Bonniertidningen KIT och Granskning Sverige intervjuar varandra i en ”Stand off”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 november 2015
- NewsVoice redaktion

Filmen: "Reservoir dogs" - Mexican standoff mellan Bonniertidningen KIT och Granskning Sverige

Den SD-vänliga medborgarjournalistkanalen Granskning Sverige (GS) har sedan ett år ringt upp personer inom etablissemanget och ofta fått till avslöjande intervjuer som väckt irritation hos de som blivit uppringda. GS har även anklagats för antisemitism. Bonniertidningen KIT valde att konfrontera GS. 

Text: NewsVoice | Foto från filmen ”Reservoir Dogs” (1992) | ”Stand off”: A deadlocked confrontation between antagonists

Bonniers nya tidning KIT som startades 2015 med en kassa på 50 miljoner kr publicerade nyligen en mycket skarp kritik riktad mot GS i artikeln ”SD-politiker sprider rasideologisk propaganda på Youtube” där personerna bakom GS pekades ut som antisemiter och rasister. Artikeln publicerades den 30 oktober.

Nina Drakfors (fd socialdemokrat) på GS blev uppringd den 30 oktober av KIT och samtalet låg till grund för artikeln i KIT. Lördagen den 31 oktober postades en hotfull kommentar på Drakfors blogg som Drakfors misstänker postades av en journalist på KIT. Den anonyma personen antydde att denne skulle kunna publicera graverande och privat information om Drakfors.

”Nina du säger att Socialdemokraterna är en sekt, men hur kommer det sig att du varit med i Scientologerna? Enligt våra grävande journalister rörande dig och din bakgrund så framkommer ganska mycket besvärande uppgifter för din del både om ditt privata liv som ditt offentliga. Det framkommer att du har barn, en dotter tillsammans med en kriminell Zigenare? Ja som sagt, det finns ganska mycket besvärande information för dig som grävts fram av våra grävande journalister.” – GRÄV 31 okt, 2015 kl 08:19

NewsVoice kommenterade detta i artikeln: ”Nina Drakfors på Granskning Sverige hotades av anonym grävande journalist”.

Intervjun mellan Bonnniertidningen KIT och GS

Det blev ett efterspel i form av en ömsesidig intervju som börjar med att reportern Erik Olsson på KIT ringer Erik Johansson på GS. I intervjun blir det tydligt vilka åsikter Erik Johansson har om invandring, kulturtillhörighet och ”raser”. Reportern på KIT ställer raka frågor som han får raka svar på medan KIT:s reporter svarar mer med politiskt försiktighet på Johanssons frågor. Det är ganska tydligt att Johansson leder samtalet alternativt att Erik Olsson spelar ut ett underläge.

”Erik Johansson” som är en pseudonym skriver:

”Vi får dock ge credit till KIT eftersom de faktiskt kontaktat oss, visserligen efter att artikeln publicerats. Erik fick i alla fall chansen till ett ovanligt långt samtal med en av etablissemangets representanter. Eftersom KIT i sin artikel, genom Jonathan Leman, kritiserar oss för att klippa i våra intervjuer ger vi här den helt oredigerade intervjun.”

Relaterat

Sveriges Radio: Bonniers satsar 50 miljoner på sociala medier-tidskrift (KIT)

Granskning Sverige: YouTube-kanal

KIT: kit.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq