En seger för egenvård med kolloidalt silver – Åklagare lägger ner förundersökningen mot Ion Silver AB

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 oktober 2015
- NewsVoice redaktion
Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg - pressfoto

Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg - pressfotoKammaråklagaren lägger ner förundersökningen mot Ion Silver AB eftersom inget brott har begåtts. Det är inte brottsligt för privatpersoner att diskutera egenvård med kolloidalt silver i en sluten Facebook-grupp. Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg, som polisanmälde företagets ägare,  förlorade därmed i sak.

Text: NewsVoice, uppd, kl 10:50, 9 okt 2015 | Bild: Joakim Brandberg, pressfoto, Läkemedelsverket

Anders Sultan som är företagets VD meddelar NewsVoice att tidningarna Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet försökt få människor att tro att det kan vara brottsligt för privatpersoner att diskutera hälsa och olika alternativmedels hälsoeffekter i slutna Facebookgrupper, som tex “Kolloidalt Silver 2.0”.

“Tidningarnas artiklar under hösten 2014 och framåt i tiden har till och med skrämt diverse privatpersoner till tystnad”, skriver Anders Sultan och Michael Zazzio i ett pressmeddelande.

Nu har kammaråklagare Stefan Waern konstaterat att det inte är brottsligt för privatpersoner att framföra medicinska erfarenheter till Facebookgrupper.

ION Silver AB förundersokning om kolloidalt silver 2015

Myndighetsjurist, fuskforskare och chansande “policymedier” i samarbete

Det var skribenten och VoF:aren Joachim Björck som startade drevet mot Ion Silver AB. Det ledde till att företagets ägare polisanmäldes av Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg, som även sitter i myndighetens ledningsgrupp.

Den undersökning på “silver” som de sk “Lundaforskarna” gjorde under samma tidsperiod, som drevet mot Ion silver AB pågick, sågades utförligt av bla Anders Sultan och Michael Zazzio som falsk och en disputation på Uppsala universitet gällande silverresistens förkastades av tidningen 2000 Talets Vetenskap. Det rörde sig, i det andra fallet, om pseudovetenskap, ansåg bla Ingemar Ljungqvist, som var närvarande vid disputationen. När han påpekade bristerna i forskningen hotades han av handledaren Åsa Melhus att bli utkastad av en väktare, berättade Ljungqvist för NewsVoice. Det spelades in på ljudfil.

Lundaforskarnas fusk genomfördes genom att dessa tillförde både giftigt silvernitrat och silvernanopartiklar (kolloidalt silver) på hjärnvävnad. Eftersom silvernitrat är giftigt framstod det som om det ofarliga kolloidala silvret i största allmänhet är giftigt för människokroppen.

Kolloidalt silver – “I USA finns ett hundratal tillverkare…”

Sultan och Zazzio, konstaterar vidare:

“Det är faktiskt bara inom EU som kolloidalt silver inte får marknadsföras som något kosttillskott. I USA finns ett hundratal tillverkare och omkring tio miljoner användare (3 % av befolkningen) och sedan ett 40-tal år säljs produkten som ett kosttillskott där. Den amerikanska giftkontrollcentralen konstaterar att under de 31 år som man har fört statistik över dödsorsaker, så har ingen människa i USA dött eller skadats av några kosttillskott överhuvudtaget.”

Inget av medierna som jagade Ion Silver AB ledning har skrivit om att åtalet läggs ner.

Sultan och Zazzio skriver:

“Nu, när åklagaren har konstaterat att inget brott har begåtts – var kan man läsa om det i fetstilta rubriker i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet? Det har gått tre månader sedan kammaråklagare Waern meddelade Läkemedelsverket att han hade lagt ner förundersökningen eftersom inget brott hade begåtts. Kan man inte begära att tidningarna meddelar läsarna om den nedlagda förundersökningen, när tidningarna, genom artiklar författade av skeptikerjournalisten och VoF-medlemmen Joakim Björck, i ett dussintal artiklar i en fortlöpande artikelserie har påstått att brott skulle ha begåtts?”

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Sven menar du “Falsk tillvitelse” (brottsbalkens 15:e kapitels 7:e paragrafen) knappast tillgänglig här. Förtalsmål omfattar bara privatpersoner – inte företag. Däremot så skulle kan kanske kunna får JK att inleda förundersökning mot ansvarige utgivare för förtal eller grovt förtal. Persbrandt lyckades med det i var fall.

 • Ansvaret för vad du säger och gör är avskaffat i Sverige om du är tjänsteman, dvs springpojke åt stat eller kapital. Och lagen är som Bush d.y. påpekade om amerikanska konstitutionen redan i början av seklet “just a fucking paper.”

 • Tack för påpekandet. Artikeln är uppdaterad eftersom texten, som Bosse påpekar, blandade samman Lundastudien med Uppsaladisputationen, båda om “silver”. Nu är det förtydligat att det rörde sig om två olika saker.

 • Bäste redaktör Sassersson!
  Här har du blandat ihop en del saker. Det är lätt hänt. Studien från Lund är en sak, den pseudoforskning du beskriver en annan. Den senare handlar om en disputation vid Uppsala universitet om forskning kring silver och resistensutveckling. Ljungqvist var närvarande vid disputationen och när ordet förklarades fritt så förbjöds Ljungqvist nästan omgående från att ställa kritiska frågor. Han hotades av väktarvåld av handledaren Åsa Melhus. Allt detta skrev jag mycket utförligt om i 2000-Talets Vetenskap nr 3/2015. Ljungqvist och jag hjälptes även åt att skriva ett brev till universitetsledningen om det inträffade. Universitetets svar kommenterar vi i 2000-Talets Vetenskap nr 4/2015, som utkom för ca en månad sedan.
  I övrigt tycker jag att det var mycket glädjande att åklagaren kastat utredningen mot Ion Silver i papperskorgen!

  Bästa hälsningar
  Bo Zackrisson
  redaktör
  2000-Talets Vetenskap

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *