Statistikrockstjärnan Hans Rosling får skarp kritik – ”Rosling har fel om jordens befolkning”

1

Hans Rosling 2012 - Foto: David Shankbone,   Wikimedia Commons“Hans Rosling har uppnått en ovanlig grad av stjärnstatus vilket gjort det svårt att komma fram med kritik i någon form.” Det skriver Karl-Erik Norrman, Carl Wahren, Lars Wedén och Anders Wijkman i en debattarrikel i SvD igår. Kritikerna vänder sig mot att Rosling bagatelliserar befolkningsutvecklingen.

Text: NewsVoice | Foto: David Shankbone, Wikimedia Commons

Hans Roslings rockstjärnestatus som allvetande statistiker är problematisk och det är något som de fyra skribenterna ifrågasätter (red anm).

“Sammantaget har Rosling uppnått en ovanlig grad av stjärnstatus vilket gjort det svårt att komma fram med kritik i någon form. Man har ställt frågan vem som vågar sätta sig upp mot Hans Rosling.”

“Mycket utrymme har givits åt Roslings positiva budskap som liksom snuttefiltar befriar politiker och opinion från att tackla den svåra men i alla bemärkelser livsavgörande frågan om världens – i synnerhet Afrikas – befolkningsutveckling.”

Skribenterna vill i sin debattartikel punktera följande av Roslings teser

  1. ”Världsbefolkningen planar ut ’automatiskt’ vid 10 miljarder kring 2050!”
  2. ”Det inte går att göra något åt 10 miljarder!”
  3. Det är människor i de fattigaste länderna med störst befolkningsökning som är extra utsatta för den resursbrist som vår värld står inför!
  4. Allra mest fel har Rosling i att vår planet kan försörja 10 miljarder människor med rimlig välfärd.

Läs hela debattartikeln på SvD

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Sture B
Sture B
Gäst
16 oktober 2015 kl 11:03

Med tanke på hur denne charlatan försökte skrämma upp barn, ungdomar och godtrogna vuxna under den s.k. “ebolakrisen” är det rätt anmärkningsvärt att människor fortfarande lyssnar på honom.