Venezuelas president Nicolas Maduro uppmanar till en ny antiimperialistisk världsordning

publicerad 2 november 2015
- K. Reporter
Nicolas Maduro UN speech 29 sep 2015 - Foto: TeleSUR (telesurtv.net)

Nicolas Maduro UN speech 29 sep 2015 - Foto: TeleSUR (telesurtv.net)Venezuelas president Nicolas Maduro höll ett tal som fick rungande applåder i FN i New York för en månad sedan. Han uppmanade världens ledare att skapa en ny världspolitik och en ny värld som lämnar den nuvarande politiken, baserad på nyliberalism och ensidigt tänkande, bakom sig. Den har lett till fattigdom och elände, särskilt på det södra halvklotet, sa han i FN.

Text: K. Reporter | Foto: TeleSUR

“Tiden är inne för en multipolär värld utan hegemoni. Världen behöver ett nytt FN och en genomgripande förändring av dagens system”, sa han.

Maduro pekade särskilt på att FN behöver etablera en serie nya regler som förhindrar användning av militär intervention.

“Vem betalar för brotten som begåtts i Libyen, Irak och Afganistan?”

Den venezuelanska presidenten fördömde även de regeringar som har främjat krig. Han uppmanade världsledarna att erkänna de tragiska fel som begåtts med de militära interventionerna i Libyen, Irak och Afganistan.

“Who will pay for the crimes in Libya, Iraq and Afghanistan? This is the politics of terror, of war. We have to ask, did this bring peace, stability?”

Nicolas Maduro underströk att det fortfarande finns tid för att undvika ytterligare tragedier i Syrien, förutsatt att FN arbetar som en enande kraft som blockerar ytterligare interventioner. Han stödde även Putins uppmaning att bilda en ny allians för fred. Enbart fred kan garantera hållbar utveckling, sa han.

Hård kritik mot USA:s politik

Den venezulanske presidenten riktade också hård kritik mot USA och Barack Obama som den 9 mars 2015 i en ”executive order” klassificerade Venezuela som ett ”extraordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet”. Flera internationella observatörer har betraktat det som förberedelser för ekonomiska sanktioner mot Venezuela. President Obama har officiellt tagit tillbaka ställningstagandet muntligen, men den ”exekutiva ordern” gäller fortfarande.

Maduro anser att Obamas exekutiva order är ett hot mot Venezuela och måste annulleras. Han uppmanade också USA att lämna tillbaka Guantanamo till Kuba:

“The declarations by President Barack Obama which recognise Venezuela as a country of peace that has not been and which is not a threat to the US is a positive step… but I have to say as head of state… that the decree emitted on March 9th 2015 bust be revoked, it must be annulled because it is a threat to my homeland, it is a threat to our country”.

Läs hela artikeln om Maduros tal i FN (nsnbc.me)

Följ kanalen TeleSUR

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • @Peter Allt mera börjar dyka upp om hur historia förfalskats i väst under flera hundra år. Det kan ju bero på att även äldre och pensionärer över hela världen satt sej vid datorn och bloggar, som innehar kunskaper som inte förut uppdagats, med egna slutsatser och inte bara det som kommer via akademiska källor. Ju mera vi kan om vad som egentligen hänt desto bättre beslut kan det tas på politiskt håll. Intressant där med din länk och visst styr pengar över alla gränser och trosuppfattningar eftersom det är handel som håller igång världen. Det är ju det Maduro pekar på, en jämnare fördelning utan att en korrupt maktfullkomlig topp styr.

 • “skulle den Katolska kyrkan stödja en Jude att åka till Indien och plundra ?
  Man talar om hund och katt vilket också gäller för Judar och Katoliker.
  Inte tusan tänkte Katolska kyrkan stödja ett Judiskt kristnande av Indien eller något annat land för den delen.
  Judarna har ju bott i Indien sedan 1000-talet och levt i harmoni med Hinduer, Buddister och alleslags religioner.”

  Vad “finanseliten” sysslar med är en sak. Hur folk i allmänhet lever är en helt annan, oftast i harmoni med varandra om de inte förs bakom ljuset med propaganda eller annan från ovan strukturerad misär. På elitnivå är det andra intressen som gäller än “sin” religion eller “sitt” folkslag, som man helt sonika skiter i.

 • JR

  Var finner Du källmaterialet till att familjen R. skulle vara ansvariga för att ha plundrat Sri Sharadamba ?
  Låter lite lustigt…..skulle den Katolska kyrkan stödja en Jude att åka till Indien och plundra ?
  Man talar om hund och katt vilket också gäller för Judar och Katoliker.
  Inte tusan tänkte Katolska kyrkan stödja ett Judiskt kristnande av Indien eller något annat land för den delen.
  Judarna har ju bott i Indien sedan 1000-talet och levt i harmoni med Hinduer, Buddister och alleslags religioner.

 • Huvudspåret är i och för sej räntefällan även idag, den anglosaxiska delen är bankirfamiljen Rotschilds som grundade sin förmögenhet med opiumhandel och genom plundringen det indiska templet Sri Sharadamba 1791. I ryggen hade dessa rövare den katolska kyrkan som är en förlängning av det romerska imperiet med sin ledare Pontifex Maximus, även kallad påven. Man skulle ju kolonisera Indien och kristna asiaterna, det är en direkt parallell till dagens internationaliserade så kallade demokratisering. Det militärindustriella komplexet är något som håller hela den korrupta västvärlden med välstånd på bekostnad av sådana som inte kan försvara sej. Bankirerna har också påbörjar en ny kolonisering, denna gången också riktad inåt i västvärlden och målet är en världsregering med FN-mandat. Detta kan aldrig genomföras utan det avgrundsdjupa bedrägeri som just nu pågår i finansvärlden. I bedrägeriet deltar alla självutnämnda elitister som satsat kapital i systemet som är globalt. Nog lär majoriteten av det vita än så länge välmående väst snart vakna upp, om det är för sent eller inte lär vi nog märka.

  • JR
   Intressant om bankirernas agerande på 12-1300 talet
   http://www.schillerinstitute.org/fid_91-96/954_Gallagher_Venice_rig.html
   Jag tror att det var några andra än påven som var viktiga då.
   Frågan är om påvars dålighet nånsin var logiskt oberoende av underminerande finanskretsar. Den som blir påve och president och kung är sällan oberoende av stöd från dem.
   Och Paul Warburg mfl hade sina rötter i Venedigs bankfamiljer.
   Rotschilds blev stjärnor först under 1700-talet. Venedigs oligarki hade då redan flyttat sina centra till Holland och England och frimurarloger inrättades.
   Valdes Rotschilds ut av någon som behövde etablering i Tyskland – ett av Venedigs oligarkis hatobjekt, vilket tidigare motiverat Venedig att sponsra splittringen av den kristna kyrkan, genom korrumpering av påveämbetet och stöd till utbrytaren Martin Luther och som kronan på verket trettioåriga kriget.
   Är dessa uppgifter något som sprids av katolska kyrkans agenter fågar ni er kanske.
   Det finns källförteckningar i artiklarna i Webster Tarpley’s Against Oligarchy på tarpley.net
   Jag känner inte till något vederläggande av uppgifterna och med tanke på vilka svidande avslöjanden han skrivit om Bush och Obama utan att bli stämd så återstår det att påvisa allvarliga sakfel om man ifrågasätter det.

 • Att säga att man polariserar när man anger angloamerikaner som förtryckare och Ryssland resp Sovjet som offer är att missleda. Det är verkligheten som är polariserad.
  Att säga att det vare sig är angloamerikaner eller andra folkgrupper är fel. Dels för att det är underförstått att det handlar om eliterna och inte allmänheten.
  Den internationellt förgrenade oligarkin har tyngdpunkten i England och Usa. Deras enormt överdimensionerade sk underrättelseorganisationer saknar motstycke och är sysselsatta med allt annat än underrättelsearbete.
  Det finns en symbios mellan storfinans och andra elitnätverk med både eugenik för eliten och rasblandning för massorna på programmet och helt i linje med Englands program för befolkningskontroll sen 1700-talet driver angloamerikanerna energiskt vidare med både kaoskrig och ekonomiskt krig.
  Englands historia har givit unika erfarenheter av att själva bli utsugna av utländska banker tex under 1300-talet då de enorma räntorna tvingade England ställa in betalningarna varpå de utländska bankerna kraschade och digerdöden följde.

 • Det är varken fråga om angloamerikaner eller andra befolkningsgrupper när det gäller världspolitik idag. Det är frågan om ett kriminellt och bedrägligt banksystem som parasiterar på hela världen via slappa politiker. Petrodollarn var bara en del av detta. Maduro slåss bokstavligen för sin egen och sitt lands överlevnad. Därigenom talar han för alla världens folk, även för det svenska. Finanssystemet styr just nu upp oppositionen inom oligarkin i hans eget land i kompanjonsskap med sina likar i grannländerna Colombia och Guyana. Detta sker genom att söndra och destabilisera, genom mord och desinformationskampanjer. Han vill ha ett slut på den parasiterande typen av nyliberalism som i verkligheten innebär nykolonialism via multinationella företag. Orsaken ligger över nationsnivå och kan bara lösas genom den totalitära finansmaktens nedrustning och via skapandet av en multipolär värld. Andemeningen i hans tal är att höger-vänsteragendan hör förra årtusendet till, och det är dags att systemet går över till humanism.

 • Uppskattar dina historiska kunskaper Peter. Jag känner ändå av en idealistisk boja. Du polariserar med att försvara den ena sidan och demoniserar den andra ( angloamerikaner ). Amerikaner är invandrare från europa och asien, men Indianerna räknas aldrig med officiellt trots att det är deras land. Hur behandlar vi samer, som aldrig gjort anspråk på landområden, men måste börja försvara sig för att vi “angloamerikaner?” började göra anspråk på mark?

 • Peter Michael m.fl.

  Jag är så pass gammal att jag minns när Sovjet gick in i Ungern, och glömmer inte heller Vietnam-kriget då jag själv hade synpunkter på detta när det var aktuellt.
  Låt mig säga att USA var inte så populärt då heller………
  Och resonemangen om hur man behärskade världen med dollarn och så vidare gick naturligtvis runt redan då.
  Varje ny rosaröd generation gör samma ” upptäckt ” !
  Men det är lite knepigare. Ett betalningsmedel blir ett sådant först när alla accepterar det som ett sådant. Vi har alla hört om de som använde Kaorisnäckor en gång i tiden. Så har vi förstås den rena byteshandeln, Manhattan lär ha köpts för en påse glaspärlor osv.
  Även Du och jag kan säkert komma överens om att byta några saker med varandra utan att blanda in vanliga kronor eller dollar. Men varför det, när vi kanske är överens om att Din begagnade CD är värld 50:- och Du hittar ingen hos mig som Du vill byta med. Jag tar fram en femtiolapp så är det klart och båda nöjda.
  Och samma är det med världshandeln, när guldmyntfoten övergavs så valde världen Dollarn som “världsvaluta”, det kunde lika gärna varit Pund eller Franc.
  Och så vill man ha det.
  Även om Saddam m.fl. herrar lyckats skapa en konkurrerande valuta så hade de någonstans måst växla mot dollar för att kunna handla med övriga världen.
  Genom politisk blockering och märkliga turer så ökar USA sin statsskuld alldeles förfärligt just nu, de kommer att förr eller senare tvingas backa i det avseendet. När Clinton avgick var budgeten i balans och skulden obefintlig så det går.
  ———–
  Kerstin

  Glöm inte vem som anföll Afghanistan först och hur USA blev insoppade i eländet.
  Maduro glömde visst det………………………

  • Gunilla
   Ang Afghanistan så har det funnits många turer innan Sovjet gick in efter begäran från regimen i Kabul. Britterna bombade Pashtunerna med kemiska stridsmedel på 30-talet tex.
   När Sovjet gick in hade Usa redan befunnit sig där i ett halvår för att vigla upp klanledarna och givetvis figurerade narkotikaekonomin som vanligt i det sammanhanget. Kabulregimen erbjöd kvinnor frigörelse i form av utbildning och politiskt deltagande. Du vet vad alternativet blev när Usa lyckades med Brzinzkys plan.
   Vad beträffar de fall av aggression som du nämner Ungern, Tjeckoslovakien som ryssarna av idag heller inte försvarar så bör man redovisa Usas aggressiva inneslutningsagenda och klä av Usas resursstarka kalla krigspropaganda för att se att det förelåg ett ytterst reellt hot mot Sovjet. Usa hade lätt kunnat sträcka ut en hand efter WW2 men eftersom Stalin vägrade underteckna Bretton Woods valde Usa att med alla medel förhindra utvecklingen i öst. Efter att Usa uppmuntrade till uppror var bedömningen i Sovjet att det var en del av ett långsiktigt underkuvande och de beslöt sig att stämma i bäcken. Man kan kritisera det men man bör inte dölja den bakgrunden. Jag var aldrig någon försvarare av dom under Sovjettiden utan eftersträvar objektivitet och gillar inte kalla krigets överdrifter. Jag märker att Ryssland nu behandlas lika illa som Sovjet trots att det nu råder goda relationer med många företagare från väst.
   Analogt var det reella yttre hot som ledde till kollision med Finland och Baltikum. Sovjet gjorde allt som stod i dess makt för att undvika krisen men angloamerikanerna (och Polen) saboterade avsiktligt. Det återstod då bara att bilda en pakt med nazityskland och vinna tid.
   Rysk imperialism ligger längre tillbaka men då var det allmänt förekommande.
   Pengarna: det har du missförstått. Petrodollar var räddningsplankan efter att London tvingade Usa att överge guldmyntfoten. Länder som har hårdvalutan olja och använder egen gulduppbackad valuta (eller euro som Saddam)för handeln var ett hot mot dollarn.
   Länder som inte har hårdvaluta skulle fortfarande kunna använda en egen valuta för ekonomiskt kloka investeringar som leder till tillväxt och därmed säkerheter för investerare men används pengarna till annat blir det inflation.
   Angloamerikanernas centralbankssystem var till för att förhindra alla andra att göra så.
   Och för att kunna påtvinga världen det parasiterande arrangemanget krävdes två i förväg planerade världskrig.

 • @Gunilla Bengtsson

  Du skriver att USA köpt oljan av Venezuela.Om du vill reda på orsaken till USA:s krig måste du veta att världens reservvakta är dollar. 85% av all onternationell handel sker i dollar som USA ensam kan skapa från ingenting. USA kan mao köpa allt helt gratis. Kollar du in länderna som USA angripit och/eller destabiliserat så har de alla en sak gemensamt – de har försökt frigöra sig från dollardiktaturen och västs banksystem. Jag skrev om det lite mer detaljerat här:

  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/10/27/usa-kan-bara-harska-genom-att-forstora-alla-alternativ-till-dollarn-darav-flyktingstrommarna/

 • @Gunilla Bengtsson

  Du skriver att USA köpt oljan av Venezuela.Om du vill reda på orsaken till USA:s krig måste du veta att världens reservvakta är dollar. 85% av all internationell handel sker i dollar som USA ensam kan skapa från ingenting. USA kan mao köpa allt helt gratis. Kollar du in länderna som USA angripit och/eller destabiliserat så har de alla en sak gemensamt – de har försökt frigöra sig från dollardiktaturen och västs banksystem. Jag skrev om det lite mer detaljerat här:

  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/10/27/usa-kan-bara-harska-genom-att-forstora-alla-alternativ-till-dollarn-darav-flyktingstrommarna/

 • Rascasse
  Orsaken att det finns ont om hjältar är att imperiets agenter mördar dem.
  De som finns kvar har kompromissat dvs gjort eftergifter som minskar brådskan med att röja dem ur vägen eftersom en del mäktiga intressenter har fördelar. Beskyddarpengar! Givetvis vore det bättre om dessa användes till folkets fromma.
  Inser man med vilka resurser och framförallt med vilken ond vilja imperiets hantlangare agerar förstår man varför det ser ut så. Om inga yttre destabiliserande verkningar förelåg skulle sannolikt alla länder ha blandekonomi, med en positiv syn på små och medelstora företag, men med en stark stat som skapade pengarna och inte privata banker. De yttre störningarna provocerar fram kollektiva reaktioner ty ensamma krossas den stora massan av enkla människor. Vad mera är socialismen är en angloamerikansk uppfinning i sina förekommande uppenbarelser därför fattas verksamma instruktioner beträffande bankväsendet. Såna insikter kommer ist från annat håll än socialister.
  Syftet med socialismen var att försvaga imperiets konkurrenter och hittills har det lyckats men för de allra svagaste har det temporärt haft fördelar eftersom imperiets illvilja är så enorm att även en ineffektiv socialism har en del fördelar.
  Men detta sagt, Sovjet gjorde FÖR stora framsteg mot slutet av 30-talet trots den tidigare angloamerikanska guldblockad som enbart accepterade betalning med spannmål för att avsiktligt provocera fram svält. Och problemen i jordbruket härrörde i själva verket från misslyckade liberala kapitalistiska försök från innan Sovjettiden. Storjordbruk uppmuntrades att modernisera men deras liberala förutsättningar – frihet att agera oansvarigt – gjorde att de sänkte lönerna ist för att modernisera. Och svält förekom även då.
  För att bromsa framstegen under slutet av 30-talet och förstöra för Sovjet lyckades väst provocera fram splittring bla via dårar som försökte få Sovjet att gå till anfall mot väst.
  Utrensningarna ledde till att Sovjet försattes i stridbart skick och hade ingen omstörtning iscensatts hade sannolikt inga utrensningar behövts.

 • Naturligtvis kan man skjuta budbäraren.
  Men oberoende hans egen agenda så känns det hoppfullt att allt fler politiker
  och statsledare väljer att öppet kritisera USA/NATO och den rådande världsordningen.
  Flyktingströmmarna och Amnestys rapporter är inte lätta att avfärda som
  spontana missnöjesyttringar utan är indikationer på ett större systemfel.

  LeifB

 • Åk till Latinamerika och res runt lite och den som inte fattar tycke för kontinenten är handikappad å huvudets vägnar. Undvik folk i uniform så är det mesta super.

 • Jo USA har gjort mycket skit det vet vi alla.

  Men hur var det nu med Venezuela ?

  Vad gör att Maduro kan utmåla sig och sitt land till någon slags föredöme ?
  Börjar han få ångest då Kuba sakta närmar sig USA ?

 • Gunilla Bengtsson: Du har nog fått en hel del om bakfoten. “hackat och bråkat på USA i åratal”. Vem bråkar med vem och varför?

  USA kan inte ta hand om sin egen befolkning och se till att de har mat över dagen. En anledning kan vara att de använder skattebetalarnas pengar för omstörtande verksamheter över hela världen. Sedan 2002 har Washington använt $100 milj för finansiering av omstörtande verksamheter i Venezuela. Det finns alltså all anledning för Venezuela att klaga på USA som för övrigt är en riktig skurkstat – den värsta i mänsklighetens historia.

  USA vill “civilisera” hela världen men ursäkta kan de ens ta hand om sig själva? Först och främst borde de stanna hemma och se till att utveckla sin egen demokrati och låta oss andra vara ifred.

 • Ulf Erlingssons (tror det är Leifs bror) blog, http://blog.erlingsson.com är mycket informativ och utgör intressant läsning i frågan om vem och vad Maduro är och betyder, särskilt med avseende på Kubas inblandning i skötseln av Venezuela.

  Det finns så ont om bra hjältar nu för tiden, att bristen gör att vänstern satsar på Maduro som sin stora idol. Visserligen finns inga bevis för att varken Chavez eller Maduro skulle gjort landet Venezuela något gott, däremot har det med obevisade sanningar och lösa påståenden skapats en pseudosanning om Venezuela, vars största betydelse är att den sammanfaller med vänsterns egen agenda.

  Venezuela utmärks för närvarande av gravt misskötta finanser, vanvårdad infrastruktur, korrupt ledargarnityr, kubainfiltrerat ledarskap, matvarubrist och allmän osäker tillgång till alla typer av varor och galloperande kriminalitet samt en galen inflation.

  Vad är detta? Kan det vara ett project/experiment med Sovjet och holodomoren i Ukraina som förebild? Den senare startade genom att privat försäljning av livsmedel förbjöds, precis detsamma händer i Venezuela idag! Se bloglänk ovan och utifrån en del egna erfarenheter.

 • Maduro och Chavez före honom har utifrån sin märkliga tolkning av socialism hackat och bråkat på USA i åratal.
  Detta USA har dock köpt deras olja hela tiden till världsmarknadspris och gör det ännu.
  Venezuela har världens näst största oljereserv efter Saudi.
  Man borde följaktligen kunna bada i pengar, men genom den otroliga misshushållningen har man tvingats låna flera miljarder dollar av Kina !

  Honduras har världens högsta mordfrekvens med 90 per 100.000 / år.
  Venezuela är två med 82.

  Så ursäkta men var är framstegen i Venezuela ?

 • Så viktigt och värdefullt att News Voice lyfter fram Maduros tal. Det pågår ju många banbrytande ja, rent av revolutionära framsteg för vanligt folk och fattiga i Venezuela, Bolivia, Ekvador m.fl.
  . Men Venezuela är också utsatt för en oerhört farlig destabiliseringskampanj inom Venezuela med NED-National Endowment for Democracy och via USAs undergrävande verksamhet och massiva ekonomiska stöd till högerkrafterna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *