Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Argentinas regeringar använder Falklandsöarna som politisk klubba

publicerad 30 oktober 2015
- Elisabeth Avendaño

Artikel 1 ArgentinaDEBATT & ANALYS. Den 29 september 2015 räddades niomannabesättningen från segelbåten “La Sanmartiniana” under ett våldsamt oväder av en fiskebåt utanför Patagoniens kust. Man hade under en vecka seglat från hamn till hamn för att i regeringen Kirchners namn göra politisk propaganda, men övermannades av stormen. Segelbåten togs på släp, men trossen slets av i stormen och segelbåten “La Sanmartiniana” försvann bland vågorna rapporterar La Nacion i artikeln “El naufragio de un velero militante”.

Text: Elisabeth Avendaño, Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño

Det var extra förargligt att segelbåten “La Sanmartiniana” inte alls hade sjunkit i stormen, som man trott, utan tre veckor senare dök upp, drivande i Falklandsöarnas farvatten.

Alla Argentinas regeringar som har interna problem använder Falklandsöarna för att distrahera befolkningen intresse och verka patriotiska. Man vidhåller envist att “Las Malvinas son Argentinas” – det får barnen lära sig redan i skolan och utmed landsvägarna i hela landet finns stora skyltar med texten i stora bokstäver. Detta trots att Falklandsöarna varken upptäcktes eller egentligen har bebotts av argentinare.

Fransmannen Louis Antione de Bougainville, som var den förste att kolonisera ögruppen, var från St Malo och gav därför ögruppen namnet “Les Malouines”, som argentinarna idag argentiniserat till “Las Malvinas”. Bougainville ansåg sig ha säkra bevis på att den som upptäckt öarna var Amerigo Vespuccio.

Det är ytterst tveksamt om Argentina någonsin ens haft en fast ur-befolkning på ögruppen. Under en kort period i början på artonhundratalet, under diktatorn Juan Manuel Rosas regering, bosatte sig belgaren Luis Vernet med sin argentinska hustru på “Las Malvinas” för att idka boskapsskötsel. Vernet utnämndes till guvernör, men försvann snabbt från ön för att aldrig mer återvända, när han försökte deportera två brittiska fartyg som lagt till vid Falklandsöarna för att som vanligt fylla sitt förråd av färskvatten.

Kaptenerna vägrade betala den skatt som den nye guvernören ville kassera in. Vernet tvingade dem att följa med honom till Buenos Aires för att ställa dem inför domstol där. Under tiden deporterade ett amerikanskt fartyg den lilla befolkningen av utländska kolonisatörer (enligt Vernets hustrus dagbok var de flesta tysktalande) till Uruguay och förstörde de fåtaliga byggnader som Vernet använt.

Läs mer på Wikipedia

Trots bristen på argentinsk anknytning till ögruppen fortsätter Argentinas regeringar att framhålla att öarna tillhör Argentina och man vägrar att erkänna Falklandsöarnas rätt till självstyre.

Det är därför troligast att Argentina aldrig kommer att anhålla om att få tillbaka “La Sanmartiniana” eftersom det skulle innebära att man erkände öarna som brittisk besittning. Så segelbåten från San Isidros båtklubb lär i framtiden komma att seglas under brittisk flagg.

Men kampen om Falklandsöarna är bara ett litet exempel på det som kommit att beskrivas som “El Relato” eller “Berättelsen”, den historia som Kirchnerregeringen försökt måla upp av situationen i landet.

Text: Elisabeth Avendaño, Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq