Docent: Livsmedelsverket bör fråntas sitt uppdrag att ge råd kring kost och hälsa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 oktober 2015
- NewsVoice redaktion

ETC kritik mot Livsmedelsverket 2015Dagens ETC:s granskning visar att flera ledamöter i Livsmedelsverkets expertgrupp för kostråd samtidigt arbetar för industrin. Det betyder att anställda på Livsmedelsverket ger allmänheten råd som är anpassade för industrin. Det får allvarliga konsekvenser för folkhälsan, säger docent Ralf Sundberg.

År 2008 avsatte Socialstyrelsen två näringsprofessorer som utvärderade kostråden för diabetiker eftersom båda samtidigt arbetade på uppdrag av en intresseorganisation för livsmedelsindustrin, Swedish Nutrition Foundation (SNF), skriver ETC. Samtidigt framkom att Livsmedelsverkets experter även de hade uppdrag för SNF, men myndighetens dåvarande generaldirektör Inger Andersson tyckte inte det spelade någon roll.

Docent Ralf Sundberg, som skrev boken Forskningsfusket om kopplingarna mellan livsmedels- och läkemedelsindustrin och nationella myndigheter, går så långt att han anser att Livsmedelsverket bör fråntas sitt uppdrag att ge råd kring kost och hälsa, skriver Karin Holmberg för ETC.

Tre anställda på Livsmedelsverket som arbetar för industrin

Annons ModerNaturTommy Cederholm, som är ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för nutrition och folkhälsa (se CV) är samtidigt representant i styrelsen för lobbyorganisationen SNF. Cederholm anlitas som föredragshållare av bla Danone/Nutricia och Nestlé, skriver ETC. Tommy Cederholm är i övrigt professor och överläkare i klinisk nutrition och metabolism vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala Universitet, Geriatriska kliniken och Uppsala Akademiska Sjukhus (källa).

Mai-Lis Hellénius, som är ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för nutrition och folkhälsa är samtidigt ledamot för lobbyorganisationen American College of Sports Medicines forskningsnämnd, sponsrad av bla Coca Cola, Gatorade och Du Pont, skriver ETC. Hellénius håller föredrag och skriver patientinformationsmaterial för ett flera läkemedelsbolag som: Pfizer, Merck/MSD, AstraZeneca, Sanofi-Aventis, Schering-Plough, COOP, Unilever, Sveriges Försäkringsförening, AFA, Nordea, Posten (källa), konstaterar NewsVoice.

Lena Hulthén, som är ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för nutrition och folkhälsa är samtidigt ledamot för SNF:s forskningsnämnd. Hulthén är även klinisk näringsfysiolog och professor vid Sahlgrenska Akademin.

Läs hela artikeln på ETC


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Såg ett paket leverpastej från ett känt märke. Leverpastej från mor Annas recept 1898. Innehöll druvsocker och två Enummer.
  Tror inte Mor Anna visste om varken Druvsocker eller Enummer.
  Å denna produkt var nyckelhållsmärkt!
  Jag kollar innehåll och struntar totalt om det är av SLV nyckelhålsmärkt eller inte.

 • I den av sötlev, fralla, läsk, godis och sockersötade värld som blev inte en uppväxt utan en ohälsosam hämsko. En cokad colatillvaro som så snart som möjlìgt kompletterades med cigarretter var 6 till 8 skivor fullkornsbröd per dag något man skämtade om. Ändå var det för livsmedelsverket ett tecken på någon slags hjärnverksamhet. En orörlig kropp som kan lyfta ett finger finns det ju efter all hollywoodlogik trots allt lite hopp för. Verkligheten skulle ju visa sig vara betydligt bistrare. Vilket ju fått en del kloka att vägra betala tvlicens….

  Vem har föresten inte försökt att le livstilsenligt ett glas mörk dryck samtidigt som det andra varumärkets tjära intressen bredde ut sig i lungvävnaden och förde Swedish match till walkover. Man kan ju på goda grunder anklaga dem för att förlägga aktiebanketterna med konsumenternas gravar som både fond och slående bakgrund.

 • Denna genom- och upp-lysande artikel fann sin plats i Läkartidningen 2007.. Sedan dess har ingenting hänt… http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/6/6279/LKT0711s853_857.pdf Har de privatpraktiserande vinstbaserade mottagningarna, som kunnat slänga av sig Landstingens ok, bytt fot eller dansar de blott på stället?

  @Emma. Tja om kostråden är ät varierat, mer frukt och grönt åt allvarligt sjuka och svåra bristtillstånd orsakade av inget annat än bristtillstånd, så är kostråden inget annat rekommendationer åt friska. Det är också deras anvisningar på alla vitaminförpackningar.. Den sjuka hanteringen och skapandet av kroniker överlämnas åt brösttoner och karriärism. Kåranden är ett riktigt gammalt spöke..

 • Till bindningar typ Hellenius och Cederholm inte kan ifrågasättas inför domstol är det något fel på landets rättssystem. Finns ingen rättslig grundval för begreppet “jäv”?

 • Bra artikel!

  LMV borde döpas om till LIVSFARLIGHETSVERKET (som ngn på facebook beskrev det) med tanke på deras kost-rekommendationer till bl a diabetiker!

  Ja, det är verkligen dags för nya tag när det gäller mat och dryck – ekologiskt allt förstås! Det behövs nytt folk med nya ideér och gärna med en rejäl skopa sunt förnuft.

 • MANIPULERAD VETENSKAP

  ”Det vetenskapliga systemet har blivit kapat. Nyligen offentliggjorda interna dokument som Läkemedelsvärlden gått igenom visar hur läkemedelsföretag har förvandlat den vetenskapliga publiceringsprocessen till effektiv marknadsföring.” – slut citat härifrån.

  Så etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

  Men allt som har en början har ett slut – och den bortre parentesen för detta tycker jag kan börja skönjas – tack vare ej minst dr Annika Dahlqvists civilkurage som läkare.

 • Emma ovan: “Sen när blev man sjuk av Livsmedelsverkets kostråd om frukt, grönt, fullkorn och fisk?”

  Sedan slutet av 1970-talet. Det hela bottnar i en hårt styrd diskussion i ett amerikanskt kongressutskott 1977, vars betänkande först anammades av USA:s livsmedelsverk, sedan av Världshälsoorganisationen och genom den i en rad länder som okritiskt följer dess rekommendationer.

 • Jag blir nästan mörkrädd när jag läser Emmas naiva kommentar om att “de stora matjättarna /…/ har folkets hälsa som största intresse. De stora matjättarna är inte det minsta intresserade av vår hälsa utan av våra plånböcker.

  Betr “evidensbaserade kunskap om mat och folkhälsa som Livsmedelsverket besitter”. Jag var i kontakt med LIvsmedelsverket för en tid sedan och framförde önskemål om att de skulle ange källor för sina “råd” på hemsidan. Fick till svar att detta inte var möjligt.

 • “den evidensbaserade kunskap om mat och folkhälsa som Livsmedelsverket besitter”. Om SLV nånsin har haft någon evidensbaserad kunskap så har dom behållt den för sej själva som en väl bevarad hemlighet.

  Det finns ett passande engelskt ordstäv för SLV:s förlegade kostråd: “We are mushrooms, because they keep us in the dark and feed us bullshit!”

 • Blir nästan rädd av att läsa denna konspiratoriska text och kommentarer. Sen när blev man sjuk av Livsmedelsverkets kostråd om frukt, grönt, fullkorn och fisk?
  Och det är väl bra om vi har representanter från Livsmedelsverket bland de stora matjättarna eftersom det är just dom som har folkets hälsa som största intresse. Om vi ska kunna påverka dessa jättar, som producerar stora delar av vår mat, kanske ett sätt är att upplysa dem om den evidensbaserade kunskap om mat och folkhälsa som Livsmedelsverket besitter. Samtidigt som vi konsumenter kan påverka med de val vi gör i butiken.

 • Vore kul om någon kunde ta reda på hur många av dessa makthavare och framför allt deras chefer som är Frimurare etc. Då skulle nätverket och deras hjärntvätt framgå ännu tydligare tror jag, vad tror ni?

 • Instämmer. Jag – och många med mig – skulle förmodligen varit döda och begravda för länge sedan om vi hade följt Livsmedelsverkets kostråd.

 • På myndigheter borde alla anställda, i synnerhet s k experter och sakkunniga, redovisa sina bisysslor. Deras bisysslor ska sedan framgå tydligt när de ger expertråd i media så att vi kan bedöma vilken tilltro vi ska ha till deras olika utsagor.

  Maj-Lis Hellenius hyllar vardagsmotion som preventiv friskvård inte minst för att förebygga hjärtsjukdom. Om hon vore ärlig/clean i sitt uppsåt skulle hon inte ta i uppdrag som sponsras av Coca Cola och Gatorade. Båda dessa vanliga drycker innehåller “high fructose corn syrup” en ingrediens som visats trigga många vanliga sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar och diabetes.

  “a trigger factor for many widespread diseases of the west such as obesity, heart disease and diabetes could be closely linked to the consumption of one particular substance found in many processed foods and drinks – fructose in the form of high fructose corn syrup.

  When I advised people to reduce their consumption of high fructose corn syrup by eating lower carb/higher protein diets, free from processed foods, even if the labels say they are healthy options, they started to lose weight and feel much better as a result.”.

  Om man vill ha hälsan i behåll ska man nog lägga benen på ryggen så snart Maj-Lis, eller någon annan av hennes gelikar, visar sin nuna i media.

  http://therenegadepharmacist.com/what-happens-one-hour-after-drinking-a-can-of-coke/

  What’s The Problem With Gatorade?: http://www.cranksports.com/ePower/docs/article.asp?docid=45583

 • Det är för bedrövligt att SLV låter kostindustrin utforma kostråden. SNF är propagandister för industri intressena, och de vill sälja så mycket som möjligt. är det bra för konsumenterna?
  Vill inte konsumenterna äta för att må bra och vara friska?
  Medans industrin vill sälja så mycket som möjligt.

  Fungerar kostråden för konsumenterena? Blir konsumeterna friska och mår bra?
  Eller överäter de för att industrin vill sälja så mycket som möjligt?
  Blir konsumenterna feta och sjuka av kostråden, för att de äter mycket, för att industrin vill sälja mycket?

  Vilka tjänar på kostråden? Typ 2 diabetesen har fördubblats sedan 1980-talet, och fetman har ökat enormt.

  Det är fel att låta industrins lobbyister utforma kostråden.

 • Detta att svenska myndigheter förhindrar medborgarnas rättigheter är inget okänt fenomen.

  Att Jäv förekommer på många ställen bland våra myndigheter – vill sällan media diskutera!

  När t ex Inger Atterstam kunde avslöja att ett “Vetenskapligt Råd” (som t ex skall “hjälpa” medicinskt okunniga domare att döma “Rätt” i juridiska avgöranden – delvis fick sin lön från ledande vaccinations-producent – medförde detta ingen reaktion om att tala om.

  En singulär händelse – Tydligen utan intresse för våra medborgare, enligt medias ägare ?!?

  Att liknande inträffar när ledande försäkringsläkare åt försäkringsbranschen samtidigt fungerar som rådgivare åt Rättsliga Rådets Ordförande när denne skall avgöra/fastställa om domstolar skött sig “korrekt” i sitt dömande!

  – Vilket torde med all sannolikhet ha med “Jäv” att göra, men sådana ärenden tycks inte ens JO vara intresserad av – utan det läggs i tystnad ner – d v s ingen kommentar ens …

  Skall inte gällande lagar följas ens av kontrollverksamheter, som JO eller JK?

  Att styrelseledamöter i FörsäkringsJuridiska Föreningen fungerar som rådgivare uppe i Regeringskansliet – åt medicinskt och juridiskt okunniga politiker torde väl vara en jävsfråga!

  De tycks inte ens behöva underteckna jävsdeklarationer! – Vilket borde varit fallet! Eller ???

  Hur eller att ledande professor i neurologi avslöjats av Kaliber i år – väckte just ingen debatt!

  Att denne samtidigt fungerade både hos Trafikskadenämnden och som försäkringsläkare åt olika försäkringsbolag, samt dessutom – som tungt vägande vittne i domstolsprocesser mellan trafikskadade och försäkringsbranschen – tycktes inte medföra en enda reaktion …

  Märkligt att detta får fortgå år efter år – utan att ens en minsta debatt tycks uppstå …

  Fenomenet stämmer alltför väl in med temat i George Orwells “1984” och “Animal Farm”, eller hur Franz Kafka beskriver hur “Rättvisan” agerar i sin roman “Processen” …

  Visserligen har vi tungt vägande aktörer när det gäller massmedias makt över medborgarna – vilket framgår när det visar sig att Bonniers och Schibstedt i stort sett “äger” alla Sveriges dagstidningar och TV-kanaler … där “Sanningen” blir en “omskriven” lögn …

  Men om detta blir det inte den minsta debatt !!!!

  Har DNs chefsredaktör Wolodarski sitt jobb kvar om “olämplig” debatt publiceras på DN?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *