NewsVoice är nu ett objekt för MSB:s och NATO Stratcom:s informationskrigföring

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson - Foto: 2op.se

Torbjörn Sassersson - Foto 2op
DEBATT. I förra veckan ringde en journalist från DN och ställde ledande frågor om jag som redaktör för NewsVoice är en nyttig idiot för rysk propaganda. Anledningen är att NewVoice ofta live-streamar ryska RT på entresidan. Jag svarade att både öst och väst har rätten att ge sina perspektiv och i synnerhet i en tid när svenska lydmedier bedriver en skrämselkampanj mot det svenska folket om det ryska folket, ett informationskrig som drivs på av USA. Manipulationen handlar om försöka skrämma svenskarna in i NATO och det kan gå eftersom svenskar lätt blir ängsliga.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | Foto: Canal 2nd Opinion

Men först ett tack till alla som bidrar med donationer och sponsring till NewsVoice. Nu är ni mer viktiga än någonsin. Det är tack vare er som tidningen kan fortleva med arbetet att förmedla varierande nyheter från utländska medier från både väst och öst, syd och nord, samt förmedla nyheter som svenska medier belagt med en slags ”konsensuscensur”, ämnen som man inte rapporterar om alls eller som rapporteras om på vinklade, tillrättalagda och förutsägbara sätt.

På grund av dessa problem med svensk public service och svenska större mediers åsiktsdiken finns det plats för nya medier – som NewsVoice – som försöker ge en mer nyanserad bild av samhället, som kritiskt granskar och återger perspektiv som finns i andra länder, men som är för breda, djupa eller höga för att passa den svenska ankdammen.

Tack även för att supporters hjälper till med att sprida ett gott rykte om NewsVoice i sociala medier, tex genom ett uppmuntrande delande på Facebook. Ni behövs mer än någonsin nu när NATO:s Stratcom tittar med bekymrade ögon på NewsVoice.

Mattias Carlsson på DN ringde – hade förhandsinformation om Försvarsministerns kommande utspel om NATO Stratcom

Mattias Carlsson DN pressfotoI denna vecka planerade den prisbelönte och undersökande journalisten Mattias Carlsson på DN att omnämna NewsVoice i en artikel och planen var att göra det på ett negativt sätt. Jag vet det med stor säkerhet eftersom frågorna hans ställde per telefon i förra veckan var ledande.

Foto på Mattias Carlsson, pressfoto, DN

Frågorna löd ungefär så här (från minnet):

 • Vad anser du om att RT är en propagandakanal för Ryssland?
 • ”Är du inte en nyttig idiot” som låter NewsVoice streama RT och därmed destabilisera tex Sverige?
 • Varför har du ett nyhetsflöde från Sputnik News?

Mattias Carlsson på DN hänvisade i sin argumentation till svenska försvarsexperters negativa uttalanden om ett ryskt hybridkrig mot Sverige och Väst samt att de ryska kanalerna RT och Sputnik News minsann är statsfinansierade och skapade som en del av denna krigföring mot Sverige.

Vid samtalet i förra veckan (22 oktober) hade inte mainstream-media ännu gått ut med nyheten (26 oktober) att Försvarsministern vill dra in Sverige i ett samarbete med NATO Stratcom. Idag förstår jag syftet med att jag blev uppringd av Mattias Carlsson. Han hade förhandsinformation om att försvarsminister Peter Hultqvist skulle gå ut brett via media den 26 oktober om det föreslagna samarbetet med NATO Stratcom som härstammar från ”United States Strategic Command dvs U.S. Stratcom”.

NewsVoice perspektiv

Vad Mattias Carlsson inte var så intresserad av att diskutera under telefonsamtalet var de perspektiv som jag försökte framföra. Anledningen är att Mattias Carlsson dragits in som ett prisbelönt journalistverktyg av DN-ledningen. Jag är säker på att han förstår det.

NewsVoice perspektiv är följande, här i en mer utförlig form än vad jag hann förmedla under samtalet:

 • NewsVoice streamar flera kanaler tex: RT, BBC, AP, France24, CCTV, EuroNewsAlJazeera mfl för att ge läsarna variation. Sputnik News har fn endast ett diskret RSS-flöde på entresidan. En poäng med NewsVoice är att ge läsarna trovärdiga och nyanserade perspektiv. Jag litar i övrigt till besökarnas intelligens att avgöra vad som kan innehålla styrd info och här är Sputnik News en möjlig kandidat.
 • Ryssland är ett suveränt land med full rätt att ge sina perspektiv på omvärlden. Det sker framför allt genom kanalen RT.
 • Ryssland är inte en fientlig armé, vilket verkar vara fallet när Ryssland omtalas i svenska medier. Ryssland består av ett folk. Nedskrivningen av Ryssland i svenska medier liknar antisemitismen mot det judiska folket.
 • Genom RT.com och Sputnik News kan Ryssland besvara den våldsamma och ihållande negativa propaganda som landet utsätts för av västliga medier och försvarsexperter, vilka sedan barnsben är präglade av att betrakta ryssen som det stora hotet och USA som räddaren i nöden. Analyser av det geopolitiska läget visar att det snarare är tvärtom. USA destabiliserar just nu Mellanöstern, Afrika och Europa. USA bedriver hemliga krig i minst 70 länder, vilket rapporterades av bla DN.
 • I det svenska informationskriget mot Ryssland ingår att beskriva kanaler såsom RT på det mest negativa sätt som är möjligt. Metoden handlar om att försöka ingjuta tvivel. I det kriget är DN, SvD, SVT och SR ledande aktörer och det betyder att dessa svenska kanaler destabiliserar relationen mellan Sverige och Ryssland. USA och NATO tjänar mest på det.
 • RT (Russia Today) kan jämföras med svensk stats-TV, det statliga bolaget Svensk Television AB (SVT) som styrs av den statliga stiftelsen Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR (hemsida). SVT finansieras av staten via tittaravgifter och utöver det via annonsintäkter från näringslivet. Skillnaden mellan Russia Today och ”Sweden Today” (SVT) kanske inte är så stor. Båda kanalernas budskap måste granskas kritiskt av tittarna.
 • Att det förekommit att enstaka reportrar hoppat av från RT på grund av påstådda problem med journalistisk neutralitet kan likställas med att reportrar hoppat av från SVT av precis samma skäl.
 • RT har lyckats slå in en kil i en skenhelig självuppfattning om Väst skapad av Väst. Det sker genom RT:s undersökande och pricksäkra journalistik. RT är ofta en förebild för västmedier gällande bra journalistik.
 • RT rapporterar generellt mer sakligt och korrekt än västmedier om viktiga händelser i världs- och geopolitiken, vilket naturligtvis sticker i ögonen på Västs självgodhet.
 • NewsVoice får inget stöd från RT eller ryskt håll. Det är vanliga svenskar som stödjer NewsVoice. Gammelmedierna måste fundera på varför vanliga svenskar hellre vänder sig till NewsVoice och andra alternativa kanaler i Sverige och utlandet. Vilka fel gör ni? Varför tror inte längre svenskarna på er propaganda?
 • NewsVoice står för en fri journalistik och undersökande journalistik samt att låta många perspektiv få utrymme. Dock vänder sig NewsVoice emot all form av extremism som tex: antisemitism, högerextremism, fascism, islamafobi och rasism.

Den svenska ankdammen är fylld med rädda ankor

STRATCOM Forsvarsministern 2015Vad man kan konstatera under de senaste 20 åren är att den svenska ankdammen inte längre kan hållas intakt. Internet med sina bloggar, nya nätmedier och sociala kanaler förser numera medborgare med blixtsnabb kontrainformation som avslöjar hur statsmedier och statskontrollerad public service bedrar sina medborgare. De smala åsiktskorridorerna översvämmas dagligen av andra perspektiv och för etablissemanget obehagliga sanningar.

Det är därför naturligt för etablissemanget att försvara sig. De svenska etablissemangets psykologiska krigföring mot sitt eget folk handlar om att försöka hålla folk kvar i sitt eget grepp med hjälp av sina egna kanaler.

Mitt råd till mainstream-journalister är dock att inte ge sig på ett nytt intressant och ofta omtyckt nätmedia som NewsVoice, som faktiskt försöker råda bot på den skeva bild som svenska medier ger av både Sverige och omvärlden. Granska patriotiskt makten istället.

Svenska JTRIG?

Mattias Carlsson meddelade per telefon den 26 oktober att att han inte avsåg att ta med något om NewsVoice i sin artikel. Jag ringde och frågade honom om vad han skulle göra.

Idag den 27 oktober kl 00:05 publicerades Mattias Carlssons artikel: ”Hemlig grupp ska möta ryskt informationskrig”.

Där skriver Carlsson och hans kollega Josefin Sköld:

Mikael Tofvesson MSB - Pressfoto MSB”Regeringen insåg att också Sverige kunde vara hotat. Sedan augusti i år pågår därför uppbyggnaden av en ny del av försvaret.

En ”stor grupp” språkkunniga specialister på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på Fleminggatan i Stockholm söker dagligen efter pågående informations- och påverkanskampanjer riktade mot Sverige.

Chefen för enheten, Mikael Tofvesson, vill inte gå in på hur många de är, vilka kompetenser de har eller hur de jobbar.”

I bild: Mikael Tofvesson, MSB, pressfoto MSB

Jag tror jag får boka ett möte med MSB:s hemliga agenter på Enheten för Omvärld och Beredskap för en diskussion om varför NewsVoice streamar RT. Jag vill återigen påpeka att svenska medier bidrar till att destabilisera både Sverige och Europa i USA:s pågående krigskampanj som kan leda till krig mot det ryska folket, ett krig som ingen i Ryssland eller Europa vill ha. RT är ett ”ormserum” i sammanhanget.

I övrigt är jag intresserad av att få reda på hur MSB/NATO Stratcom ska handskas med sådana som mig. Med ledning av Snowdens avslöjande om det brittiska avdelningen JTRIG:s team av cyberagenter vet vi att det förmodligen handlar om att kasta lite smuts. Vilken tur att jag är en teflongås.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör och ansvarig utgivare, NewsVoice

Hälla vatten på en gås (idiom) – Att försöka övertyga någon som är helt ointresserad av idiotiska argument och är opåverkbar av manipulation; idiotiska argument och påverkan rinner av personen som vatten på en gås, vars fjäderdräkt är vattenavvisande. (NewsVoice definition)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq