Amanda Majava: Gick du på Rosa oktober-bluffen? AstraZeneca kan ha lurat dig…

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 november 2015
- NewsVoice redaktion

Amanda Majava - Foto: Kurera.seOktober har blivit månaden då vi svenskar förväntas stödja Rosa bandet-kampanjen som även genomförs i andra länder. Nu varnas det för att det är en falsk kampanj som drar in pengar till läkemedelsindustrin. En av de som varnar är hälsobloggaren Amanda Majava. Hon kallar det ”Rosa oktober-bluffen”. Majava skriver på Kurera debatt.

Text: NewsVoice | Amanda Majava – Foto: Kurera.se

Problemet är att Rosabandet-kampanjerna sponsras till största del av läkemedelsjätten AstraZeneca och ett av deras främsta syften är att uppmuntra oss till att gå och göra regelbundna mammografi-kontroller, som i sig misstänks för att ge bröstcancer, enligt Majava.

“En del av koncernen tjänar pengar på “botemedel” för bröstcancer och en annan tjänar pengar på att sälja produkter som orsakar cancer? Köper du deras produkter (eller arbetar med dem) riskerar du alltså att öka risken att utveckla cancer samt att bli behandlad med medicin som de också tjänar pengar på…”

Problemet är att AstraZeneca, som är ett av världens mäktigaste läkemedelsbolag, ägs av ICI (Imperial Chemical Industries) som är en ledande internationell tillverkare av industrikemikalier, bekämpningsmedel (insekticider mfl) och plaster, skriver Amanda Majava.

“AstraZeneca har även tagit fram läkemedlet Tomoxifen som är en effektiv anti östrogen-behandling vid bröstcancer. Det tråkiga är dock att den också ökar risken för cancer i andra delar av kroppen.”

Läs mer på Kurera


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Såklart är allt bluff. Det är väl ingen som behöver läkemedel av något slag till sig själv och sina barn? Och forskning är ju något vi amatörer vet bäst om. Vi vet åt vilket håll forskningen leder innan ens forskarna själva vet om det. Tänk alla kvinnor som fått bröstcancer, så bra det hade varit om de bara inte gått till mamografin.

 • Finns ingen anledning grubbla över vilka företag som äger vad i den här genomruttna branschen, än mindre spilla tid på att reda ut det. Det räcker med vad vi redan vet om dem: Noll etik, hänsyn, och medmänsklighet, gränslös girighet.
  Deras mål är att göra oss alla sjuka, eller få oss tro vi är det – INTE att hjälpa oss bli friska. Och forskare, myndigheter, patientföreningar, och läkare är deras medspelare. När vi inser det så inser vi nödvändigheten att ta ansvar för vår egen hälsa istället för förlita oss på dem. Informationen vi behöver – om förebyggande, om alternativa behandlingsmetoder och naturmediciner – finns tillgänglig för var och en som är läskunnig, i antikvariat, bokaffärer, på bibliotek och på webben. Än så länge, vill säja.

 • Hej Madeleine
  Så bra du är uppmärksam. Du har rätt att ICI inte äger sig själva; de blev uppköpta av AkzoNobel 2008. Men om jag förstått det rätt så är den enda stora skillnaden på företaget att det är en annan ägare.

  1993 bildades Zeneca ur ICI. Och 1999 slogs Zeneca och Astra ihop.

  Vad jag inte riktigt lyckades lista ut är hur mycket kontroll ICI behållt eller tappat med AstraZeneca sedan dess, mer än att AstraZeneca ägs av flera starka bolag och därför skrev jag: “bland annat ägs av ICI”.

  Har du någon annan eller mer tydlig information om det så får du väldigt gärna länka till det. Jag kan definitivt ha missat något i min research och är ivrig att veta mer 🙂

  Men något skumt är det ju allt.. Syngenta som också var en del av ICI har även de gjort bekämpningsmedel som misstänks vara cancerframkallande. Men det går inte att skriva om allt. Och de här stora företagen som är så mäktiga borde jobba mer tillsammans istället för emot varandra – och oss. Det är väl en utopi att tänka så när det är mycket pengar det handlar om.

  Hälsningar Amanda, artikelskribent

 • “Så bluffen kanske inte är så stor i Sverige?
  Överskottet går ju tydligen till forskning.”
  Konstigt att det verkar gå baklänges då, cancerfallen ökar och inget nytt på västfronten, fortfarande är boten farligare än sjukdomen. Cancerfallen går ner i åldrarna, (fast om det verkligen är så eller om man vill ställa diagnoser som man beställer öl på Happy Hour, för man får mer pengar per diagnos, eller om det kanske både och) och allmänheten vet inte hur en kropp fungerar å det elementäraste.
  http://www.drmorsesherbalhealthclub.com/blogs/media/60014405-the-simplicity-of-cancer?mc_cid=fbc23f3c80&mc_eid=1c148b5167

 • I Sverige finns det först och främst två organisationer som hängt på den från början amerikanska kampanjen med ett ”Pink ribbon”: BRO och Cancerfonden.
  BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation) står bakom Rosa bandet (har gjort så sedan 1994) och för varje köpt band går pengarna främst till forskningen om bröstcancer. Cancerfonden hängde på 2003 och organisation har ett mönstrat rosafärgat band som byter utseende år till år. De uppger sig skänka cirka 80 procent av vinsten från försäljningen till cancerforskning – av alla typer av cancer. Båda organisationerna arbetar även på att sprida information och kunskap till drabbade och till övriga allmänheten för att förebygga cancer.

  Text Amanda Majava

  Så bluffen kanske inte är så stor i Sverige ?
  Överskottet går ju tydligen till forskning.

 • När ska svenska folket äntligen genomskåda Cancerfondens/Barncancerfondens skojarverksamhet? Det har alltid funnits många sätt att förebygga och kurera cancer med naturliga, skonsamma metoder. Men det tigs ihjäl av onkologer och Cancerfondens ledarskap – bland andra.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *