ISIS och Saudiarabien konkurrerar i antal dekapiteringar

publicerad 2 december 2015
- av NewsVoice

NewsWeekNOTERAT. NewsWeek skriver 2014 att ISIS ligger långt efter Saudiarabien i antalet “beheadings” räknat. Saudi är USA:s närmaste allierade av arabstaterna, ett land som svenska regeringen haft vapenfabrikaffärer med och som fick svenska försvarsministern Sten Tolgfors att avgå från Regeringen 2012.

NewsWeek-artikeln nämner att Saudi dekapiterat 59 personer under perioden januari-oktober 2014 (totalt 88 halshuggningar 2014).

“Yet, for all the outrage these executions have engendered the world over, decapitations are routine in Saudi Arabia, America’s closest Arab ally, for crimes including political dissent—and the international press hardly seems to notice. In fact, since January [2014], 59 people have had their heads lopped off in the kingdom, where “punishment by the sword” has been practiced for centuries.” / “When It Comes to Beheadings, ISIS Has Nothing Over Saudi Arabia”, NewsWeek

Wikipedia uppger att 305 personer har dekapiterats av ISIS/IS under perioden 25 juli 2014 till 18 augusti 2015.

Saudi och ISIS använder olika dekapiteringsteknik. I Saudi huggs huvudet av med en sabel som svingas ovanifrån och ned mot nacken. ISIS dekapiterar ofta genom att huvudet kapas av med en stor kniv underifrån och upp från halsen till nacken.

I artikeln: “Number Of Saudi Arabian Executions, Beheading Soar In 2015” skriver The Mint Press att år 2015 hittills är ett rekordår i halshuggningar i Saudi. Under perioden januari-juni 2015 halshöggs 90 personer i Riyadh.

Saudi övertrumfades 2012 av andra länder som Nord Korea, Kina, Iran och Sudan i antalet avrättningar räknat, men Saudi utför flest halshuggningar. The Guardian redovisar mer detaljer på sidan: “Capital Punishment – Death penalty statistics, country by country”.

NewsVoice kommentar

I en mer normal värld skulle USA invadera Saudi eller skapa koalisationer med andra länder för att införa demokrati, jämlikhet och för stoppa “halshuggningsterrorismen” av människor i Saudi.

I och med att Ryssland tog initiativet att bomba ISIS har dekapiteringsfilmerna på YouTube minskat eller upphört helt. Saudi etableras därför som världsledande i antalet dekapiteringar per år.

Anledningen till att den svenska Regeringen upphörde med sitt hemliga vapenfabriksmarbete med ett halshuggande Saudi var för att samarbetet avslöjades. Skandalen finns beskriven i boken Saudivapen. Tolgfors arbetar idag på PR-firman Rud Pedersen – Public Affairs. Han var senast synlig i media den 11 september 2015 kring försvarsfrågor där han i en artikel i SvD verkar för att Sverige ska gå med i NATO.

Text: NewsVoice