Bonniers 404-blogg ska hjälpa svenskarna tänka likadant

publicerad 31 oktober 2015
- av NewsVoice
404-bloggen

404-bloggen

DEBATT. Bonniers nya satsning 404-bloggen med fanbärare Jack Werner är mediekoncernernas senaste försök att likrikta tänkandet och hjälpa svenskarna att hoppa bock över kritiskt tänkande. Som språngbräda används det populära ordet konspirationsteori, som blivit så uttjatat att det riskerar att kantra hela ambitionen.

Det verkar inte finns någon ände på informationskrigets former. Tidigare i veckan annonserade Försvarsministern att denne vill ta hjälp av NATO:s Strategic Command för att stävja påstådd ryktesspridning i sociala medier och hjälpa svenskarna att sluta lyssna på de ryska perspektiven på världen.

Mediekoncernen Bonnier ville också vara med och DI Digital tog därför in Viralgranskarens upphovsman Jack Werner från Metro där viralgranskandet föddes. Werner har i sin senaste 404-bloggtext positivt kommenterat föreningen VoF:s senaste Demoskop-kartläggning över uppfattningar och teorier som föreningen vill sanera bort. Undersökningen fick dock underkänt av en expert från ett ledande undersökningsinstitut.

Jack Werner skriver i bloggposten: “Än är allt inte hopplöst förlorat”:

“Det ska dock nämnas att många av de konspirationsteorier som de svarande fått ta ställning till är de ”ofarliga”, de klassiska gamla teorierna som nuförtiden mest nämns i sitcoms när någon ska framstå som en foliehatt. Påståendena att 9/11 i själva verket var amerikanska regeringens verk, att Estonia i själva verket sänktes medvetet eller att månlandningen arrangerades i en filmstudio är liksom så etablerat foliehattiga att ingen vill ta i dem med tång.”

Annons-homeopati-SFVH
ANNONS

Werner skriver på sin 404-blogg att han ska faktagranska rykten, bluffar och missförstånd på webben, söka deras rötter och förstå vilka krafter som driver dem samt utröna vilka bristerna är i folk som tillåter dem att fortsätta spridas.

Jargongen känns igen och den känns tröttsam. Ännu ett försök att likrikta tänkandet så att alla ska tycka korrekt och likadant. 404-bloggen riskerar att bli vad felkoden 404 betyder: “Page not Found”, sidan hittas inte.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag uppfattar det även som att man även sprider sanningar men som till en del är falskt och där man planterat in faktafel. Detta för att misskreditera vissa åsiktsriktningar och försöka få människor att skapa sig en uppfattning i en viss eller annan riktning.

 • “Bonniers blogg ska hjälpa svenskarna att tänka likadant”. Det här får mig att tänka på en satirisk fabel om propaganda och subversion. “The fable of the ducks and the hens” som skrevs för 60 år sedan. Här får vi lära oss om vad kackel om jämlikhet och vad hen egentligen betyder.

  Trots av vi egentligen är väldigt olika såväl fysiskt som psykiskt, vilket är en oerhörd styrka ska vi lära oss att vi alla är lika. Olika kroppar, förmågor, erfarenheter och kognition ska nu likriktas = krig är fred. Det här är ett brott mot vår suveränitet.

  https://www.youtube.com/watch?v=f3Qw5xVn7c0

 • Sedan kan väl alla minnas hur rapporterna om folkmord och massakrer i snart sagt hela Sydamerika betraktades som lögnpropaganda. Precis samma som Shitler sa…. Du nya sköna värld är totalt rentvättad från lidande, övergrepp, ond bråd död och kombinationen dödsmaskiner på mark, land, rymd, i och på vatten får ingen troende att undra över kostymeringen…

  En konspirationspraktiker som J.W. kan tjäna en hacka på sanningar som ska verka som betong över fakta, krigsunderrättelser, ett otal olagliga krig, massgravar och annat konstigt och mindre viktigt…

  Om J.W. tittar på klockan samtidigt som vilken film som helt av någon av påstådda 9/11-kollapserna så är den officiella förklaringen mer lik en 404 i sitt främlingskap till verkligheten än sanningsenlig. Att sedan J.W. inte vet eller förstår att en kollaps aldrig kan ske på under 12 sekunder säger ju inte så lite om J.W. förstånd eller om den läsekrets han hoppas utbilda i allt djupare okunnighet… Analfabetens återkomst?

  Betraktar J.W. tornen som ostädade pga av allt damm som far och flyger åt alla håll? Om det är betongen i varje våningsplans golv pulveriserad! Hur går det till? En kollaps hade säkert dammat men där går att se att dammet kommer före den rekordartade “kollapsen”, men J.W. har inte tittat så noga.

 • Vi kan väl ana internetscensurens framtid där. Mänsklighet kräver FRA/NSA-intrång annars kan inte främlingsskapet, rädslan upprätthållas. Sidor som inte kan hittas 404 behövs helt enkelt inte… Låter lite Kina där om jag inte missminner mig. NATO skolans barn kommer ha det lika enkelt som vilka kommunister som helst.. Soldater i en blind arme behöver bara skjuta på order.

  I Israel lär sig barnen att alla andra hatar dem. Världen behöver inte vara mer än svart o vit. “Apartheid” kommer flaxande i fågel Fenix skrud, eller varför inte en befjädrad orm och allt vad därtill höll den uppe och överskuggade en värld..

 • “Bonniers 404-blogg ska hjälpa svenskarna tänka likadant”. Den här numerologiska bloggen verkar vara rätt desperat. Bonniers har redan förlorat slaget om svenskarnas förmåga att tänka för sig själva. Trots att de mycket länge haft en otroligt dominant roll när det gäller tryckt/virtuell media och därmed försökt socialisera vårt tänkande inom alla möjliga områden. Det verkar inte finnas något fält i våra liv, från vaggan till graven, som de inte tentaklat för att styra opinionsbildningen och vårt tänkande.

  Om Bonniers vill mota bort problemet med att folk tror på utomjordingar vore det ju bra om de rensade bort barnböcker och skrivarverkstäder för barn och unga om utomjordingar från sitt företagsträsk.

  Kommer det möjligen att bli vanligare för oss att mötas av koden 404 när vi söker efter fri information på nätet?

  http://www.socialpolitik.com/2014/09/22/det-var-en-gang-en-enhorning-som-kunde-ga-pa-regnbagar/
  http://www.bonniercarlsen.se/bocker/skonlitteratur-barnungdom/r/restips-for-utomjordingar—din-guide-till-jorden/

 • Den där bloggen kommer i alla fall inte jag att läsa. Bloggen har ju en ägare som gång på gång blivit avslöjade med sin vilseledande statistik.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *