Man kom in via Arlanda med falskt pass – Polisen släppte in honom utan åtgärd

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 november 2015
- Torbjörn Sassersson
svenskt pass - Foto: polisen

svenskt pass - Foto: polisen

NOTERAT. Händelsen inträffade på Arlanda i oktober 2015. När undertecknad steg av planet från London stod 5-6 poliser med hund och väntade inne i gången som leder ut ur flygplanet. De hade förhandsinformation från Heathrow i London om att en man bordat flygplanet med ett ogiltigt pass. Svenskarna fick ta hand om det.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: svenska ID-handlingar | Foto: Polisen

Passkontrollen i London beslöt alltså att släppa mannen vidare, men de meddelade gränspolisen på Arlanda som grep mannen. Vi råkade av en händelse se att mannen släpptes av polisen och vi frågade denne vad som hänt. Mannen som kom från Somalia svarade att han rest med ett falskt pass och hade slutdestination Sverige. Han berättade om vad som hänt. Strax därefter vandrade mannen ut från Arlanda för att ta sig vidare in i landet som en fri man.

Mannen lyckades alltså med något som borde vara omöjligt. Han passerade rakt in i Sverige med ett falskt pass trots att två gränskontroller i två länder var medvetna om det. Svenska gränspolisen lät denne person passera in i Sverige utan större åtgärd och helt utan att veta vem han egentligen var. Vi får anta att de tog fingeravtryck.

passhantering-SverigeAnders Jörle som varit presschef på UD skriver i en debattartikel på SvD att missbruket av svenska pass bara är ett av flera exempel inom migrationsområdet som hanterats slappt.

”Det var under alla mina fem år i utrikesdepartementet uppenbart för alla tjänstemän att människor avsiktligt förlustanmälde pass som de egentligen sålt, oftast i Mellan­östern. Det fanns enstaka exempel på personer som förlustanmälde pass från samma plats i Turkiet omkring ett dussin gånger.”

Jörle skriver att en SOU-utredning visar att 56 personer åren 2009–2013 kunde hämta ut minst åtta pass var. Nästan 5000 personer lyckades tappa bort sitt pass fyra gånger och i ett fall hade en person fått 18 pass under samma tidsperiod.

5000 personer som ”tappat” sitt pass fyra gånger genererar alltså 20 000 pass som kan användas av personer med andra identiteter.

SvD skriver i artikeln ”Flyktingströmmen till Sverige mattas inte av” att på bara de senaste 7 dygnen har 10,300 asylsökande personer anlänt till Sverige, varav 25% uppges vara ensamkommande barn. Det är endast en liten minskning sedan gränskontrollerna infördes i torsdags förra veckan och samtidigt en ökning jämfört med veckan dessförinnan, enligt SvD.

Personligen anser jag att Sverige har kapacitet att hjälpa ensamkommande barn och genuina offer från krigets Mellanöstern, men om det inte finns högre krav på identifiering riskerar vi att terrorister kan bygga upp en veritabel armé i landet helt utan motstånd. En källa till NewsVoice uppger att 100-tals till 1000-tals oidentifierbara vuxna män kommer in och försvinner i landet varje dag.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq