Nu kommer Anders Jallais sjätte bok om Anton Modin: “Vetenskapsmannen”

publicerad 7 november 2015
- av NewsVoice

Anders Jallai - Vetenskapsmannen,  2015“Det är nästan på dagen ett år sedan Anton Modin – i rikets tjänst kom ut. Nu är det dags för bok nummer 6 i Anton Modin serien: “Vetenskapsmannen”. I den här nya boken har jag valt att skriva mer åt det dokumentära igen”. Det skriver Anders Jallai.

Jallai fortsätter om boken som lanseras den 13 november 2015:

Anders Jallai“Boken har vissa likheter med min andra bok Landsförrädaren. Den utspelar sig på samma plats men den här gången handlar det om en vetenskapsman som försvann spårlöst i Grisslehamn 1986. Bara månader efter Palmemordet.

Jag har gått och grunnat på historien länge men haft svårt att kunna koppla den till det kalla kriget, även om det gått rykten på byn. Dessutom har jag känt att den kanske ligger lite för nära mig personligen. Jag bor bara en kilometer från Vetenskapsmannens hem här ute i Grisslehamn.

När utredningen släpptes av Norrtäljepolisen för något år sedan bestämde jag mig för att ta ett nytt krafttag och försöka lösa den här gåtan, inte minst för de anhörigas skull. Har den med det kalla kriget att göra? Och vart tog Vetenskapsmannen egentligen vägen? Han har inte setts till sedan den varma julikvällen den 29 juli 1986. Hans båt hittades drivande på Ålands hav några dagar senare.”

1986 skrev LA Times:

“A Swedish professor reported to be working on a top-secret invention to track alien submarines has disappeared without a trace in the Baltic.” Swede Working on Sub-Tracking Device Disappears, LA Times 1986

Läs mer på Jallai.se


Så här kan du stötta Newsvoice

 • “Någon gång på 90-talet reste en svensk delegation till Gorbatjevs Ryssland, som öppnade sina arkiv och delgav vad man hade gällande egna och andras ubåtskränkningar i svenska vatten.

  I Sverige hemligstämplades resultaten av den utredningen”

  Klart den gjorde.

  Om den inte innehöll ett enda bevis på kränkningar i svenskt farvatten av warszawapakten så var hemlighetsstämpeln lika effektiv som Sven Andersson obefintliga bevis i ubåtsskyddskommissionen för att samma pakt skulle legat bakom kränkningarna.. Däremot stod det väl solklart över alla förekommande vattenbryn att Sven Andersons enmansband ubåtsskyddskommisionen skyddade NATO-ubåtarnas framfart i svenska vatten… Det skulle verka fegt och undflyende att inte peka ut warszava som plaskande i vår skärgård..”

  Trist för regeringen Spildt att inte få utlösning eller en fjäder i hatten och denne som applåderade Jeltsins bombning av dennes eget parlament tillbaka till förtrycket från demokratin.. Var någonstans har Bildt inte backat en utveckling tillbaka? Detta bombardemang gjorde fortsättningen till ett schackspel med folk i hela världen som bönder och makten bak sitt pansar med kanonerna och resten av arsenalen stickande ut ur ändorna..

 • Algernon råkade, som bekant, trilla ut framför ett tåg..

  Någon gång på 90-talet reste en svensk delegation till Gorbatjevs Ryssland, som öppnade sina arkiv och delgav vad man hade gällande egna och andras ubåtskränkningar i svenska vatten.

  I Sverige hemligstämplades resultaten av den utredningen.

 • Beträffande den svenske vetenskapsmannen så fanns det både propagandaskäl till att ngt skulle hända honom:rikta misstankar mot öst och ifall den fungerade funnes också motiv hos intränglingarna och eventuellt staybehindnätverket att få bort honom så han inte skulle råka avslöja fel nations ubåt.
  Anders Jallai citerar även uppgifter om de många döda forskarna i England under 1980-talet
  (Bland de engelska fanns det minst en som hade bytt namn och jobbade någon annanstans.)
  Men de flesta var nog autentiska dödsfall. Det är mycket osannolikt att britters och amerikaners eliter skulle mörda sina egna militärforskare för att de visste för mycket om undervattenstorpeder eller något annat militärt. Det är lika osannolikt att fienden skulle vänta snällt till forskarna gjort klart sina projekt innan de mördade dem. Därför var orsaken troligen något som inte direkt kan utläsas av publicerad info och som forskarna ville vädra sina tankar om när helhetsbilden började gå upp för dem. Det är en försiktighetsåtgärd att man försöker ha avgränsade arbetsuppgifter som gör det möjligt att hålla många deltagare ovetande om helheten. Men forskare pratar med andra och det måste ha varit något som väckte tvivel hos dem. De tekniska specialiteter de spände över har en bäring på mycket annat än ubåtsanknuten teknik.
  Jag tog upp det därför att jag tror Usa har intresse att dölja det och då passar det bra att lägga ut en dimridå som handlar enbart om ubåtsteknologi. Reagan gjorde också mycket riktigt ett utspel där han skyllde på ryssarna. Och i Sverige var det ju fler som mördades 1986 som ni vet.
  Jallai har ju tidigare hävdat att Palme mördades därför att han stod i begrepp att ta iniativ till en kärnvapenfri zon i Norden och skulle till Moskva för samtal om det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *