Ytan av de skyddade skogarna i världen minskar i alarmerande takt

0
224

Cambodia - Ratanakiri Province - Foto: Aalto universitet

Enligt forskare vid Aalto-universitet i Finland har de skyddade skogarna i vår värld blivit mindre trots att man officiellt skyddat dem. Ytan av skyddade skogar har minskat i alarmerande takt, med 3% enbart mellan 2000 och 2012. Totalt har 5% av världens skogar försvunnit under samma period.


Text: K. Reporter, uppd. kl 10:18, 2 nov 2015 | Cambodia – Ratanakiri Province – Foto: Aalto universitet

Värst har skogsskövlingen av skyddade skogar varit i Australien, Stillahavsområdet och i Nordamerika där förlusten av skyddade skogar överstiger 5%.

Oroande är även situationen i visa delar av Afrika, Centralasien och Europa där minskningen av skog var större inom skyddade skogsområden än utanför skyddade områden.

I många länder i Sydamerika och Sydöstra Asien har däremot officiellt beskydd av skog haft avsedd effekt.

”Det är alarmerande att officiellt deklarerade skyddade skogar inte skyddas i verkligheten”, säger Timo Rätsinen vid Aalto Universitet.

Källor


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här