Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Medicinhistoriker: Ska vi vaccinera även pojkar med Gardasil?

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 8 oktober 2015
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

Christer-Nilsson-Foto-Johan-ArvidssonPå SvD: s Brännpunkt pläderar nyligen ett antal cancerläkare och onkologer för att Sverige, i ett nationellt program, ska börja vaccinera även pojkar med Gardasil mot HPV, humant papillomvirus. Är det rätt tänkt? Är HPV farligt? Oftast inte. Över 90 procent av infektionerna läker ut av sig själva. De cirka 200 yngre män som årligen genom HPV ändå drabbas av cancer i munhåla och svalg får det pga nedsatt immunförsvar, rökning, alkohol eller en ärftlig benägenhet för cancer.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare | Foto: Johan Arvidsson | Läs fler artiklar av Christer Nilsson

Goda nyheter är att man genom tidig upptäckt och behandling har bra chanser att bli helt frisk.
(Uppgifterna hämtade från Cancerfondens hemsida).

Gardasil ska ju skydda kvinnor mot livmoderhalscancer. Varför då denna tänkta gigantiska vaccinering av den manliga hälften av befolkningen med ett superdyrt vaccin som inte behövs? Varför skjuta myggor med kanoner?

Av en händelse som ser ut som en tanke har Sanofi Pasteur vunnit en upphandlingsstrid med sitt vaccin Gardasil. Landstinget i Stockholm har nu gjort en rekordupphandling för hela Sveriges räkning. Notan är hemlig. Offentlighetsprincipen blev satt ur spel när Sanofi Pasteur genom en dom i kammarrätten 2013 lyckades utverka en hemligstämpel. Så får det inte gå till. Skattebetalare och massmedier har rätt till insyn i offentliga upphandlingar. Och det är ju ingen försvarshemlighet det handlar om. Så vad behöver döljas?

Frågan måste ställas: Går landstingen, cancerläkare och onkologer vaccinindustrins ärenden, eller vad handlar det annars om?

Nu i somras kom alarmerande uppgifter från Danmark. Över 1 100 flickor, har bestormat de fem nyöppnade HPV-mottagningarna. Tillströmningen har exploderat, antalet har fördubblats sedan 1 juni, väntelistorna är långa. Symtomen är välkända: muskelspasmer, svimningar, yrsel, kroniskt smärttillstånd, ledvärk, feber, oregelbunden menstruation och – genitala vårtor med HPV-infektion(!) det främsta skälet till att vaccinera sig. (Källa: Metroexpress 31 augusti 2015)

I Sverige har nu kvinnor också till Läkemedelsverket börjat anmäla biverkningar av Gardasil, POTS syndrom, ( när kroppen inte kan anpassa sig till upprätt ställning och hjärtat rusar). Efter detta har den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, inlett en utredning.

Gardasil påstås vara näst intill 100 procent effektivt. Det är inte sant. Sanofi Pasteur och amerikanska Merck har aldrig visat att Gardasil faktiskt kan förhindra livmoderhalscancer. Det finns 100 olika stammar som kan orsaka HPV-infektion.

Swisha Christer NilssonGardasil 9 är endast effektivt mot stammarna 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58 vad gäller cancer och stammarna 6 och 11 vad gäller vårtor i genitalier och munhåla. Resten av stammarna, 91 stycken, är tomma löften utställda av tillverkarna och – potentiella cancerrisker.

Då är det lätt att dra en nitlott om man redan låtit vaccinera sig, men sant är att Gardasil är en enorm kassako världen över för vaccinindustrin och aktiekursen kommer att fortsätta att rusa uppåt på börserna.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare | Foto: Johan Arvidsson | Läs fler artiklar av Christer Nilsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq