Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Skapas krigen för att vidmakthålla och maximera den militära industrins vinster?

publicerad 7 oktober 2015
- K. Reporter
Isis fighters drive a US-made Humvee along the streets of Syria’s northern Raqqa province.

OPINION. USA:s skattebetalare har betalat mycket stora belopp som inkasserats av militärindustrin vilka i sin tur skapat krig, död, lidande och ofattbara mänskliga katastrofer i Mellanöstern. Amerikanska vapen för miljardbelopp lämnades av USA i Irak. ISIS kunde enkelt ta dem och har ISIS även vapen från Wallenbergkoncernen Saab Group? Allt fler röster höjs som säger att krigen egentligen skapas för att maximera vapenförsäjningen.

Text: K. Reporter

När USA lämnade kriget i Irak lämnade man bakom sig mängder av militärmaterial som nu finns inom terrororganisationen ISIS. Irak har medgivit att ISIS beslagtagit mängder av USA-tillverkade vapen inklusive 2300 amerikanske bepansrade militärfordon av modellen Humvee.

“In the collapse of Mosul, we lost a lot of weapons,” sade premiärminister Haider al-Abadi. “We lost 2,300 Humvees in Mosul alone.”

USA tjänar också pengar på att ISIS tagit över vapnen vilket skapat ett ökat behov av nya vapen i Irak.

I december 2014 gjorde Irak nya stora beställningar, bland annat 175 stridsvagnar till ett värde av 104 miljarder svenska kronor samt dessutom 1000 Humvees utrustade med maskingevär och granatkastare.

Den nye ledaren för Labour i Storbritannien Jeremy Corbyn har även pekat på att andra länder än USA förser ISIS med vapen och tjänar grova pengar på krigen och den humanitära krisen i mellanöstern.

Under sommaren konstaterade han att brittisk vapenförsäljning göder ISIS tillväxt och att tillgången till vapen i regionen som brittiska krigsindustrin tjänade mångmiljardbelopp på var en bidragande faktor till den pågående konflikten.

“ISIS kom inte från ingenstans, deras vapen kommer inte från ingenstans. Vi säljer enorma mängder vapen till Saudiarabien, Quatar, Bahrein och en lång rad andra länder. Hur många av dessa vapen hamnar i händerna på ISIS?“

Wallenbergkoncernen Saab Group säljer också enorma mängder vapen till regionen. Hur många av dessa vapen hamnar hos ISIS?

Text: K. Reporter

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq