Väst är orsak till flyktingkrisen – “över tio miljoner syrier har tvingats lämna sina hem”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 oktober 2015
- NewsVoice redaktion

SONY DSC

De regimskiften som startats av USA, och dess allierade, är huvudorsak till den stora ökningen av flyktingar i Europa och i konflikternas närområden. Massmedia har nästan helt låtit bli att rapportera. Sveriges militära samverkan med USA/NATO har bidragit till att göra oss medskyldiga till flyktingströmmarna.

Det skriver tre debattörer i en artikel som ursprungligen publicerades i lokaltidningen Bärgslagsbladet i Köping. Tidningarna: DN, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Göteborgsposten, Sydsvenskan och UNT mfl refuserade alla denna artikel meddelar människorättsaktivist och samhällsdebattör Sven Ruin, en av de som signerat.

Arrival of migrants in Dobova, Slovenia – Foto: Wikipedia Commons

Förre finske presidenten och Nobelfredspristagaren Martti Ahtisaari har berättat att Västalliansen avböjde ett ryskt förslag från 2012 som gick ut på att Syriens president, Bashar al-Assad, skulle avgå under ordnade former som led i en fredsöverenskommelse. Istället valde USA med flera allierade att fortsätta finansiera och beväpna olika extremistiska oppositionella grupper.

Sedan det ryska fredsförslaget avvisades har över 200 000 syrier dödats och över tio miljoner syrier har tvingats lämna sina hem. Syrien är ett av många exempel som talar för att just försöken att med våld störta suveräna länders regeringar är den grundläggande orsaken till flyktingkrisen, både där det lett till regimskifte och där regeringen sitter kvar. Detta är en viktig förklaring till flera av de krig som aldrig tycks ta slut.

Bär Väst ansvar?

Flera västländer, med USA i spetsen, tycks mena att de har en moralisk skyldighet att vid behov med våld introducera ”demokrati”, vilket i praktiken kan innebära marionettregimer, i länder vars regeringar de ogillar. Detta som ibland sker under motton som humanitär intervention och skyldighet att skydda är ett klart brott mot FN-stadgan och ett brott mot freden. Västländernas handlande gör att begreppet demokrati, som vi behöver vårda och utveckla, riskerar urholkas och förvanskas till oigenkännlighet. Under de nya regimerna förekommer inte sällan upprörande övergrepp på mänskliga rättigheter och straffrihet för många av de värsta förbrytarna.

Afghanistan: USA anföll Afghanistan år 2001 och avsatte regeringen i ett krig som går långt utöver FN-mandatet. Kriget som sedan länge främst bedrivs av USA och NATO – och där även Sverige deltagit – har resulterat i ett svårt sargat land, hundratusentals döda, miljontals flyktingar och en rekordartad opiumproduktion. Den 5/10 bombade USA sönder Läkare utan Gränsers sjukhus i staden Kunduz. Enligt New York Times kan svensk militär ha deltagit i att välja bombmål åt USA i Afghanistan.

Irak: USA invaderade med ”de villigas koalition” landet olagligt 2003, efter falska uppgifter om massförstörelsevapen. Kriget och oroligheter som följde har lett till minst en halv miljon döda och miljontals flyktingar. Regimskiftet har också lett till att ovärderliga kulturskatter, från grundandet av vår civilisation, förstörts eller plundrats.

Libyen: NATO-anfallet 2011 på ett av Afrikas mest utvecklade och självständiga länder gick långt över FN-mandatet och handlade uppenbarligen just om regimskifte. Sverige deltog på angriparnas sida, även om vi inte släppte bomberna. Resultatet blev tiotusentals döda, framväxt av al-Qaida och liknande grupper samt hundratusentals flyktingar. Dessutom har kaoset i Libyen gjort det till ett laglöst transitland för många flyktingar från andra länder.

Syrien: Det är väl belagt att kriget i Syrien har anstiftats och förts av Väst via ombud. Sedan 2011 har USA med Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Israel, Frankrike, England och även Sverige direkt eller indirekt stött våldsskapande rebeller, som uppenbart har ett betydande inslag av legosoldater. Stödet resulterade att oppositionen radikaliserades och framväxten av terrorgruppen ISIS. Hösten 2014 inledde den USA-ledda koalitionen flyganfall mot ISIS-kontrollerade mål i Syrien. Dessa anfall har varit anmärkningsvärt resultatlösa, kanske rentav medvetet då ISIS har samma mål som USA – att störta Assads regering. Uppgifterna att Assad skulle ha dödat sju gånger fler civila än rebellgrupper, vilket utrikesminister Wallström nyligen påstod, kommer från opålitliga Londonbaserade ”Syrian Observatory of Human Rights”.

Ukraina: USA medverkade till en fasciststödd statskupp mot den demokratisk valda regeringen i Ukraina februari 2014. Den har lett till inbördeskrig. FN:s flyktingorgan UNHCR skriver att ”Ukrainakrisen har resulterat i minst en miljon internflyktingar samt över 900 000 till andra länder och framför allt till Ryssland”, som därmed tagit emot flest flyktingar av länder i Europa.

Gripen Karakal targets Libya
Imagery of Libyan anti-aircraft position at Okba Ibn Nafa Air Base. Photo by Swedish JAS 39 Gripen as part of Operation Karakal – Source: Swedish Air Force, Globalsecurity.org

Slutsatser

De regimskiften som startats av USA, och dess allierade, är huvudorsak till den stora ökningen av flyktingar i Europa och i konflikternas närområden. Många länder och massmedia har nästan helt låtit bli att rapportera detta centrala förhållande.

Sveriges militära samverkan med USA/NATO har bidragit till att göra oss medskyldiga till flyktingströmmarna. Politiker i Sverige och andra länder måste börja tala om flyktingkrisens verkliga orsaker och motverka att fler drivs på flykt.

Några förslag:

 1. Ta avstånd ifrån delar av USA:s utrikespolitik. Tala om att denna är en viktig orsak till flyktingströmmarna och till tillväxten av grupper som ISIS.
 2. Yrka på att USA, Saudiarabien, med flera tar emot en betydande andel av flyktingarna från Mellanöstern samt att de betalar en ansenlig del av flyktingkostnaderna.
 3. Rekommendera ett slut på de kontraproduktiva sanktionerna mot Syrien, Iran och Ryssland.
 4. Prioritera kvotflyktingar. Asylrätten, som bygger på ett formellt regelverk, är inte praktiskt tillämpbar i situationer av massflykt.
 5. För demokratins skull måste vi ställa upp bakom kravet att även västalliansens militärer och politiker ska kunna ställas till ansvar.

Signerat
Anders Romelsjö, professor emeritus, samhällsdebattör
Lief Elinder, samhällsdebattör, pensionerad banläkare
Sven Ruin, småföretagare och människorättsaktivist


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Anders Romelsjö har också återgivit artikeln på http://jinge.se/mediekritik/vastlanders-agerande-orsak-till-flyktingkrisen-2710.htm och där finns fler kommentarer, bland annat med andra möjliga förklaringar till varför artikeln inte togs in av flera tidningar. Dessutom finns där en lång lista med referenser, som är värda att studera noga om man vill blida sig en uppfattning om detta. Egentligen är det bara början på referenslistan. Artikeln är väl underbygd, skulle jag säga, även om vi inte fick med riktigt alla länder som stödjer våldsskapande rebeller i Syrien. En del information har vi fått direkt ifrån människor som kommit till Sverige som flyktingar.

  Det med svensk militär i Ukraina är naturligtvis betydelsefullt för att visa svenskt stöd för Kiev-sidan. Från en marionettregim till en annan, kanske man skulle kunna säga? Tänk att svensk militär, betalade av våra egna skattepengar, tydligen står sida vid sida i kriget med frivilliga svenska nynazister. Är militära insatser verkligen bästa sätt om man vill att Ukrainas sår ska läka och att färre ska drivas på flykt?

 • Det är ju självklart att man från väst för alltid vill bli av med en stark opposition därav förödelsen, ruinstäder och rekordmånga på flykt….. Liknar gammal förintelse..Samma sponsorer?

 • Jag förstår att DN med flera inte publicerade, artikeln är så vriden, inte bara hit utan också dit att den blir oseriös.

  Jocke:
  Soldaten är sårad, ge honom en salva……från en tidig Blandare,

  Men är det inte bra att vi hjälper till med vård istället för pang-pang ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *