Professor Martin Bergö kritiseras av hälsoexperter för studie på antioxidanter

7

DEBATT. Den 8:e oktober publicerade Sahlgrenska Akademin artikeln “Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare” av Johanna Hillgren som tyvärr innehåller vilseledande tolkningar. Det visar en närmare analys av studien och artikeln där professor Martin Bergö drar förhastade slutsatser om att kosttillskott med antioxidanter generellt sprider cancer. 

Text: Torbjörn Sassersson

Martin Bergö drar slutsatsen:

Martin Bergö - Foto: Sahlhgrenska,   GU“Tidigare forskning från Sahlgrenska akademin har visat att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Men de resultat vi har nu är så tydliga att personer som nyss fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter”, säger Martin Bergö enligt artikeln på Sahlgrenskas hemsida.

Pressfoto: Sahlgrenska, GU

NewsVoice har varit i kontakt med två experter på hälsofrågor som läst och bedömt studien. De avfärdar Martin Bergös slutsatser som vilseledande.

Mats Nilsson som är VD på företaget Svensk Egenvård, skriver till NewsVoice:

Mats Nilsson VD Svensk Egenvård - Pressfoto

“Det är naturligtvis vilseledande när man varnar för kosttillskott när den berörda substansen inte finns i några kosttillskott på den svenska marknaden. Det är mediciner det rör sig om och inget annat.” … “Tack och lov verkar få människor skrämmas av denna typ av larm. Om allmänheten skulle ledas att tro att antioxidanter är något man ska undvika för att hålla sig frisk vore det ett hårt slag emot en bättre hälsa och inte tvärtom.”

Mats Nilsson intervjuades även av Kurera och han framförde där mer av sin kritik i artikeln: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott.

Bertil Wosk, VD på kosttillskottsföretaget Holistic, skriver:

Bertil Wosk

“Att från en studie på två av hundratals olika antioxidanter dra alla antioxidanter över en kam och dra slutsatsen att det fungerar likadant för alla antioxidanter är märkligt.” … “Slutsatserna om att antioxidanter i kosttillskott är farligt, särskilt för de som har cancer, är ovetenskapligt.”

Wosk skrev en egen artikel på Holistic.se rubricerad: Törs man äta kosttillskott med antioxidanter?

Sammanfattning av kritiken mot studien och slutsatserna

Ytterligare detaljer för hur och varför Martin Bergös studie och slutsatser är ovetenskapliga redovisas på sajten Åretsförvillare.nu som nyligen nominerade Martin Bergö till Årets förvillare 2015.

I korthet:

  • Studien undersökte effekten av ämnen som inte förekommer i kosttillskott.
  • Studien undersökte inte naturliga antioxidanter utan syntetiska antioxidanter.
  • Studien baseras på extremt höga doser (NAC) som vida överstiger de som är tillåtna i kosttillskott.
  • Studien gjordes på möss och ibland bara på musceller och inte på levande möss.
  • Studiens forskare skrev ned överdosen på 7980-16030 mg/dag till 665-1330 mg/dag pga mössens ”snabbare ämnesomsättning”. Det är hypotetisk och kan vara vilseledande.
  • Bergö spekulerar tvärsäkert i att resultaten även gäller för människor.
  • Bergö ger sken av att resultaten allmänt gäller kosttillskott med antioxidanter.

 

Mediakritik – Journalisterna som inte tog in någon motpart

En rad svenska journalister skrev om studien utan att kontrollera fakta och spred sedan vidare budskapet viralt via mainstream-medier. I sociala medier fortsatte spridningen. Eftersom studien kostade att köpa ut i samband med att den släpptes är det troligt att ingen av journalisterna ens har läst rapporten. Idag när NewsVoice kontrollerar är studien öppen för alla och kräver ingen betalning, vilket är anmärkningsvärt eftersom det försvårade för journalisterna att faktagranska när pressmeddelandet var hett den 8 oktober.

NewsVoice väljer att redovisa några av de största svenska medierna och tillhörande journalister som inte gjorde någon faktagranskning och enbart använt professor Martin Bergö som part i målet. Den enda tidning som tog in en motpart var Dagens Medicin, som tillfrågade Mats Nilsson på Svensk Egenvård.

Bergö inkommer med en egen replik till NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson

Medier och journalister som skrev om studien

Dagens Medicin: Antioxidanter kan öka spridning av hudcancerAmina Manzoor
Källa: dagensmedicin.se/artiklar/2015/10/07/antioxidanter-kan-oka-spridning-av-hudcancer

DN: Antioxidanter ger hudcancer mer fartMargaeta G Kubista/TT
Källa: dn.se/nyheter/vetenskap/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart

DI.se: Antioxidanter ger hudcancer mer fartMargaeta G Kubista/TT
Källa: di.se/artiklar/2015/10/7/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart/

Expressen: Antioxidanter kan förvärra hudcancerJohanna Cardell
Källa: expressen.se/nyheter/antioxidanter-kan-forvarra-hudcancer

Forskning.se: Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare
Källa: forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/
antioxidanterfarhudcancerattspridasigfortare.5.73a435f914fb831640df85.html

Göteborgsposten: Forskare: Antioxidanter triggar cancerspridningAnders Martinsson
Källa: gp.se/nyheter/goteborg/1.2857190-forskare-antioxidanter-triggar-cancerspridning

Hälsa & Fitness: Antioxidanter sprider hudcancerSara Dahlström
Källa: halsaochfitness.se/artiklar/antioxidanter-sprider-hudcancer/

Metro: Studie: Nyttiga kosttillskott kan öka risken för hudcancerAlva Forsberg Fierro
Källa: metro.se/nyheter/studie-nyttiga-kosttillskott-kan-oka-risken-for-hudcancer/
EVHojh!VQWsfJQKW1KFM/

Nyheter24: Kosttillskott som ska vara nyttiga kan öka risken för hudcancerEmma Lindström
Källa: nyheter24.se/nyheter/forskning/813096-kosttillskott-nyttiga-cancer-vitaminer

Sveriges Radio: Cancer kan påskyndas av kosttillskottJoel Wendle
Källa: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6272689

SvD: Antioxidanter gör hudcancer aggressivMargaeta G Kubista/TT
Källa: svd.se/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart

SVT: “Antioxidanter kan förvärra hudcancer”Josefin Lennen Merckx
Källa: svt.se/nyheter/inrikes/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart

Relaterat

Artikeln på Sahlgrenska: “Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare”
Källa: sahlgrenska.gu.se/forskning/nyhet/antioxidanter-far-hudcancer-att-sprida-sig-fortare.cid1326572

Science Translational Medicine: Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice

Svensk Egenvård om studien

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kerstin Unger Salen
9 december 2019 kl 19:53

Replik till Bergö: Antioxidantrik, näringstät och syreberikande kost botade min cancer på några månader Av Kerstin Unger-Salén – 25 november, 2015 1 Kerstin Unger-Salén gick i sin debattartikel detaljerat igenom professor Martin Bergös forskningsresultat om antixodanters hälsoeffekter vid cancerbehandling och vad hans team på Sahlgrenska dragit för slutsatser, men blev sedan inte nöjd med Bergös replik rubricerad: ”Huvuddelen av all cancerforskning har inget med industrin att göra”. Därför återkommer Salén med en replik. Text: Kerstin Unger Salén, blogg: Alltomcancer.com Kerstin Unger-SalenJag trodde vi skulle ha ett seriöst utbyte, men sen jag läst hans svar inser jag att Bergö egentligen inte vill bemöta de forskningsfakta jag tagit upp och som i vissa fall gick rakt emot vad han kommit fram till angående antioxidanter och cancer. Han bara upprepar det han påstått tidigare. Bergö säger att jag talat om hans drömvärld, men han har missuppfattat vad jag sade. Jag talade nämligen om min drömvärld och hur den skulle kunna se ut. En värld där man kan mötas från olika ”läger” och intressera sig för varandras kunskap och funderingar. En dialog med genuint intresse att lära sig av varandra. Hela debatten om antioxidanter och cancer 25 nov (Salén): Antioxidantrik, näringstät och … botade min cancer på några månader 22 nov, 2015 (Bergö): ”Huvuddelen av all cancerforskning har inget med industrin att göra” 12 nov, 2015 (Salén): Naturlig diet… botar cancer … Svensk cancervård … efterbliven 4 nov, 2015 (Wosk): Bör man undvika antioxidanter? 19 okt, 2015 (Bergö): Oansvarigt att uppmuntra till antioxidant-intag för cancerpatienter 15 okt, 2015 (Wosk): ”Bergö-studien” … inte verklighetsanknuten 13 okt, 2015 (Bergö): ”Vårt resonemang är vare sig kontroversiellt eller svårt att förstå” 13 okt, 2015 (NewsVoice): Bergö kritiseras av hälsoexperter för studie på antioxidanter Fakta biter inte på Bergö såvida de inte understödjer hans teorier och forskning. Vet inte om jag tycker det är seriöst rent vetenskapligt, men det får stå för dig Martin Bergö. Åtgärder för att minska risken för återfall eller hur man ska förebygga cancer är ett viktiga områden som skolmedicinens forskare hittills inte visar större intresse för. Varför? Kanske saknas ekonomiskt intresse inom läkemedelsvärlden att forska på mat och livsstil. Eller hur kosttillägg kan hjälpa oss att förbli friska. Jämfört med läkemedel finns inga stora pengar att tjäna. Tre olika områden är intressant att studera vad gäller antioxidanter och cancer: Hur kan de användas i förebyggande syfte för att minska risken för att få cancer… Read more »

Johan
Johan
Gäst
9 december 2019 kl 17:56

Nu är Martin Bergö igång igen. Tyvärr framgår det inte utläsa hur studien har gått till så blir helt omöjlig att kritisera.

BACH1 Stabilization by Antioxidants Stimulates Lung Cancer Metastasis
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(19)30633-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867419306336%3Fshowall%3Dtrue

Pentiman
Pentiman
Gäst
5 januari 2016 kl 17:33

“Idag när NewsVoice kontrollerar är studien öppen för alla och kräver ingen betalning”
Var har ni lyckats läsa den kostnadsfritt?!

casaangel1
14 oktober 2015 kl 15:34

Det verkar pågå ett krig, speciellt i Sverige där den moderna medicinen och läkemedelsindustrin tycks känna sig så hotade att de med hjälp av oseriös forskning försöker övertyga allmänheten att anti oxidanter är farliga för cancerspridning. Uppenbarligen tar hälsoindustrin bort vinster från läkemedelsindustrin och detta är tydligen tillräckligt för att ge sig på något så fundamentalt viktigt som anti oxidanter. Snart förbjuds blåbär också?
Ett av de problem som medverkar till att skapa allehanda sjukdomar är just fria radikaler som kan tas om hand av antioxidanter. Antioxidanter skapas i kroppen i mitokondria så kroppen tycks åtminstone veta vad den behöver.
Apoteken säljer tyvärr mestadels syntetiska hälsokost produkter och inte naturliga sådana. Syntetiska produkter har inget i kroppen att göra .Beoende vad man använder för hälsokost tillägg i forskningsstudien kan man alltså få fram riktigt tokiga och rent ut sagt felaktiga resultat. Vi har fått nog av oseriös forskning.Folk har börjat använda sitt sunda förnuft .
Läs gärna Forskningsfusket av Docent Ralf Sundberg eller Deadly Medicines and Organized Crime av chefen för The Cochrane Institute Peter Götzsche.
Vi kan uppenbarligen inte längre lita på evidens baserad forskning.
Etablerade mediajournalister är inte profesionalla när de avstår från att ta in information från forskare som i studie efter studie visar hur rätta mat och kosttillägg kan medverka till att förebygga och läka kroppen från allehanda sjukdomar.

Ronny
Ronny
Gäst
13 oktober 2015 kl 15:15

Gemensamt för alla antioxidanter är att de har en extra elektron som de kan avge till en oxidant (som saknar en elektron) varpå oxidanten ej längre orsakar oxidering av kroppens vävnad. Det är alltså själva elektronen som är den verksamma beståndsdelen i antioxidanter. Och vad kallas en massa elektroner? Jo – ström.
Det hade således varit mer intressant att göra denna typen av forskning på ren ström istället för antioxidanter, dvs mikroströmbehandling.
Jag frågade forskarna om de har gjort det, men de har inte svarat.

Lars K
Lars K
Gäst
13 oktober 2015 kl 10:46

Ytterligare en professor som talar mot bättre vetande. Varför lyssna på deras nonsens?

Koff
Koff
Gäst
13 oktober 2015 kl 10:37

Var är Metros viralgranskare när vi behöver dom som mest.