Concept 26 – Volvos förslag på autonomt bilkörande

publicerad 20 november 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Volvo Cars - Concept 26

Volvo Cars visar upp pendlandets och framtidens autonoma dvs självkörande bilar till en ny nivå under en bilmässa i Los Angeles, men allt befinner sig på ett tidigt idé- och prototypstadie. Volvos idémakare vill dela in körandet i tre lägen: “Drive”, “Be Creative” och “Relax”.

Volvos chef för interiördesign Robin Page säger att deras forskning visar att bilförarna helst vill ägna sig åt någon av dessa tre “modes” beroende på personlighetstyp och behov. En del vill bara sova, andra vill ha underhållning och några vill arbeta eller läsa en tidning. Därför är stolen viktig. Den har utformats som en lyxig flygplansstol i första klass, vilken fälls bakåt och förses med diverse tillbehör som en “transformer”.

Namnet Concept 26 kommer från beräkningar att den genomsnittliga pendlingstiden till jobbet är 26 minuter.

Text: Dieseltrim i Bromma | Bild och video: Volvo Cars

Källa: Maria Dahlin, Vi Bilägare

Volvo Cars - Concept 26

Detta är betalt innehåll från Dieseltrim i Bromma, men ingen ersättning går till NewsVoice.se. Artikeln återpubliceras eftersom den är av allmänt intresse.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Och mjukvara samt operativsystemet som styr bilen buggar sig aldrig, låser sig aldrig och blir aldrig hackad? Det krävs inte mycket tankeverksamhet för att inse vidden av vad dessa ödesdigra konsekvenser skulle kunna leda till.

  • Det blir det naturligtvis inte – om du frågar de som utvecklar bilarna… Men jag tror precis som du verkar göra att när utvecklingen har fått gå ett litet steg i taget i några decennier så kanske bilen inte har någon ratt längre (Google har redan skippat den) och när du har knappat in ditt resmål så kan bilen koppla upp sig mot en databas och kolla om resmålet är tillåtet för dig. Det behöver inte bli så, men tekniken erbjuder redan den möjligheten.

    Man kan ju undra varför Google, som leder marschen in i övervakningssamhället, varit pionjärer i utvecklingen av de självkörande bilarna.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *