Amnesty: Saudiarabien bombar avsiktligt skolor i Yemen

publicerad 13 december 2015
- K. Reporter


En ny Amnestyrapport som släpptes på fredagen redovisar att Saudiarabien i strid med internationell rätt avsiktligt bombar skolor och därmed dödar elever. Enligt den nya rapporten har 34 procent av landets barn inte gått till skolan sedan kriget inleddes i mars 2015.

Sedan konflikten inleddes har 5000 människor dödats och 27 500 har skadats. Kriget har förstört Yemens infrastruktur inklusive sjukhus och vägar vilket försvårat möjligheterna för humanitär hjälp. Många barn har dödats i bombningar som påstås vara avsedda att slå ut rebeller.

Rapporten ‘Our kids are bombed: schools under attack in Yemen’, ger flera exempel på olagliga attacker från Saudiarabien mot civila objekt och skolor som oproportionerligt skadade civila personer och civila objekt. Amnesty säger att brittiska och amerikanska företag är medskyldiga eftersom de säljer vapen till Saudiarabien:

“Under Article 6 of the Arms Trade Treaty (ATT), which came into force in late 2014, a country is prohibited from authorizing an arms transfer if it has knowledge at the time of authorization that the arms would be used in the commission of attacks directed against civilian objects or civilians protected as such, or other war crimes as defined by international agreements to which it is a Party”.

Som NewsVoice nyligen rapporterat har bland annat Lookheed Martin ett av världens största militärindustrikoncerner rapporterat ökad försäljning av bomber och raketer (expenditures) till Saudiarabien på grund av kriget i Yemen.

Enligt Bo Forsberg från Diakonia används det svenska radarsystemet Erieye i det grymma kriget mot Yemen. Saudiarabien köpte svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor mellan 2010 och 2014. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört skrev Forsberg i en kritisk debattartikel i SvD nyligen.

Erieye var som var orsaken till att både den socialdemokratiska och borgerliga regeringen under 2000-talet sprang SAAB och Ericssons ärenden så till den milda grad att man olagligen bildade ett hemligt bulvanföretag för att gå köparna från diktaturen Saudiarabien till mötes i deras motkraven på att hjälp med att bygga en vapenfabrik för att SAAB/Ericsson skulle kunna räkna hem miljardaffären med världens kanske grymmaste diktatur.

ArcanumSkolan 2024

Text: K. Reporter

Relaterat

RT: Saudi bombs unlawfully targeting Yemen schools – Amnesty

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq