Amanda Majava: Gick du på Rosa oktober-bluffen? AstraZeneca kan ha lurat dig…

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 november 2015
- NewsVoice redaktion

Amanda Majava - Foto: Kurera.seOktober har blivit månaden då vi svenskar förväntas stödja Rosa bandet-kampanjen som även genomförs i andra länder. Nu varnas det för att det är en falsk kampanj som drar in pengar till läkemedelsindustrin. En av de som varnar är hälsobloggaren Amanda Majava. Hon kallar det ”Rosa oktober-bluffen”. Majava skriver på Kurera debatt.

Text: NewsVoice | Amanda Majava – Foto: Kurera.se

Problemet är att Rosabandet-kampanjerna sponsras till största del av läkemedelsjätten AstraZeneca och ett av deras främsta syften är att uppmuntra oss till att gå och göra regelbundna mammografi-kontroller, som i sig misstänks för att ge bröstcancer, enligt Majava.

“En del av koncernen tjänar pengar på “botemedel” för bröstcancer och en annan tjänar pengar på att sälja produkter som orsakar cancer? Köper du deras produkter (eller arbetar med dem) riskerar du alltså att öka risken att utveckla cancer samt att bli behandlad med medicin som de också tjänar pengar på…”

Problemet är att AstraZeneca, som är ett av världens mäktigaste läkemedelsbolag, ägs av ICI (Imperial Chemical Industries) som är en ledande internationell tillverkare av industrikemikalier, bekämpningsmedel (insekticider mfl) och plaster, skriver Amanda Majava.

“AstraZeneca har även tagit fram läkemedlet Tomoxifen som är en effektiv anti östrogen-behandling vid bröstcancer. Det tråkiga är dock att den också ökar risken för cancer i andra delar av kroppen.”

Läs mer på Kurera

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq