Utrikespolitiska Institutet, en plattform för kalla-krigare?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 oktober 2015
- NewsVoice redaktion
Foto: Arktisoutdoor.co.uk

DEBATT. Utrikespolitiska Institutet hade bjudit in till debatt om bla situationen i de baltiska områdena. Talare var Tarja Cronberg, SIPRI, Jacek Durkalec, Polen, Fredrik Westerlund, FOI, Sverige och Matthew Kroenig, kampanjledare för republikanen Mitt Romney, vid president valet i USA, 2012.

Text: Agneta Norberg vice ordförande i Sveriges Fredsråd, Frednu.se | Denna artikel har tidigare publicerats i vänstertidningen Flamman

Matthew Kroenig inledde med ett halvtimmes långt anförande. Efterhand började jag känna kalla kårar utefter ryggraden. Denna relativt unga man, talade utan att sväva på målet, om ett möjligt kärnvapen krig med Ryssland. Han utmålade Ryssland som oerhört farligt och benäget för krig och att landet planerar anfall med kärnvapen.

Undertexten var att förorda att USA slår till med kärnvapen först, annars gör ryssen det. Det förekom inte en antydan om att USA skulle ha gjort något som kunde förorsaka denna kris t.ex. ensidigt brutit det stabiliserande ABM-avtalet eller att USA nu har militärbaser i Estland, Lettland och Litauen och att NATO tränar attacker mot St Petersburg vid sina stridsövningar där tyska Bundeswehr är allra ivrigast att “reta ryssarna” genom att sniffa rätt nära St Petersburg med sina stridsplan.

Inte heller nämndes de nära nog permanenta havsstridsövningarna BALTOPS i Östersjöområdet. Jag tog upp att Ryssland upplever detta som existensiellt hot och bad honom kommentera installationer och stridsövningar.

Han svarade på alla frågor som publiken ställt, utom mina. Jag bad honom igen att besvara mina frågor. Han gjorde det inte. När mötet avslutats gick jag fram till honom och sa “kalla krigare” till honom flera gånger. Det kom en ung kvinna fram till mig och sa att jag skulle lämna salen.

Jag gick gärna för mötet var slut, men min undran kvarstår: Varför använder Utrikespolitiska institutet pengarna till att förstärka det nya kalla kriget?

Text: Agneta Norberg

Matthew Kroenig is an Associate Professor of Government and International Relations Field Chair at Georgetown University and a Nonresident Senior Fellow at the Brent Scowcroft Center on International Security at the Atlantic Council. He is the author or editor of several book. His articles on international politics have appeared in many US publications. He has provided commentary on BBC, CNN, NPR, and many other media outlets.

Flamman utsattes för ett av de grövsta inhemska terroristattentaten i Sveriges historia, en mordbrand mot redaktionen 1940 som dödade fem människor. Orsaken var den antikommunistiska hetsstämning som följde på tidningens (och hela SKP:s) ställningstagande mot Finland och för Sovjetunionen under finska vinterkriget. / Wikipedia

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq