Börje Peratt visade råklipp från filmen “Läkaren som vägrade ge upp” om Erik Enby

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 november 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Dr Erik Enby är kritisk mot kortison

Börje Peratt 6 nov 2015 - Foto: Torbjörn Sassersson

Filmproducenten Börje Peratt visade idag upp några råklipp från filmen “Läkaren som vägrade ge upp” för några utvalda personer som fick möjlighet att ge sina synpunkter. I klippen figurerade de som är beredda att hjälpa dr Erik Enby bryta ny mark och de som vill undergräva honom och helst se Erik Enby i fängelse. Man kan därför betrakta filmen som ett kriminaldrama som växlar mellan två fokus.

Text: Torbjörn Sassersson | Börje Peratt i sin studio, 6 nov 2015 – Foto: Torbjörn Sassersson

Vi fick se dokumentären uppdelad i sina delar. Innehållet är mycket spännande klippt och bitvis ren dynamit. Båda sidor av forskningsdramat får utrymme. Börje har intervjuat representanter från den etablerade forskningen och deras positiva och negativa syn på Enby samt patienter – inklusive cancerpatienter – som vittnar om att Enbys metoder räddat dem.

“När man träffar de som genomgått Enbys behandling så ser man en speciell energi och flera av dem säger också att de mår bättre och orkar mer än innan de blev sjuka.” – Börje Peratt

Filmen speglar Gunnels och Eriks kärleksrelation och deras olika mål i livet som Gunnels utomordentliga vilja att, trots sin totalförlamning, nå framgångar inom kulturens värld och Eriks strävan att förstå de kroniska sjukdomarnas orsak.

Börje Peratt har gjort flera intervjuer med patienter som kompletteras med intervjuer från ett Göteborgs-team. Det framgår enligt Peratts granskning att Enbys metod gett resultat trots våldsam kritik från en liten skara högljudda läkare.

Ambitionen är att få filmen tillräckligt klar till Göteborgs Filmfestival i januari 2016. Just nu får man göra bedömningen utifrån en råklippt version, men Börje har vunnit priser vid en tidigare festival tidigare så varför inte igen?

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *