Venezuelas president Nicolas Maduro uppmanar till en ny antiimperialistisk världsordning

publicerad 2 november 2015
- av K. Reporter
Nicolas Maduro UN speech 29 sep 2015 - Foto: TeleSUR (telesurtv.net)

Nicolas Maduro UN speech 29 sep 2015 - Foto: TeleSUR (telesurtv.net)Venezuelas president Nicolas Maduro höll ett tal som fick rungande applåder i FN i New York för en månad sedan. Han uppmanade världens ledare att skapa en ny världspolitik och en ny värld som lämnar den nuvarande politiken, baserad på nyliberalism och ensidigt tänkande, bakom sig. Den har lett till fattigdom och elände, särskilt på det södra halvklotet, sa han i FN.

Text: K. Reporter | Foto: TeleSUR

“Tiden är inne för en multipolär värld utan hegemoni. Världen behöver ett nytt FN och en genomgripande förändring av dagens system”, sa han.

Maduro pekade särskilt på att FN behöver etablera en serie nya regler som förhindrar användning av militär intervention.

“Vem betalar för brotten som begåtts i Libyen, Irak och Afganistan?”

Den venezuelanska presidenten fördömde även de regeringar som har främjat krig. Han uppmanade världsledarna att erkänna de tragiska fel som begåtts med de militära interventionerna i Libyen, Irak och Afganistan.

“Who will pay for the crimes in Libya, Iraq and Afghanistan? This is the politics of terror, of war. We have to ask, did this bring peace, stability?”

Nicolas Maduro underströk att det fortfarande finns tid för att undvika ytterligare tragedier i Syrien, förutsatt att FN arbetar som en enande kraft som blockerar ytterligare interventioner. Han stödde även Putins uppmaning att bilda en ny allians för fred. Enbart fred kan garantera hållbar utveckling, sa han.

Hård kritik mot USA:s politik

Den venezulanske presidenten riktade också hård kritik mot USA och Barack Obama som den 9 mars 2015 i en ”executive order” klassificerade Venezuela som ett ”extraordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet”. Flera internationella observatörer har betraktat det som förberedelser för ekonomiska sanktioner mot Venezuela. President Obama har officiellt tagit tillbaka ställningstagandet muntligen, men den ”exekutiva ordern” gäller fortfarande.

Maduro anser att Obamas exekutiva order är ett hot mot Venezuela och måste annulleras. Han uppmanade också USA att lämna tillbaka Guantanamo till Kuba:

“The declarations by President Barack Obama which recognise Venezuela as a country of peace that has not been and which is not a threat to the US is a positive step… but I have to say as head of state… that the decree emitted on March 9th 2015 bust be revoked, it must be annulled because it is a threat to my homeland, it is a threat to our country”.

Läs hela artikeln om Maduros tal i FN (nsnbc.me)

Följ kanalen TeleSUR