rika under sina år vid makten. Problemet är ju att dessa rikedomar oftast kommer från statsmedel som skulle gått till de fattiga och behövande, till sjukhus, skolor, vägar, rent vatten, kloaker…. Korruptionen är enorm och nu har alltså även narkotikahandeln kommit med i bilden – med regeringens goda minne.

  Vad har detta att göra med Falklandsöarna ? Ja, om man besöker öarna och träffar den civiliserade befolkningen och ser hur välordnat och rent och välorganiserat landet är, så kan man ju förstå om the kelpers ( nära 3.000 innevånare av brittiskt, chilenskt och även någon udda person av argentinskt ursprung ) inte är direkt frestade att bli del av det korrupta kaos som Argentina ännu så länge tyvärr är.

  Jag kan inte tillräckligt om internationell lag för att med säkerhet kunna säga om befolkningen har rätt att själva bestämma vart de vill höra, men vet att vid omröstningen ville en överväldigande majoritet förbli brittiska eller självständiga. Militärbasen Du talade om var tidigare obetydlig, men efter Falklandskriget 1976, så förstärktes den ju för att kunna försvara sig mot ev angrepp – som t ex det som den argentinska militärjuntan utsatte dem för.

  Vad beträffar de tillgångar av gas, olja, mineraler och även fiske, så vet jag inte varför Argentina skulle ha mer rätt till det än innevånarna på Falklands. Många familjer har bott på öarna i både 4 o 5 generationer, inga argentinare försköts någonsin från territoriet eftersom ingen argentinare bodde där…..

  Här är innevånarnas syn på sin situation:

  http://www.falklands.gov.fk/our-people/

  Det som är så patetisk är att Argentina fn inte klarar av att utvinna tillräckligt av sina egna olje-, gas- eller mineraltillgångar och att det som utvinns här ofta görs på sätt som skadar både miljö och lokalbefolkning.
  Detta är givetvis inte ett giltigt skäl till varför Argentina inte skulle få ta del av arkipelagens rikedomar – om man nu kan anses ha juridisk rätt till dem. Det kan jag inte avgöra och min artikel var inte avsedd att avge något domslut i den frågan, jag ville bara visa på hur skickliga argentinska regeringarna är på att distrahera uppmärksamheten från de verkliga problemen i landet, genom att då och då dra upp Falklandsfrågan, fast man inte klarar att reda upp situationen inom det enorma egna territorium man redan har till sin disposition.
  Med vänliga hälsningar elisabeth

 • Islas Malvinas närmaste granne är Argentina, inte UK, men Q. Elizabeth II & Co. har kanske genom börd och hävdvunnen, ohejdad vana större rätt till oljan, gasen och mineralerna runt öarna än det argentinska folket?
  Du tycker tydligen väldigt illa om Kirchner, och hon må vara galen eller ej, men:
  Argentina rustar t ex upp hela sitt järnvägsnät. I tunnelbanan i Buenos Aires rullar nya kinesiska tåg som man bytt till sig utan att en enda amerikansk bank fått vara med på affären. DETTA är något nytt som säkert grämer de mycket få som anser sig förtjänta av världsherravälde å det gruvligaste och storligen borde glädja alla oss andra.

  Jag var i Buenos Aires och Mar del Plata för en månad sen. Stämningen var som här i Brasilien på sistone: inte många vill prata politik här, högern anfaller med pöbelstöd och hojtar om impeachment fast de själva är bland det mest korrupta och åtalbara man kan tänka sig. Men anfall är ju bästa försvar, sägs det. Och har man sen hela domarkåren i sin frimurarloge är ju saken biff vad man än anklagas för. Det går aldrig till åtal eller begravs i papperskvarnen. Det är likadant i Argentina förmodligen. Men självklart inte i Sverige …
  Hur som helst, argentinska valet i söndags gav Kirchnersidans Scioli en knapp seger över högerns Macri och går till en andra omgång 22 november.

 • Jag blir väldigt konfunderad över denna artikel.För mig ter det sig något märkligt att det inte nämns varför Falklandsöarna är så viktiga. Där har efter vad jag hört Storbritannien en viktig marin bas. Argentina säjs i denna artikel inte ha ngn anknytning men det har väl inte Storbritannien heller. Eller?

  Agneta

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *