Film: “No Escape” – Stark kritik mot amerikansk imperialism – Se den!

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson red.
No Escape - Bold Films, Brothers Dowdle Productions, Living Films

No Escape - Bold Films,  Brothers Dowdle Productions,  Living Films

FILM. Jag blev överraskad av filmen “No Escape” och det starka politiska budskapet om den amerikanska imperialismens toxiska effekter. Jag ger filmen högt betyg av den anledningen förutom att den var mycket spännande, men SvD, DN, Aftonbladet, Expressen och SR ger den alla sämst tänkbara betyg, vilket förmodligen beror på okunnighet om geopolitik och ett evigt gullande med USA.

Analys och text: Torbjörn Sassersson, uppd, kl 16:00, 2 okt | Spoiler alert | Bilder från filmen: Bold Films, Brothers Dowdle Productions och Living Films (produktion)

De svenska tidningarna recensioner av “No Escape” är alltså kraftigt politiskt färgade. Recensenterna söker därför efter det sämsta med filmen och det är framför allt människosynen på rebellerna. De framställs som bestialiska å andra sidan är de exakt så som IS beter sig. De avrättar utlänningar på löpande band och skyr inga medel för att krossa allt motstånd i sin ambition att ta makten i ett land. I filmen “No Escape” illustreras detta övervåld, som i dagens värld alltså redan gestaltas av IS och Boko Haram.

No Escape - thriller 2015 - Pierce Brosnan, Owen Wilson

No Escape poster

Vattenkrig

Filmen handlar om en statskupp i vad som bör vara Kampuchea dvs Kambodja. Där får vi följa en amerikansk familj där pappan, spelad av Owen Wilson, arbetar för ett amerikanskt ingenjörsföretag Cardiff som kommersialiserar landets dricksvattenresurser. Familjepappan är i början av filmen huvudkaraktär och han gör allt vad han kan för att rädda sin fru och sina två döttrar när han blir medveten om att alla utlänningar avrättas omedelbart.

Anledningen är att Cardiff tagit kontrollen av dricksvattnet. Nu vill landets invånare under ledning av rebellerna ta tillbaka sitt vatten, blood for water. Vi känner igen det från verklighetens Bolivia där ett blodigt “vattenkrig” år 2000 mellan landets invånare och Bechtel, USA: största konstruktionsföretag, ledde till att folket lyckades stoppa privatiseringen av allt dricksvatten, regnvatten inkluderat.

Underrättelsetjänst och storindustri i intimt samarbete

I “No Escape” får vi möta Hammond som tycks vara en bordellturist spelad av Pierce Brosnan, men det visar sig att han arbetar för underrättelsetjänsten och hans uppdrag är att vara frontlinjen för realisera amerikanska storföretagsintressen och det sker genom att erbjuda landets regering utveckling av infrastrukturen vilket möjliggörs genom stora banklån. När landet sedan inte klarar av att betala lånen, vilket var planen, tar USA över landet genom bankerna.

Det är taget från verklighetens John Perkins som arbetade exakt så för amerikanska storföretag innan han drabbades av ånger och skrev boken “Confessions of an Economic Hitman”, där han avslöjade allt. Perkins arbetade för NSA, en underrättelseorganisation som enligt Snowden är en viktig informationssamlare för amerikansk storindustri. Han gick så långt i sin personliga bikt att han åkte ned till Sydamerika och bad folken han lurat om ursäkt.

Läs mer om John Perkins liv som finanstorped

De enkelspåriga recensenterna på SvD, DN, Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio har naturligtvis helt utelämnat “No Escape’s” kopplingar till den bistra verkligheten, eller så är de helt enkelt okunniga om verklighetens geopolitiska drama som utspelas här och nu med USA som ledande spelare.

Intressanta nya vinklar i “No Escape”

De missade även helt det faktum att familjepappan aldrig haft en chans att rädda sin familj utan moderns intensiva överlevnadsinstinkter. Vid minst två tillfällen i filmen är det kvinnan som räddar situation genom att fullständigt ta över kontrollen. I det ena fallet när mannen i ett svagt läge tappar all force morale och i det andra fallet när terroristerna övermannat pappan och försöker tvinga hans dotter att avrätta honom.

Det var även intressant och oförutsägbart att se hur den “räddande” helikoptern, den trygga amerikanska ambassaden och USA:s forna fiende Vietnam framställdes.

Jag gillar “No Escape” skarpt för den handlar om verkligheten, för att den tar ställning för sanning, för att den väcker tankar och för att den gör det utan pardon. Se den trots att SvD, DN, Aftonbladet,  Expressen och SR gör allt för att du inte ska göra det. Kom ihåg att den ursprungliga orsaken till familjens livshotande situation inte är rebellerna utan amerikansk imperialism.

Analys och text: Torbjörn Sassersson

No Escape - Bold Films, Brothers Dowdle Productions, Living Films

Relaterat

DN: Recension av thrillern ”No escape” med Owen Wilson

SvD: Vidrig människosyn i kallblodig action

Aftonbladet: Action som överskuggas av politiska kommentarer

Expressen: No Escape

Sveriges Radio: No Escape – jönsigt drama med utsatt familj

IMDB: No Escape


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det säkraste tecken att det är en bra film har i Sverige, åtminstone sedan 80 talet, varit att den fick officiell dålig kritik.

 • IMDB tittare dubbar den ädel i motsats till malströmsmedia.. http://www.imdb.com/title/tt1781922/
  En aggressiv rovdjurspolitik slår tillbaka på landets egna, det sa redan Eisenhower… Vem av msm vågar stryka en katt mothårs?

  Radioföljetången å andra sidan försöker knipa sinnet i att överträffa Gömda i romanrealism.. Verkligheten överträffar tyvärr den omfångsrika dikten..

  Ingen ska försöka gömma sig eller söka skydd i Sverige så länge k-pist beväpnade nationalister inte släpper en jävel över bron.. Den politiska nollvisionen överträffar alla verklighetsbeskrivningar..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *