Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sverige behöver inte NATO Stratcom – SVT bedriver redan psykologisk krigföring

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 november 2015
- Torbjörn Sassersson
SVT Agenda intervjuade NATO-chefen Jens Stoltenberg, publicerat den 18 november, 2015

SVT Agenda intervjuade NATO-chefen Jens Stoltenberg, publicerat den 18 november, 2015

DEBATT. Journalisten Lars Borgnäs känd från SVT Uppdrag granskning skriver ironiskt i en debattartikel på SVT Opinion att när NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg intervjuades av DN utan att få en enda kritisk fråga så kan inte det förvåna någon, men när Stoltenberg fick samma sammetslena behandling av Anders Holmberg på SVT Agenda skar det dock “i hjärtat på en gammal public service-journalist”.

Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson | Bild från SVT Agenda

Lars Borgnäs fortsätter med att notera att det journalistiska arbetet i Sverige har nått en helt ny bottennivå.

Lars Borgnäs“Stämningen i landet tycks ha kommit till en punkt där också journalister som inte arbetar för den NATO-kampanjande delen av media avstår från att belysa olika perspektiv.

NATO-kramarna i pressen och inom den borgerliga alliansen har just nu förlig vind, och det gäller att hålla grytan varm när den har kokat upp.

Så låter exempelvis SvD (12/11) försvaret visa upp ett hemligt förband som opererar på Gotland. Man sänder en signal till Ryssland att Sverige är berett, heter det.

Men den viktigaste mottagaren av signalen finns inte i Moskva utan i Skövde, Mjölby och Sundsvall. Svenska folket ska hållas övertygade om att vi hotas av ett aggressivt Ryssland.”

Borgnäs tar i sin debattartikel upp en rad omständigheter som dels förmildrar synen på Rysslands agerande och samtidigt pekar mot USA och NATO-allierade stater som de aggressiva parterna:

  • Rysslands försvarsbudget är tio gånger mindre än NATO:s.
  • Ryssland övar i sitt eget närområde.
  • NATO övar i Rysslands närområde långt från många NATO-medlemmars territorier.
  • Kränkningarna av svenskt luftrum de senaste åren har helt dominerats av NATO-länder.
  • Det saknas bevis för att de påstådda ubåtsintrången 2014 i svensk skärgårdar var ryska.
  • De flesta ubåtsintrången på 1980-talet kunde spåras till NATO, enligt Borgnäs utredning.
  • Ryssland utsätts för en ihållande antirysk kampanj i Västmedier.

Borgnäs påminner om en extremt viktig omständighet som Västmedia helt valt att ignorera eller förkasta.

I den ansedda tidskriften Foreign Affairs skriver han [John J. Mearsheimer] att den utlösande faktorn var en av väst understödd kupp där den lagligt valde presidenten författningsstridigt avsattes och nynazister utgjorde stormtrupperna.”

Slutorden i Borgnäs debattartikel lyder:

“Om DN:s enögdhet har jag inga illusioner. Men det gör ont att konstatera att det inte heller inom SVT finns förmågan att pröva flera perspektiv.  Public service betyder ju “i allmänhetens tjänst”.”

Egentligen är Borgnäs mild i sin kritik mot Anders Holmberg på SVT Agenda. Frågorna var till och med ledande för att peka ut Ryssland som boven. SVT Agenda hjälpte Stoltenberg att säga “rätt” saker. Varför behöver Sverige samarbeta med NATO Stratcom om SVT redan utför avancerad psykologisk krigföring mot svenskarna?

Läs hela debattartikeln på SVT Opinion | Se intervjun nedan

Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq