Man kom in via Arlanda med falskt pass – Polisen släppte in honom utan åtgärd

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 november 2015
- Torbjörn Sassersson red.
svenskt pass - Foto: polisen

svenskt pass - Foto: polisen

NOTERAT. Händelsen inträffade på Arlanda i oktober 2015. När undertecknad steg av planet från London stod 5-6 poliser med hund och väntade inne i gången som leder ut ur flygplanet. De hade förhandsinformation från Heathrow i London om att en man bordat flygplanet med ett ogiltigt pass. Svenskarna fick ta hand om det.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: svenska ID-handlingar | Foto: Polisen

Passkontrollen i London beslöt alltså att släppa mannen vidare, men de meddelade gränspolisen på Arlanda som grep mannen. Vi råkade av en händelse se att mannen släpptes av polisen och vi frågade denne vad som hänt. Mannen som kom från Somalia svarade att han rest med ett falskt pass och hade slutdestination Sverige. Han berättade om vad som hänt. Strax därefter vandrade mannen ut från Arlanda för att ta sig vidare in i landet som en fri man.

Mannen lyckades alltså med något som borde vara omöjligt. Han passerade rakt in i Sverige med ett falskt pass trots att två gränskontroller i två länder var medvetna om det. Svenska gränspolisen lät denne person passera in i Sverige utan större åtgärd och helt utan att veta vem han egentligen var. Vi får anta att de tog fingeravtryck.

passhantering-SverigeAnders Jörle som varit presschef på UD skriver i en debattartikel på SvD att missbruket av svenska pass bara är ett av flera exempel inom migrationsområdet som hanterats slappt.

“Det var under alla mina fem år i utrikesdepartementet uppenbart för alla tjänstemän att människor avsiktligt förlustanmälde pass som de egentligen sålt, oftast i Mellan­östern. Det fanns enstaka exempel på personer som förlustanmälde pass från samma plats i Turkiet omkring ett dussin gånger.”

Jörle skriver att en SOU-utredning visar att 56 personer åren 2009–2013 kunde hämta ut minst åtta pass var. Nästan 5000 personer lyckades tappa bort sitt pass fyra gånger och i ett fall hade en person fått 18 pass under samma tidsperiod.

5000 personer som “tappat” sitt pass fyra gånger genererar alltså 20 000 pass som kan användas av personer med andra identiteter.

SvD skriver i artikeln “Flyktingströmmen till Sverige mattas inte av” att på bara de senaste 7 dygnen har 10,300 asylsökande personer anlänt till Sverige, varav 25% uppges vara ensamkommande barn. Det är endast en liten minskning sedan gränskontrollerna infördes i torsdags förra veckan och samtidigt en ökning jämfört med veckan dessförinnan, enligt SvD.

Personligen anser jag att Sverige har kapacitet att hjälpa ensamkommande barn och genuina offer från krigets Mellanöstern, men om det inte finns högre krav på identifiering riskerar vi att terrorister kan bygga upp en veritabel armé i landet helt utan motstånd. En källa till NewsVoice uppger att 100-tals till 1000-tals oidentifierbara vuxna män kommer in och försvinner i landet varje dag.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Nej Sture B, det är inte OK att tala om begåvningshandikapp som ett stigmatiserande av regering och riksdag. De är smarta och vill Sverige väl. Glöm aldrig det!

 • Saxat ur SVT:s Live-stream, där vår egen lilla diktatoriska fascist börja känna luft under vingarna.

  “Hemlig dataavläsning, mer kameraövervakning och kontroll av biometri i pass. Det är några av de förslag som statsminister Stefan Löfven (S) i dag presenterade för att underlätta terrorbekämpningen.”

  Då ingenting inom politiken sker av en slump blir det helt uppenbart att det här var det verkliga syftet med Sveriges vidöppna-gränser politik. Den här ökade övervakningen är ett led av det påstådda “muslimska-terrorattentatet” i Paris. Vänta tills om/när det “råkar” smälla i Sverige så ska ni få se vilka roliga åtgärder de tänker pressa på oss. På det här området kommer den lille fascisten Löfven vara väl förberedd, fjärran från hans vanliga lätt retarderade jag.

 • Det finns ju datorer på Arlanda, eller hur? Varför registreras inte de pass som “tappats”, i dessa datorer, med en rödmärkning? Varför inte beslagta de ID-handlingar som t ex den här personen innehade, plus kvarhållning eller direkt utvisning tills undersökning genomförts?

  Bor själv utomlands och hade stora problem och kostnader när jag skulle skaffa nytt pass då det gamla gått ut. Att de är så slappa på vår största flygplats då de dessutom fått avisering om denna passagerare är oacceptabelt. I andra länder skärper de kontrollen men här öppnar de bara dörren och säger Welcome. Det är ju faktiskt tjänstefel!

 • Det är ju helt orimligt och oacceptabelt om 100-1000 personer obemärkt kan smita in i landet varje dag, om detta nu faktiskt stämmer!?

  Det vi behöver nu är ju hårdare kontroller och säkrare gränser. Då krävs det medel till andra resurser bl.a. polisiära och dom resurserna behövs precis just nu.

  Resurser som Sverige inte har pga. pågående flykting-kris och då troligen måste låna till istället. Och detta kan vi alltså tacka nato för…

 • Den här skiten är ett led i “kriget för att skapa artificiell terrorism” så de kan bygga upp polisstaten kring oss. Det här med att människor far Europa runt utan att kunna identifiera sig i kombination med några s.k. “terroristattentat” leder till att medborgarna kommer kräva säkrare identifieringsmetoder. I den här frågan kommer EU-politrukerna vara extremt lyhörda och hjälpsamma. De håller säkert redan på att utveckla någon trevlig liten biometrisk-chippversion, för vårt eget bästa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *