Dr Erik Enby frias från alla misstankar – Alternativa läkemetoder får vind i seglen

publicerad 29 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Erik-Enby-Borje-Peratt-2015-foto-Lars-af-SillenDr Erik Enby frias från alla misstankar efter att åklagare Johan Udén den 27 oktober lagt ned förundersökningen mot den omtyckta läkaren som hjälpt många patienter att bli friska från kroniska sjukdomar. Trots 19 månaders utredning kan inget hittas som tyder på att Enby gjort något olagligt. NewsVoice har pratat med en lättad Enby.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Erik Enby och Börje Peratt, 2015 – Foto: Lars af Sillén

Kammaråklagare Johan Udén skriver i sitt beslut till Enby:

“Förundersökningen läggs ned. Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.” / Ärende AM-51537-14

Erik Enby är lättad, men han anser att det tagit alldeles för lång tid. Det tog 19 månader innan Enby fick beskedet.

“Det har inneburit ett onödigt lidande. Jag var även utan dator i 2 månader eftersom polisen beslagtog den. Patientkalendern har jag ännu inte fått tillbaka. Jag har förmodligen förlorat några patienter, men har näsan ovanför vattenytan.”

annons-tre-290x150px
ANNONS

Trots att utredarna ringt alla eller de flesta av Enbys patienter kunde de inte hitta ett enda fel att slå ned på. Ett 20-tal patienter har kontaktat Erik och berättat att polisen hört av sig till dem och ställt frågor.

Beslutet att fria Enby från samtliga misstankar innebär en skjuts framåt för dokumentärfilmen om Enby och hans medicinska upptäckter om de kroniska sjukdomarnas ursprung, men det innebär också att det finns hopp om att både kreativa läkare (som Enby) och alternativläkare kan få arbetsro att fortsätta stödja patienter att bli friska, patienter som Landstingsvården ofta inte kan hjälpa. 

Läs mer om dr Erik Enby

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Erik Enby
 • Grattis till Erik och heder åt er som har hjälpt honom och resten av mänskligheten till denna seger. Smolk i glädjebägaren är att Eriks hustru inte fick uppleva den här stunden.

  Här har vi nu beviset på att kamp mot de avskydda, korrumperade, självutnämnda makthavarna lönar sig.

  Om vi alla anstränger oss för att dra våra personliga kunskapsspecialiteter till den gemensamma informationsstacken, och engagerar och i det som avgör vår framtid, så har vi en möjlighet att avsätta de känslomässigt störda individer som styr vår värld.

  Därefter kan vi börja om på nytt, med ett samhälle som istället styrs av oss människor genom folkligt engagemang och äkta demokrati.

  I och med utvecklingen i fallet doktor Erik Enby, så får sig nu läkemedelsindustrin och dess skolmedicin en allvarlig knäck. Låt se, vilka är det mer som saboterar för mänskligheten och resten av planeten och därför behöver fråntas all sin makt?

  Det militärindustriella komplexet. Bankerna. Den trådlösa informationsteknologi-industrin. Kemikalieindustrin. Livsmedelsindustrin. Energibolagen. Oljeindustrin. Kärnkraftsindustrin. Politiker och myndigheter. Och inte minst den lilla skithög av supermäktiga galningar som befinner sig i toppen av maktpyramiden och ytterst dirigerar hela händelseförloppet..

  Domstolarna behöver saneras och reformeras. Detsamma gäller universitetsvärlden.

  Mainstreammedia håller redan på att gå under.

  En extremt stor del av tillverknings- och tjänsteindustrin har satt konkurrensen ur spel genom kartellbildning. Om en äkta fri marknad infördes, så skulle de flesta av dagens företag snart ersättas av skickligare sådana med oändligt mycket bättre produkter och tjänster.

  Vill någon göra listan längre?

 • Grattis världen – ett viktigt steg i rätt riktning!
  Vad skulle kunna motivera ett Nobelpris mera än forskning som
  innebär verklig frihet från cancer och lidande i onödan?!

 • Härligt att rättvisan segrat. <3 Nu kanske de läkare som vill, kan arbeta mer i lugn o ro o patientinriktat.
  Tack vare Dr Enbys enorma styrka, och de som kämpar för hans upprättelse, kan vi nu se på framtiden med hopp om mer integrativ/naturlig/alternativ vård i samhället.

 • På rätt väg med med alternativmedicin. Hoppas nu att Vidarkliniken och Vidars VC och får leva vidare. Dr.Jylke var också anmäld på sin tid. Låt det vara sista gången som någon läkare bli anmäld. Skolmedicinen har mycket att lära sig av alternativ läkarvård.

 • GRATTIS!!!!!! NU kommer nog ALLT att fortsätta i rätt riktning! Och sockret/kolhydraterna måste minska i all vår kost, för detta göder ju all svamp/mikrober!!!

 • Hej Gunilla,

  IVO (Inspektionen för vård och omsorg), Avdelning sydväst,
  Gunnar Moa och Maria Wannerek, skickade en anmälan
  2014-04-04 Dnr 8.7.2-10493/2014 till Åklagarmyndigheten i Göteborg.
  Anmälan är på 2 sidor.
  Föreslår att du skicka efter anmälan om du är intresserad.

  Hälsningar
  Siv

 • Har just läst artikeln igen plus alla fantastiska kommentarer – och det har fått varje hårstrå på min kropp att stå på ända!
  Det skedda är verkligen ETT STORT STEG, en fantastisk seger FÖR MÄNSKLIGHETEN och just såsom Siw Wernborg säger:
  “Nu är vi närmare målet: en värld utan cancer och minskat lidande.”

  Tack vare Dr Enbys enorma styrka, och de som kämpar för hans upprättelse, kan vi nu se framtiden an med hopp om mer integrativ/naturlig/alternativ bot i samhället.

  Ett Nobelpris är det minsta Dr Enby förtjänar!!

  PS – Ser verkligen fram emot filmen Börje! 🙂

 • Varmaste grattis Erik! Äntligen! Jag hoppas också att detta blir en liten öppning för även andra utsatta nytänkare och paradigmutmanare. Vi måste kämpa för att få en bredare syn inom läkekonsten och du har gjort banbrytande insatser. Jag håller med om att Nobelpriset borde vara nästa steg. Att söka sjukdomarnas väsen som du skriver om i din bok är sannerligen vetenskap på högsta nivå – till skillnad från mycket inom skolmedicinen som letar vinstgivande “botemedel” för symtomen. Vi vill inte längre ha en sjukvård som fungerar som en vinstmaskin som inte är intresserad av verkligt helande och läkande. Så tack Erik för att du orkar kämpa.

 • Erik har aldrig haft något att dölja. Vi som känner honom vet att han är ärlig och söker svaren på varför sjukdom uppstår, hur det kommer sig att människor är kroniskt sjuka med den ärliga, enkla och “naiva” motivationen att finna svar på “sjukdomarnas gåtor” och att hitta behandlingsmetoder som hjälper människor att bli friska. Vad som driver honom är egenskaper som tyvärr verkar vara sällsynta inom läkarkåren och den medicinska forskningen där drivkrafterna ofta är girighet och äregirighet snarare än vetgirighet.

 • Grattis Erik! Jag gläder mig långt in i hjärterötterna! Må nu världen fortsätta att öppna sina ögon för det gigantiska arbete Du har gjort för mänskligheten. Det är Din tid nu!!!
  Jag ser fram emot att du får fullständig upprättelse, att du tilldelas Nobelpriset och att du får uppleva tittarjubel över dokumentärfilmen!
  Stor kram från Åsa Lena

 • Erik Enby har fått tillbaka sin legitimation. Den fick han sig utdelad vid Föreningen SARAs 25-årsjubileum den 17 juni 2015 i Uppsala. Vi i Föreningen gav honom denna , då Socialstyrelsen gravt brustit i sin roll att följa ny vetenskap. Se bild vid utdelningen på http://www.2000tv.se
  Ingemar Ljungqvist, chefred 2000-Talets Vetenskap

 • Kära Erik! Jag vill också här framföra mina varmaste gratulationer! Vi är många som har stött dig genom åren och du har aldrig gett upp. Nu ser vi fram emot dokumentärfilmen som blir ännu ett viktigt steg mot total upprättelse. Därefter en spelfilm? Du vet vilka jag vill se i huvudrollerna! Stor kram Ulla

 • Stort Grattis till dr Erik Enby, tänk om det ändå fanns fler av din “sort” inom svenska läkarkåren, dvs. läkare som verkligen bryr sig och aldrig ger opp!

  Det är med största respekt och beundran för dr Erik Enby dessutom dennes enorma vilja och tåga och dessutom kunskaper man lyfter på hatten och gratulerar.

  Självklart att att “maktens män får ställa sig i skamvrån” som Siv Wernborg skriver i sin kommentar.

  Lika självklart vore att dr Erik Enby bör återfå sin legitimation, för som synes är “de mörka” krafterna “avslöjande” med byxorna nere, och som synes har dessa “mörka krafter” haft med ett finger i spelet genom hela resan, det kan icke ställas bortom all rimlig tvivel, eller har någon annan en annan uppfattning?

  Vad har egentligen gått rätt till utifrån den som synes förföljelse som synes dr Erik Enby varit utsatt för över tid?

  Vem eller vilka har detta gynnat?

  Varför ingång sattes denna sammantagna aktion emot dr Erik Enby?

  Frågorna blir många och en “utredning” bör ta fram i ljuset vilka som ligger bakom, annat vore icke värdigt ett lands som kallar sig demokratiskt och rättssäkert.

  Förhoppningsvis kommer dokumentären om dr Enby att få upp ögonen för svenska folket och därigenom att “masstryck” uppstår för en demokratisk utveckling i dr Erik Enby och dennes ärende.

  Ulf Bittner
  http://eueeshealthcare.bloggproffs.se

 • Stormen har ännu en gång bedarrat. Grattis till dig Erik, du läkare med hjärtat på rätta stället och som har kämpat så länge för dina patienters bästa och som aldrig har gett upp. Tiden är kanske mogen nu för ett genombrott betr din forskning och sjukdomsbegrepp?

  Äntligen vind i seglen! Nu är vi närmare målet: en värld utan cancer och minskat lidande.

  Maktens män får ställa sig i skamvrån. Dr Enby har utsatts för stort och integritetskränkande lidande av HSAN, Socialstyrelsen och svensk massmedia. Legitimationen åter och en ursäkt vore det minsta man kunde begära!

  Erik, ange färdriktningen!

 • Så glädjande besked! En stor och varm kram till den oförtröttlige Erik Enby och de personer som trott och stöttat honom genom denna häxprocess!

 • Vem ska väcka åtal mot de som aktivt motarbetat Enby då? …Oj, tror att Michael Zazzio har svaret! Det här systematiska förtrycket av perverterade, makthungriga psykopater mot de som gör GOTT i samhället ska betala konsekvenserna av sina korrupta och kriminella handlingar. Service to self or others? Karman kommer bita dem i röven tusenfalt.

 • Det är dags att ta itu med Gunnar Moa på IVO, mannen som utan grund polisanmälde Erik Enby. Kravet på IVO, för att de skall kunna polisanmäla någon utan legitimation, är att de kan bevisa att brott har begåtts. IVO får inte polisanmäla någon enbart på misstankegrund. Gör de det så är det i sådana fall tjänstefelsbrott/falsk tillvitelse.

  Nu ska Gunnar Moa få känna på hur det är att begå brott. Nu skall jag verka stenhårt för att han åtalas, så att vi en gång för alla år stopp på vansinnet på den psykiatriska stockholmskliniken IVO med sina vårdfilialer i Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro och Umeå.

  På IVO är psykopaterna i hegemoni. De styr utifrån principen att de själva skall göra karriär.

 • Med anledning av att senaste tiden ledande forskare utomlands har bekräftat vad Erik Enby lyckades fastställa för många år sedan – borde hans insats inte mer eller mindre avsiktligt få glömmas bort eller gömmas undan.

  Av presentationen av den “Nya aktuella forskningen” framgick att detta var ett stort genombrott med konsekvenser för sjukvård och botande av patienter vilka fram tills nu annars drabbats av svåra lidanden och förtidig död – skulle man gott kunna tänka sig att ämnet borde kunna leda till ett Nobelpris.

  Då borde nog diskuteras om inte även Erik Enbys namn borde nämnas i sammanhanget!

  Med anledning av att att han blev av med sin legitimation och alla negativa konsekvenser för övrigt, som blev följden av en myndighets felaktiga beslut för många år sedan – borde en offentlig ursäkt kunna krävas, samt att ett mycket stort skadestånd även borde bli den logiska konsekvensen!

  Myndigheter, vilka “misshandlar” medborgare på det sätt som Erik Enby blivit utsatt för – måste obönhörligen bestraffas! – Här kan samhället helt enkelt inte bara kunna smita undan i all tysthet, eller genom att skylla på något ovidkommande eller omtolkning av någon paragraf slippa undan sitt ansvar!

  – Något som nog hänt mer än en gång – i det bästa av länder!

  I författaren Bertil Lindqvists trilogi om korruption i ledande kretsar som står myndigheter och rättsväsen nära beskrivs hur skumraskaffärer pågått med svåra konsekvenser för många utsatta och utlämnade i vårt fosterland. (Titlarna: Haveristerna, Bödlarna och Förrädarna)

 • Det var ju inte en dag för tidigt!!!
  Tänk om Erik kunde få tillbaka sin läkarlicens också. För då är det väl lättare att få ut sin budskap/forskning utanför vår lilla ankdamm?

 • Erik ringde mig i morse och gav det positiva beskedet om att förundersökningen lades ned. Jag har flera gånger kontaktat åklagare och frågat hur det kommer sig att man drar ut på ett självklart beslut om nedläggelse. Dagen efter sista samtalet lade jag upp trailern om Husrannsakan där Udén fick skylta med “inga kommentarer”. Så nu ska jag ringa och fråga om vi får tillgång till undersökningsmaterialet som ju bör vara en tillgång för filmens redovisningen av hur patienter ser på Erik. /Börje Peratt

 • Fantastiskt 😀 hoppet för alternativmedicinen väcks igen. Så glad för dr Enebys skull också. Nu ska bara de antroposofiska medicinerna räddas också och därmed Vidarkliniken.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *