Bonniertidningen KIT och Granskning Sverige intervjuar varandra i en “Stand off”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 november 2015
- NewsVoice redaktion

Filmen: "Reservoir dogs" - Mexican standoff mellan Bonniertidningen KIT och Granskning Sverige

Den SD-vänliga medborgarjournalistkanalen Granskning Sverige (GS) har sedan ett år ringt upp personer inom etablissemanget och ofta fått till avslöjande intervjuer som väckt irritation hos de som blivit uppringda. GS har även anklagats för antisemitism. Bonniertidningen KIT valde att konfrontera GS. 

Text: NewsVoice | Foto från filmen “Reservoir Dogs” (1992) | “Stand off”: A deadlocked confrontation between antagonists

Bonniers nya tidning KIT som startades 2015 med en kassa på 50 miljoner kr publicerade nyligen en mycket skarp kritik riktad mot GS i artikeln “SD-politiker sprider rasideologisk propaganda på Youtube” där personerna bakom GS pekades ut som antisemiter och rasister. Artikeln publicerades den 30 oktober.

Nina Drakfors (fd socialdemokrat) på GS blev uppringd den 30 oktober av KIT och samtalet låg till grund för artikeln i KIT. Lördagen den 31 oktober postades en hotfull kommentar på Drakfors blogg som Drakfors misstänker postades av en journalist på KIT. Den anonyma personen antydde att denne skulle kunna publicera graverande och privat information om Drakfors.

”Nina du säger att Socialdemokraterna är en sekt, men hur kommer det sig att du varit med i Scientologerna? Enligt våra grävande journalister rörande dig och din bakgrund så framkommer ganska mycket besvärande uppgifter för din del både om ditt privata liv som ditt offentliga. Det framkommer att du har barn, en dotter tillsammans med en kriminell Zigenare? Ja som sagt, det finns ganska mycket besvärande information för dig som grävts fram av våra grävande journalister.” – GRÄV 31 okt, 2015 kl 08:19

NewsVoice kommenterade detta i artikeln: “Nina Drakfors på Granskning Sverige hotades av anonym grävande journalist”.

Intervjun mellan Bonnniertidningen KIT och GS

Det blev ett efterspel i form av en ömsesidig intervju som börjar med att reportern Erik Olsson på KIT ringer Erik Johansson på GS. I intervjun blir det tydligt vilka åsikter Erik Johansson har om invandring, kulturtillhörighet och “raser”. Reportern på KIT ställer raka frågor som han får raka svar på medan KIT:s reporter svarar mer med politiskt försiktighet på Johanssons frågor. Det är ganska tydligt att Johansson leder samtalet alternativt att Erik Olsson spelar ut ett underläge.

“Erik Johansson” som är en pseudonym skriver:

“Vi får dock ge credit till KIT eftersom de faktiskt kontaktat oss, visserligen efter att artikeln publicerats. Erik fick i alla fall chansen till ett ovanligt långt samtal med en av etablissemangets representanter. Eftersom KIT i sin artikel, genom Jonathan Leman, kritiserar oss för att klippa i våra intervjuer ger vi här den helt oredigerade intervjun.”

Relaterat

Sveriges Radio: Bonniers satsar 50 miljoner på sociala medier-tidskrift (KIT)

Granskning Sverige: YouTube-kanal

KIT: kit.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • jannemelin, 7 Nov, 2015 at 19:07:
  Det vore väldigt fel att påstå att Israel behandlar folk illa, man kan inte dra ett helt land och hela dess befolkning över en kam bara för att regimen är krigshetsande psykopater. Fundera lite över hur många som har dött, skadats och fängslats utan rättegång på vardera sidan dom senaste 20 åren. Visst kan statistik användas för att vränga saker och ting, men om du gör en ärlig sammaställning och jämför dom två sidorna så kanske dina ögon öppnas. Netanyahu strävar inte efter fred med palestinerena, han vill utrota dem. Räkna också hur många israeliska hus som olagligt har jämnats med marken av palestinier, i jämförelse med det omvända förhållandet.

 • Hej och hå… Nu kommer Israellobbyn från igen. Alla som inte faller i trans inför Israels behandling av palestinierna är per definition antisemiter! Alla om inte ställer upp på den rasism som de Israeliska araberna utsätts för är också, alltid, antisemiter. Ordet antisemit har urvattnats och används för att tysta all kritik emot Israel. Kritisera du Israel är du antisemit. Enkelt.

 • @pål B. Behandlar Israel folk illa? Vart får du det ifrån och vilka då? Jag anser att Israel har all rätt att försvara sig mot terroristerna som palestinierna utgör. ALLT våld börjar på deras sida!

 • @Kerstin

  Håller med dig men kan inte låta bli att känna en dålig eftersmak av antisemitism, en underliggande ilska mot judar från Erik Johansson, och kan inte vara tysta om det. Jag respekterar honom som människa och tycker det är rätt att tala ut om alla saker oavsett vad det är. Speciellt när det sker på ett värdigt sätt. Starkt av Newsvocie att publicera det. Jag kan hålla med om hur illa staten Israel hanterar sina medmänniskor. Många andra Israeler arbetar för fred. Jag kanske har fel och drar en förhastad slutsats. I så fall bör han få en chans att förklara sig.

 • Intressant, intelligent och respektfullt samtal som väcker många frågor och funderingar. Stor applåd för dessa två herrar och nivån på debatten. Skulle önska att detta vore modellen för samhällsdebatten i alla frågor. Här pratar man sakfrågor och lyssnar på den andra parten. Tänk om alla debattörer, journalister och främst våra politiker höll den här höga nivån, istället för den pajkastning som för det mesta råder.

 • Intressant samtal. Den debatt som presenteras i svenska medier som stavas: Bonnier, Schibsted Svt Sr osv representeras bara ett snävt perspektiv av debatten som förs bland alla människor i Sverige. Detta snäva perspektiv avser att gynna dels ägarintresset (ekonomi) samt intresse att styra opinionen (politisk). “Media”, eller det i kallar MSM (Mainstream Media) har blivit totalt ointresserad av vad befolkningen verkligen vill debattera. Opinionen har blivit något som makthavare bara vill använda för sina egna syften. Tänk om vår ekonomi såg ut på samma sätt nämligen att folket i detta land bara skall tycka om ett bilmärke och bara köpa möbler ifrån Ikea osv istället för att inrikta ekonomin på att tillfredsställa mänskors behov – det vi i dagligt tal kallar för marknadsekonomin = att tillfredsställa marknads behov. Det läget vi har i dag är att jämställa med en planekonomiskt tillämpning på åsikter, debatt och opinion.

  Om man uppriktigt vill ta reda på vad människor vill och behöver debattera om skall man ta sig i på internetforumet Flashback. Där debatteras allt som helt vanliga människor samtalar runt ett matbord: Sex, datorer, fildelning, droger, samhälle samt ekonomi i alla former. Vidare bilar fordom samt trafik och barn familj trädgård osv, osv. Vill jag verkligen veta vad människor behöver samtala om, hittar jag enbart det i ett forum där alla får komma till tals. Det verkar som om makthavarna, via MSM, enbart vill kontrollera debatten samt att dem betraktar våra tankar som “farliga” – likt ett virus som kan sprida sig från människa till människa? De vill kontrollera våra tankar så vi bara vill diskutera frågor som gynnar deras intresse. Det är så jag betraktar dagens media. Det är också därför papperstidningar kommer att falla.

  Mitt förslag är att vi skapar ett världsforum för alla människor, där vi röstar i olika frågor. Sedan får politiker och makthavare verkställa besluten. Vägrar dem förlorar de sin makt. Det skulle vara direkt demokrati.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *