Artemisinin – Kinesisk örtmedicin mot malaria la grunden för årets Nobelpris i medicin 2015

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Stickmygga (Culiseta longiareolata). Foto: Alvesgaspar. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Traditionell kinesisk örtmedicin var utgångspunkt när preparatet Artemisinin togs fram som framgångsrik malariamedicin. Den kinesiska och kvinnliga forskaren Tu Youyou vidareutvecklade örtmedicinen till de krav som ställs inom modern medicinsk vetenskap.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 10:20, 20 okt 2015 | Bild: Tu Youyou – Foto: Jin Liwang

Youyou Tu - Photo: Jin Liwang, AP

Nobelförsamlingen på Karolinska institutet ger årets nobelpris i fysiologi/medicin till William C Campbell, Satoshi Ōmura och Youyou Tu, rapporterar SVT.

“Det var ett äkta genombrott och en vändpunkt när det gäller att hitta ett nytt läkemedel mot malaria”, sa Hans Forsberg från Nobelförsamlingen på presskonferensen.

Forsberg motiverar även priset med att den har en mycket stor betydelse för mänskligheten.

Den kinesiska forskaren Tu Youyou utgick från traditionella kinesiska örtmedicinska recept och större delen av forskningen gjordes redan på 1970-talet, skriver SVT. Örten heter Artemisia annua på latin (Sommarmalört) och den aktiva substansen i örten har därför fått namnet Artemisinin, på kinesiska kallad Qinghaosu.

Tu Youyou är också den tolfte kvinnan som tilldelas nobelpriset i fysiologi eller medicin.

“Fantastiskt att man ser tredje världens sjukdomar. Det är ett pris för de fattiga av de fattigaste. Forskarna har gjort ett fantastiskt arbete”, sa Mats Wahlgren på institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet (KI).

Antalet dödsfall i malaria har nästan minskat med 50% de senaste 15 åren. En väsentlig del av minskningen i dödsfall tillskrivs den malariamedicin som tillkommit tack vare pristagarnas forskning.

Sedan år 2000 har antalet dödsfall relaterade till malariaparasiten minskat med 48 procent, skriver SVT.

Youyou Tu prisades redan 2011 för sin forskning, när hon fick det världskända Laskerpriset.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tycker det hela är barnsligt och skumt. Traditionell örtlära och de bästa inom läkekonst i gamla Kina, vad kunde de INTE bota. Jag tro att de kunde bota allt genom örter. Samtidigt hade de en helt annan insikt och förståelse om saker och ting, och så “tvärs igenom” en människa.

  Nu ger det Nobelpris bara för att det är utanför helhetssynoch inom mammonism. Lite som att de shanghajar malört. Ska dra ut pengar genom enskilda ämne ur växter – tvärtom mot traditionell läkekonst. Syftet är väl att hindra verklig bot, och istället låta folk trassla runt bland symptom och nya problem.

 • Illwill – Menar du att Silver inte skulle vara antiseptiskt? Det är faktiskt ganska lätt att kolla, bara att gå in på kemikalieinspektionens sida och kontrollera. Antar att du litar på dom iaf.

 • Kolloidalt silver är såklart superduperbra, men själv så föredrar jag sockerpiller eller att be till en påhittad gubbe i molnen. Exakt samma resultat, men billigare! Lika bra vetenskapliga belägg för metoderna också!

 • Hr Redaktör

  Hur mycket betalar silvergubbarna / år till Eder publikation ?

  All kritik rensas ju bort bums !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *