Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

20%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Pål Bergström: Danmark tar oftare diskussioner som man inte vågar i Sverige

publicerad 10 oktober 2015
- Pål Bergström

Pål Bergström bloggPoul Madsen, chefredaktör på Ekstra Bladet, påstod i debattprogrammet gällande flyktingfrågan i SVT och DR den 17/9 att man i Danmark tar en diskussion som man inte vågar i Sverige. Med kännedom om båda länders nyhetsflöde är det sant att danska nyheter relativt ofta tar upp ämnen som svenska inte gör.

Text: Pål Bergström (Palbergstrom.com), demokratiaktivist, omvärldsanalytiker

Ett exempel är HPV-vaccinering där många danska flickor har drabbats av svåra biverkningar. Trots stort allmänintresse råder i Sverige en tystnad kring detta och vaccinkritik i allmänhet som bara kan förklaras med självcensur.

Uffe Elbæk från det danska partiet Alternativet snuddade vid viktiga aspekter av flyktingfrågan som det sällan eller aldrig talas om, att väst spelat en aktiv roll i destabiliseringen av länder man nu flyr ifrån.

I den här frågan är Danmark inte mycket bättre än Sverige. I båda länder finns röster som önskar få komma till tals med en radikalt annorlunda syn på vad som sker i världen och dess orsaker men hindras trotsvälgrundat faktaunderlag.

En central utgångspunkt och insikt för att förstå denna syn är attacken 11 september 2001. Fakta och bevis för att attacken var en orkestrerad händelse, att efterföljande krig och roten till flyktingkrisen i så fall är baserade på en lögn, hindras från publicering och debatt. 2300 experter från ”Architects & Engineers for 9/11 Truth” (AE911) tillsammans med efterlevande arbetar för en ny utredning då man menar att de tre husen demolerades med sprängämnen. En allvarlig anklagelse med långtgående konsekvenser om det skulle visa sig vara sant, vilket allt tyder på vad gäller den tredje byggnaden WTC 7.

Detta har omnämnts i dansk media men inte i Sverige vilket är talande, men att det inte blivit en het fråga med tillhörande mediedrev i något av våra länder när fakta, behovet och viljan existerar visar på bristande demokrati och yttrandefrihet.

Till detta ska läggas en uppseendeväckande utsago av general Wesley Clark som berättat att det vid tidpunkten för attacken 2001 redan fanns en plan för att störta ett antal arabländer inklusive Libyen, Syrien och Iran.

Att IS likt al-Qaida enligt flera källor skapats och får finansiellt och materiellt stöd från väst kan därmed få en förklaring. Det förklarar även västs ointresse för Rysslands försök att nå en demokratisk utveckling i Syrien 2012, nyligen avslöjat av Finlands före detta president Martti Ahtisaari.

Om 11 september var orkestrerat går människor runt med en falsk och manipulerad bild av världen som media och politiker medvetet eller omedvetet är aktiva medskapare till. Det som hänt indikerar en sannolik bakomliggande agenda där media står nära ett för medborgare diffust maktcentrum bortom demokratisk kontroll.

Lösningen på flyktingkrisen och vägen till fred i världen kan därför vara att en gång för alla göra upp med denna dolda maktapparat, hur media och den politiska processen fungerar.

”Freedom of the press is guaranteed only to those who own one” är ett känt citat av den amerikanska journalisten A. J. Liebling. Med tanke på utvecklingen sedan 2001 och den uppenbara självcensuren i båda länder kan man fråga sig om SVT och DR verkligen ägs och styrs av folket för demokratins bästa?

Text: Pål Bergström (Palbergstrom.com), demokratiaktivist, omvärldsanalytiker

Relaterat

Palbergstrom.se. Förtyck av yttrandefriheten får känslomässiga och hatiska konsekvenser

Politiken.dk: 58 piger med mistanke om HPV-bivirkninger får fortsat ikke hjælp

“General Wesley Clark tells of how Middle East destabilization was planned as far back as 1991”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq