Industri satsade miljardbelopp på lobbyister för att fördröja hälsoskyddande lagar

publicerad 22 oktober 2015
- K. Reporter

Tobaksindustrin - Bild: Bath report

En omfattande utredning gjord av forskare vid University of Bath i Storbritannien visar att tobaksindustrin med hjälp av miljardbelopp, anlitade 160 lobbyister och tredjepartsexperter samt skapade falska gräsrotsorganisationer med målet att förhindra ny lagstiftning som skulle skydda konsumenterna mot tobakens hälsoskadlighet.

Text: K. Reporter | Bild: från Bath-rapporten

Enbart Philip Morris anställde 160 lobbyister för att motarbeta det nya tobaksdirektivet i Bryssel. Företaget satsade 1, 25 miljarder Euro för att stoppa,  fördröja och urvattna det nya direktivet. Ett knep var att dränka EU-kommissionen med yttranden. Sammanlagt inkom 85 000 yttranden. Man använde även en lagstiftning som man själv varit med att utarbeta kallad Better Regulation, som redskap för att fördröja det nya direktivet.

Skapade falska gräsrotsorganisationer

Industrin skapade till och med falska gräsrotsorganisationer för att uppnå sina syften, skriver The Guardian i en artikel den 11 oktober 2015:

“Under the terms of the Better Regulation agenda, which internal tobacco industry documents reveal was enthusiastically supported by British American Tobacco, European governments, including the UK, must conduct public consultations and impact assessments when introducing laws that affect business. The tobacco companies took advantage of these laws, using third parties and fake grassroots campaigns to swamp the consultations on anti-smoking initiatives such as the introduction of plain packaging.” / The Guardian: Revealed: how ‘big tobacco’ used EU rules to win health delay

Swedish Match

När tobaksdirektivet till slut införs år 2016 är det kraftigt urvattnat jämfört med ursprungsförslaget och EU-kommissionären John Dalli som skulle lägga fram direktivet tvingades avgå efter påstådda korruptionsanklagelser som kom från Swedish Match.

Anklagelserna ledde till att John Dalli tvingades avgå vilket råkade ske bara några dagar innan Dalli skulle presentera det nya tobaksdirektivsförslaget som tobaksindustrin bland annat Phillip Morris och Swedish Match motsatte sig:

John Dalli - Wikimedia Commons“In October 2012, European Union (EU) Health Commissioner John Dalli resigned as a result of an opaque and complex “cash for influence” lobbying scandal dubbed by the media as ‘Dalligate’. This occurred only days before Dalli was due to launch the proposal for the revised EU Tobacco Products Directive (TPD), a piece of legislation labeled as “one of the most lobbied dossiers of the history of EU institutions”, and adopted in April 2014.”

John Dalli – Foto: Wikimedia Commons

Dalli har hela tiden hävdat sin oskuld och Swedish Match har inte kunnat bevisa sina anklagelser. Dalli kallar det hela för en ”systematisk plan för att fälla honom” och hävdar att både tobaksindustrin och vissa individer motarbetat tobaksdirektivet.

John Dalli har anmält Swedish Match för förtal i en belgisk domstol. Ärendet mot Swedish Match är inte avgjort ännu.

“The tobacco companies played a key role in implementing Better Regulation, anticipating that it would help them delay, block or weaken public health legislation”, sa professor Anna Gilmore från Bath University

“They have now gone on to exploit it to prevent life-saving regulations. They are flooding consultations with massive numbers of responses to give a totally misleading impression of opposition to public health policies. They then cite wholly misleading evidence that they have effectively manufactured to support their case.”

Källor

Tobacco Tactics: DalliGate

The Guardian: Revealed: how ‘big tobacco’ used EU rules to win health delay

Presentation från Bath University: Evidence-based policy making and ‘Better Regulation’: The battleground for standardised packaging of tobacco (PDF)

Vetenskaplig rapport: The revision of the 2014 European tobacco products directive: An analysis of the tobacco industry’s attempts to ‘break the health silo’ (Hur tobaksindustrin påverkade tobaksdirektivet)

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq