Bonniers 404-blogg ska hjälpa svenskarna tänka likadant

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 oktober 2015
- NewsVoice redaktion
404-bloggen

404-bloggen

DEBATT. Bonniers nya satsning 404-bloggen med fanbärare Jack Werner är mediekoncernernas senaste försök att likrikta tänkandet och hjälpa svenskarna att hoppa bock över kritiskt tänkande. Som språngbräda används det populära ordet konspirationsteori, som blivit så uttjatat att det riskerar att kantra hela ambitionen.

Det verkar inte finns någon ände på informationskrigets former. Tidigare i veckan annonserade Försvarsministern att denne vill ta hjälp av NATO:s Strategic Command för att stävja påstådd ryktesspridning i sociala medier och hjälpa svenskarna att sluta lyssna på de ryska perspektiven på världen.

Mediekoncernen Bonnier ville också vara med och DI Digital tog därför in Viralgranskarens upphovsman Jack Werner från Metro där viralgranskandet föddes. Werner har i sin senaste 404-bloggtext positivt kommenterat föreningen VoF:s senaste Demoskop-kartläggning över uppfattningar och teorier som föreningen vill sanera bort. Undersökningen fick dock underkänt av en expert från ett ledande undersökningsinstitut.

Jack Werner skriver i bloggposten: ”Än är allt inte hopplöst förlorat”:

”Det ska dock nämnas att många av de konspirationsteorier som de svarande fått ta ställning till är de ”ofarliga”, de klassiska gamla teorierna som nuförtiden mest nämns i sitcoms när någon ska framstå som en foliehatt. Påståendena att 9/11 i själva verket var amerikanska regeringens verk, att Estonia i själva verket sänktes medvetet eller att månlandningen arrangerades i en filmstudio är liksom så etablerat foliehattiga att ingen vill ta i dem med tång.”

Annons-homeopati-SFVH
ANNONS

Werner skriver på sin 404-blogg att han ska faktagranska rykten, bluffar och missförstånd på webben, söka deras rötter och förstå vilka krafter som driver dem samt utröna vilka bristerna är i folk som tillåter dem att fortsätta spridas.

Jargongen känns igen och den känns tröttsam. Ännu ett försök att likrikta tänkandet så att alla ska tycka korrekt och likadant. 404-bloggen riskerar att bli vad felkoden 404 betyder: ”Page not Found”, sidan hittas inte.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq