DN är fixerad vid att korrigera “konspirationsteorier”

publicerad 29 december 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Rasmus Fleischer - Foto: Rasmus Fleischer

Konspirationsteorier i DN 2001-2015

ANALYS & DEBATT. Under de senaste 15 åren har DN publicerat allt fler artiklar om konspirationsteorier och av dessa består en allt högre andel av “korrektionsartiklar” som utbildar läsarna i att bilda sig “korrekta” uppfattningar om vissa världshändelser.

Text och diagram: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 08:26, 30 dec 2015

Under perioden 2001-2010 handlade de flesta artiklar om konspirationer om Palmemordet, 80-talets ubåtskränkningar och mordet på John F. Kennedy.

De första DN-artiklarna om konspirationsteorier som ett fenomen kom 2009. De handlade om massvaccinationer och WTC 911. Den amerikanska dokumentärserien “Loose Change” från 2005-2009 om 911 började tydligen få effekt även i Sverige. Här någonstans började DN att formulera hur tidningen ska “hantera” sina läsares avvikande åsikter. Regionala tidningar apade efter DN. Hur folk bör tänka spred sig i landet som ringar på vatten.

DN utvecklar en modell för att hämma undersökande journalistik och för att styra opinionen

För att skapa aversion mot “felaktiga” uppfattningar om diverse världshändelser skapas först en skam runt ordet konspirationsteori genom att begreppet förlöjligas och genom att teorierna banaliseras. Etablissemangets journalister beslutar sedan – utifrån ett inbillat tolkningsföreträde – vilka teorier som ska få representera den löjliga konspirationsteoretikern.

konspirationsteorier-DNDet handlar ofta om hur en ond elit smider planer mot mänskligheten, att Apolloastronauterna aldrig landade på månen eller att en judisk konspiration fällde WTC i New York. Man blandar fiffigt samman antisemitism, fascism och rasism med teorier och teoretiker. En standardfras är att en konspirationsteoretiker söker “tröst” i en “komplicerad värld”. Denne ska alltså inte bara vara en idiot utan även grovt fördomsfull. Behandlingen är nedlåtande.

Rasmus Fleischer (forskare i ekonomisk historia) tycker att en konspirationsteoretiker ska behandlas “ödmjukt”, men situationen kan snabbt vändas åt andra hållet. Vem är det egentligen som söker tröst i en komplicerad värld?

Läs mer: Kajsa Ekis Ekman och Rasmus Fleischer tröstar om konspirationsteorier

Lyckligtvis är DN-artiklarna skrivna för personer med en intellektuell nivå motsvarande mellanstadiet, så de flesta ser igenom dem.

DN får smaka på egen medicin

Ett exempel på hur DN bearbetar undersökande journalister redovisades av chefredaktör Mats Edman på Dagens Samhälle i artikeln: Konspirationsteorierna frodas på Dagens Nyheter” om ett äldreboende. DN kritiserades. Det gillade inte DN som gick till flera motattacker med Wolodarski i spetsen.

“Vår dokumentation visar att DN:s reportrar haft många sakfel och brustit i källkritisk granskning. Men DN-ledningen försöker blanda bort korten genom olika påhittade konspirationsteorier, vilket drar ett löjets skimmer över hela Dagens Nyheter.”

DN fick smaka på sin egen medicin. DN anklagades för att sprida konspirationsteorier. Ett annat exempel på att DN kan anses sprida konspirationsteorier är när DN skriver om det onda Ryssland och att en otäck Putin konspirerar för att förvrida svenskarnas sinnen med den ryska nyhetskanalen RT.

År 2015 var ett rekordår för DN:s publiceringar av “korrektionsartiklar” och det kan avspegla ett försök att stå emot en omfattande informations- och kunskapsspridning på nätet om vad som egentligen sker i världen. Historiskt kom internet till den svenska allmänheten runt 1995 och fick djup täckning i början på 2000-talet. Det är bara 15 år sedan. Allt fler kunde komma åt internationell press och perspektiv presenterade av personer som arbetat djupt inom stat, media, militär och underrättelsetjänst. Det är från dessa källor i Öst och Väst som NewsVoice hämtar artikelunderlag. DN menar istället att internet sprider konspirationsteorier, borträknat sajten DN.se förstås.

DN:s sista korrektionsartikel 2015 var skriven av Daniel Pool från Expo och Ulrik Simonsson från Ungdomsbarometern. Skribenterna expanderade gruppen av påstådda konspirationsteoretiker till kritiker av den parlamentariska demokratin, banker och de som är antikapitalistiska, skriver Mats Sederholm i en välformulerad replik på NewsVoice.

Konspirationer som inte pekats ut som konspirationsteorier

Vissa insiders och välinformerade individer kanaliserar sina kunskaper via romaner om världen, krig, politik, industri och korruption eftersom sanningar kan vara dödliga. Ett bra exempel är pseudonymen John le Carré. Andra väljer att exponera verkligheten utan omskrivningar, som: Edward Snowden, Naomi Klein, John Virapen, John Perkins, Glenn Greenwald, Noam Chomsky, Laura Poitras, Julian Assange och många fler.

Ingen av dessa personer kallas för konspirationsteoretiker trots att de avslöjat konspirationer, korruption och krigsbrott, för det gick inte att förneka sanningen bakom deras avslöjanden. Många av dessa avslöjanden skulle dock – om det hade varit möjligt för gammelmedierna – också ha kallats för konspirationsteorier.

Tur att det fortfarande finns utländska medier som är fria

Lösningen för det etablissemangskomplex som vi kan kalla “Stormedia-Industri-Militär-Stat” är att försöka kontrollera internets innehåll samt att öka bestraffning, marginalisering och uteslutning av undersökande journalister. Det finns flera exempel på det, vilket redovisats i artiklar på NewsVoice.

Ett annat sätt är att via de stora medierna “folkbilda” allmänheten i en fortsatt konformativ riktning. Här spelar DN en stor roll.

Men i längden vinner det som faktiskt är sant. Etablissemangskomplexet vet det och försöker därför vinna tid. En sanning accepteras av ett etablissemang när den är ofarligt, när den blivit 50 år eller äldre, men vi kan inte vänta. Tur att det finns utländska medier som Independent, Global Research, Guardian, RT, Intercept mfl. Där skördar NewsVoice dagligen artikelunderlag att försvenska.

Text: Torbjörn Sassersson

 

Artiklar på DN.se om konspirationsteorier åren 2001-2015

2015 (9 st)

2015-12-07
Daniel Poohl (Expo), Ulrik Simonsson (Ungdomsbarometern): Alltför många bär på djup misstro mot statsmakten

2015-11-26
Clas Svahn: En värld av konspirationer

2015-10-23
Erik Åsard: Konspirationsteorier gröper ur det offentliga samtalet

2015-10-05
TT: Nätet har gjort det lättare för konspirationsteoretiker

2015-09-29
Heléne Lööw: De virtuella sekterna frodas i förvrängda fakta

2015-07-22
Klas Gustavsson (sociolog): Därför lever myten om den judiska konspirationen

2015-04-13
Kajsa Ekis Ekman: I konspirationsteorins trygga tidevarv

2015-03-07
Lotten Wiklund: Några vanliga konspirationsteorier

2015-02-16
Niklas Orrenius: Svensk rappare bakom antisemitiska konspirationsteorier

2014 (7 st)

2014-10-20
Staffan Kihlström: Mälsten platsen för konspirationsteori 1982 (ubåtar)

2014-07-20
Marit Sundberg: Åtta konspirationsteorier om flight MH17

2014-06-26
TT: SR granskar konspirationsteorier

2014-05-15
Lotten Wiklund: Vad skulle jag göra om familjen blev zombier?

2014-05-14
Lotten Wiklund: Kända personer med paranoida föreställningar

2014-05-14
Lotten Wiklund: Hjärnan försöker upptäcka konspirationer

2014-05-13
Lotten Wiklund: Rasmus Fleischer: Konspirationsteorier ska kritiseras – fast ödmjukt

2013 (4 st)

2013-11-16
Sanna Torén Björling: Mordet på John F Kennedy: Myterna lever

2013-02-16
DN (osignerat): Konspirationsteorier efter meteoritsvärm

2013-03-06
Robert Holender: Konspirationsteori om Chávez död

2013-01-26
Per Ankersjö: Centerpartiet är inte fjärrstyrt

2012 (2 st)

2012-07-22
Andreas Rolfer: Konspirationsteorier om Hammarskjölds död utreds

2012-06-11
Willy Silberstein: Galtung sprider grov antisemitism

2011 (4 st)

2011-12-08
Susanne Lindh (mfl): Kajsa Althén insinuerar att Nya Slussen är en konspiration

2011-09-07
Clas Svahn: Därför tror vi på konspirationer

2011-05-17
Erik Helmerson: IMF-skandalen: Drama, Sexskandal, Konspirationer

2011-05-19
Petter Birgersson: Välfärd: Den galna medelklassen (högern)

2010 (3 st)

2010-12-08
DN (osignerat): Ingen konspiration (Assange)

2010-12-02
Jackie Jakubowski (chefred. Judisk Krönika): Tid för konspirationer

2010-11-05
Ossi Carp: Patentstrid med konspirationsteorier

2009 (6 st)

2009-11-22
Karin Bojs: Nej, nej, nej, tro dem inte! (vaccin, Pandemrix)

2009-11-22
Lasse Granestrand: Kaos föder konspirationsteorier

2009-07-30
Fredrik Hedlund: Konspirationsteorier kring vaccinering rena epidemin

2009-05-11
Torbjörn Elensky: Ej folkbildning. Teorier om konspirationer stänger samtalet (WTC, Griffin, ABF)

2009-04-26
Erik de la Reguera: “Jag tror att det är en stor konspiration”

2009-04-03
Clas Svahn: Månlandningen – bluffade Nasa?

2008 (0 st)

Ingen artikel…

2007 (2 st)

2007-07-18
Stefan Jonsson: Förstadspöbel i uppror (kravaller, Wien 1927)

2007-02-18
Agnes Wold (mfl): Påhittade fakta om könsbiologi utgör missbruk av forskarroll

2006 (4 st)

2006-05-27
Karin Bojs: HIV-epidemins källa funnen

2006-05-19
Carin Stenström: DN ger en vrångbild av Livets ord

2006-05-17
Jackie Jakubowski: Från Pepsi till WTC

2006-01-13
Lars Linder: Fusk i Ordfront (Mellanöstern)

2005 (1 st)

2005-03-28
TT: Jackson: “Jag är utsatt för konspiration” (Michale Jacksson)

2004 (4 st)

2004-09-28
Staffan Kihlström: Konspirationsteorierna är många (Estonia)

2004-03-23
DN Ledare (osignerat): Vad dödade Anna Lindh?

2004-11-20
DN Ledare (Lars Jonung): Novemberrevolutionen – bättre än på tv

2004-03-16
Lennart Lundmark (docent i historia): Handen som ritat planeten

2003 (3 st)

2003-11-22
Jens Lapidus: I skuggan av mordet på JFK

2003-09-11
Anders Hellberg: Många likheter med Palmemordet

2003-11-20
Kurt Mälarstedt: Många teorier men bara en är trolig (JFK/Kennedy)

2002 (2 st)

2002-07-14
Yvonne Hirdman till attack mot Bo Rothstein: Ett illa dolt kvinnohat (genusforskning)

2002-06-26
Konspirationen mot hiphoppen (Tupac)

2001 (0 st)

Ingen artikel…

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • @Torbjörn

  “konspirationsteoretiker” är ett kontrollord som börjat fungera dåligt.

  Tidigare kunde man genom ordet få den stora massan att se bort från de teorier som etablissemanget inte ville att folket skulle undersöka djupare.

  Nästa attack blev att infiltrera ex. vaken.se-rörelsen med “rasist” för att kunna svärta ner “konspirationsteoretikerna”. Även det tycks ha haft motsatt effekt.

  Den senaste trenden som du tar upp är att ta upp mycket osannolika konspirationsteorier, sannolikt skapade av etablissemanget själva, i syfte att kunna avfärda dem genom fullkomligt korrekt falsifiering.

  Det är tveksamt om det kommer fungera. Det får tiden utvisa.

  En riktig “konspirationsteoretiker” vet att denne ibland har en teori som kanske inte håller. Det är en del av hypotetiskt-deduktiv metod att arbeta så.

  Själv var jag länge tveksam till om människan landat på månen. Det var en vän som räknade på saken och kom fram till att det var omöjligt som gav mig den skeptiska hållningen. I dagsläget anser jag att landningarna på månen har skett. Det var videoupptagningar på de hoppande astronauterna som till slut övertygade mig.

  Att Obama är samma CIA-agent/skådespelare som Usama verkar dock alltmer sannolikt, anser jag, med det som finns vid handen. Idag har han ersatts av IS som även de understötts av USA.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/11/11/obama-ar-usama-dubbelt-fejkad-usama-bin-laden-historia/

  James Corbett har den bästa WTC 911-teorin jag träffat på hittills.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/10/05/vad-har-wtc-911-och-23-biljoner-i-usa-gemensamt-folj-pengarnas-vag/

  Tack för en bra post med diagram.

 • Det finns ett, troligen oavsiktlig, mönster i listan. De konspirationer som är verkliga genererar mest en lite strängare avvisande ton. Den konspirationen som är falsk – den om månlandningen – handhas mer ödmjukt eftersom den går att tillräckligt trovärdigt motbevisa. Låt se om DN i fortsättningen ändrar taktik så det inte blir lika tydligt längre.

 • SVT anklagas för att vara Vänster. Ändå sänds en av de bästa dokumentärer “The Chock Doctrine” på nyårsaftonskvällen med tidig repris på Nyårsdagens morgon..

  Lite symptomatiskt, att kalla klara avslöjanden, att rycka skeletten ur garderoben, genomlysa den mörka då och nutidens liberalism, ska drunkna i förårssmällande, blixtrande ljus, krutrök, larm, damm och baksmälla..

  Men firandet gör ju deltagarna döva och blinda enär deras försök att kastrera och skuldbelägga vänstern för sakernas tillstånd inte ser mindre halvhjärtat ut än shitlers neues reich… Vad annat än en full övertygelse kan leta fram helt andra syndabockar än de skyldiga?

 • Å andra sidan är ju nöjet helt och hållet på konspiratörernas sida när de får bekräfta de falska påståendena, de av falska slutsatserna drypande utredningarna och se raseriet breda ut sig. Den tredje statsmakten utgör inte alltid en spjutspets uppåt.. De vill roade se på. Leviatans vänner vill gärna ha upproriska känslor för att det är så underhållande..

  Lovorden över Alliansens politik väntade sin befrielse från de falska förklädnaderna.. Kejsaren stod där naken som en maskerade fantom av sin egen politik, med en trogen, småväxt rådgivare vid sin sida..

  “Arbete ger frihet” är som klippt och skuret ur en politik ingen kunde tänka sig.. Inte fick kritisera eller koppla till ett program för obefintliga löner eller rättare sagt frihet istället för lön, trygghet, som i USA typ. Sponsorerna lät onekligen lössen gå i exakt samma takt.

  Konspirationspraktikanter erhåller en otrolig lön och privat rikedom för sina Friedmanska tistlar.

 • 2016 blir ett fredens år tror jag i folks medvetande och därmed i världen optimist som jag är. En anledning att jag tror det är att jag är inne på en Battlefield4 server nu, vi är två spelare (inte nog för att starta ett spel (4-64)) man dödar varandra i dessa spel, även om spelet inte startat ännu, jag tänkte fred, hittade “FI” ingen sköt på den andra, har aldrig varit med om det, ett tecken tror jag….. Spelat tusentals timmar, detta är nytt.

  God fredlig fortsättning.

  Bo Optimist 🙂

 • @ Strut Harald och Torbjörn . Tack för en bra artikel och fina kommentarer. Jag önskar ett Gott Nytt År. Må 2016 bli det år då det generella uppvaknade sker.

 • DN visar att man allt mer vrider sig mot kvällstidningarnas skval av ickenyheter.
  Kvällstidningarna å sin sida möter upp där DN lämnar. TV trummar på och bekräfta, då ingen vågar kritisera kolleger.

  Vi ser en mer och mer konform journalistik som inte ger perspektiv och valmöjlighet mer än papperskorgen.

  Ser vi ur samhällsperspektiv så tappar makteliten allt mer möjligheter att påverka och styra medborgarna genom propaganda och trendskapande i traditionell media.

  Facebook och alternativa nyhetssajter har tagit över då man där oftast skriver ur ett medborgarperspektiv, och blir snabbt tillrättavisad om man är ute och reser.

  Självklart sprids onyheter där också, men så görs dagligen i etablerad traditionell media. Problemet uppstår då ingen snabbt kan kritisera offentligt och få till en debatt eller diskussion. Då debatt skapas styrs och tystas den ner av media själv. Kolla bara vaccindebatten. Lobbyism, skeptikerföreningar och industriellt kapital och makt får styra.

  Man vill få oss att tro att vi lever i ett demokratiskt rätt och riktigt samhälle där vi kan tala och uttrycka oss fritt. Så är inte fallet och kallas då konspirationsteorier när vi försöker.
  Då vi visar hur det ser ut i saken, jämförs vi tillsammans med de värsta diktaturerna i världen och ska vara nöjda med hur vi har det här.

  Demokrati och yttrandefrihet måste alltid ifrågasättas i ett hållbart samhälle, och just nu är det en obalans som missgynnar den vanliga medborgaren. Traditionell media är har ett mycket stort ansvar där.

  Vi behöver mer medborgarjournalistik och inte sk. god journalistik som oftast är dålig journalistik för medborgaren. Den traditionella medborgaren vill inte läsa journalistik ämnad för en akademisk maktelit formad i samma anda och skola, där alla ska gå åt samma håll och fåraktigt bräka sig in i fållan bland alla andra får.

  Alternativmedia är oerhört viktig då vi ser den traditionell falla. Speciellt i dessa tider då politiska krafter från när och fjärran trycker på i ett kaosperspektiv och vill förklara för oss hur verkligheten ska tolkas. Senast det skedde var på 30-talet. Det fick ödesdigra konsekvenser. Vi behöver inte ta oss dit igen för att förstå vem som drar i trådarna.

  Traditionell media borde för trovärdighets skull granska ägarförhållande dels hos sig själv, och sedan i de 5 starkaste familjerna. Följ pengarnas väg och deras intressen i välden. Men inte minst ska man utreda på hemmaplan med krigsindustri, livsmedel, läkemedel och bankintressen. Sammankoppla dem med andra aktörer och se ett tydligt mönster hur man skor sig på samhällets svaga och dem som tvingas betala elitens välfärd genom skattsedeln.
  Det finns historiska fakta som upprepas, och när trycket blir för stort kommer man med lösningar som gynnar dem även då.

  Upprepa inte samma misstag.

 • Mycket klarsynt, väldokumenterat och välskrivet. Jättetydligt med översikten över DN-artiklarna! Denna typ av skarpa artiklar hjälper till att göra sanningen allt mer uppenbar. Följer er med intresse!

 • Det finns många fler artiklar än de där ordet konspirationsteori nämns: Kring 2001-2005 hade DN upprepade artiklar som avfärdade kritiken mot etablissemangets officiella kostråd. Low-Carb argumenten avfärdades av professor Glömt Namnet och inga av alla de fakta och sakargument som finns för kritiken av Livsmedelsverkets 6-8 brödskivor policy presenterades. Istället viftades dessa argument bara bort som vidskepelse och trams.

  DN har inte ett politiskt höger- eller vänsterperspektiv. Deras vinkling är alltid att försvara överheten, makten och etablissemanget. DN är systemförsvarande och Status Quo försvarande.

 • Tack NewsVoice för en mycket intressant och genomarbetad redogörelse för DNs pinsamma attacker mot s.k. konspirationsteorier. Jag har aldrig förstått hur man med en sådan trosvisshet vågar komma med såna påståenden och dessutom förlöjliga dem. Man riskerar ju att snart få stå med skammen eftersom många av dessa s.k. konspirationsteorier med tiden i högsta grad visat sig vara sanna. Men det är klart – det tar lite tid innan sanningen visar sig och då kan skribenten/DN skylla på … nånting.

  Jonathan Elinoff redovisade år 2010 en lista på 33 konspirationsteorier som han menar visat sig vara sanna. Jag har inte kunskap att bedöma dem alla, men en del av dem har även andra granskare redovisat som sanna.
  I år beskriver Mike Adams på NaturalNews 10 konspirationsteorier som visat sig vara sanna.
  Jag har själv genom åren utvecklat förhållningssättet att om ”Någon” kallar ”något” för en konspirationsteori så är det dags att granska djupare. Ofta verkar det då som att ”Någon” verkar vilja dölja ”någonting” i detta ”något”. Hög tid för kritisk granskning således!

 • Sprickan i fasaden börjar töjas så man har stort behov av att täppa igen den. Då man även ser media i stort bemängs med journalistik som allt mer snuttifieras och likformas i konsensus så blir man självklart förvånad över dessa försök att lösa sina egna problem.

  Fritt fall försöker hejdas med hjälp av kritik mot konspirationsteorier. Borde man i stället inte försöka lägga mer energi på att skriva intressanta artiklar och gräva i myndigheter och makthavares oegentligheter?

  Konspirationsteorin att media i stort går maktens och pengarnas väg och förvillar sina läsare blir allt större insikt för allt fler.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *