Debatt: VoF använder förnekelse som argumentationsteknik

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 november 2015
- NewsVoice redaktion
Vetenskap och Folkbildning, VoF

OPINION. Mannens förnekelse av ofredandet kan betraktas som symptomatisk för en förening bestående av skeptiker som utvecklat konsten att förneka och förkasta allt som ogillas, oavsett de bevis som presenteras. VoF är just nu populära i media efter sin Demoskop-undersökning om människors uppfattningar om utomjordingar och healing etc. 

Den som försökt redovisa fakta, som föreningens tankemässiga monokultur vill sanera bort, märker snart att VoF-medlemmar inte är intresserade av vetenskapliga fakta. Den som försöker blir av VoF:s medlemmar överöst av tvivel, förlöjligande och förnekande argumentation som metodiskt förgör till och med vetenskapliga fakta. Föreningens åsikter är särskilt tydliga i VoF:s forum på webben, där den dömde mannen är aktiv.

Voffare har profilerat sig själva genom att förneka:

  • Hälsorisker med strålning från WiFi, läsplattor och smartphones (drabbade betraktas som inbillningssjuka),
  • Barns minnen efter att de utsatts för övergrepp (barn anses ha livliga fantasier, konfabulation),
  • Kronisk borrelia (drabbade betraktas som inbillningssjuka),
  • Vetenskapliga bevis som visar att alternativmedicinska metoder fungerar och
  • Organiserad kriminalitet inom läkemedelsindustrin.

Voffare har idag många inflytelserika positioner i svenska medier där de också omskrivs. Föreningens centrala figurer utbildar svenska journalister i källgranskning och faktoider. De figurerar regelbundet i public service-kanaler som UR, SR och på SVT som sakkunniga. Voffare föreläser för skollärare i skepticism och förnekandets argumentationsteknik.

Text: NewsVoice, uppd. kl 09:35, 2 nov 2015

Relaterat

  • VoF om bortträngda minnen: vof.se/skepdic/borttrangda-minnen/
  • VoF om konfabulation: vof.se/skepdic/konfabulation/
  • Konfabulation innebär att man inte kan eller vill redogöra för en historia eller upplevelse och då medvetet eller omedvetet hittar på en ny historia.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq