John Perkins berättar på 2 min hur ekonomiska torpeder tar över ett land

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 december 2015
- Torbjörn Sassersson red.

EKONOMI. John Perkins berättar om hur ekonomiska torpeder från USA är första ledet för att ta över länder. Perkins menar att Mellanöstern och Europa nu är utsatta för exakt dessa metoder. Videon är extremt aktuell.

Hur amerikansk viruskapitalism fungerar:

 1. En ekonomisk torped erbjuder regeringsledarna stora investeringslån för att utveckla deras land. Pengarna kommer ofta från Världsbanken. Nyckelpersoner inom regeringen mutas med enorma belopp.
 2. Pengarna går dock inte till landet utan till stora amerikanska företag som ska utveckla tex infrastrukturer.
 3. Eftersom lånen är enorma klarar inte landet att betala skulderna. De ekonomiska torpederna kommer då tillbaka och begär att få utvinna landets naturresurser extremt billigt.
 4. Om regeringen vägrar samarbeta skickar amerikanarna in lönnmördare för att döda och försöka ersätta regeringschefen med en USA-vänlig ledare.
 5. Om det misslyckas startar USA ett krig med landet under förevändningen att en diktator måste tas bort för att skapa demokrati.

Amerikansk viruskapitalism

John Perkins menar att ett exempel på en statsledare som vägrat böja sig för amerikanarnas vilja var Saddam Hussein. Om Perkins har rätt var alltså den amerikanska viruskapitalismodellen den egentliga orsaken till Irakkriget.

Perkins menar att Mellanöstern och Europa nu är utsatta för exakt dessa metoder. Perkins var framför allt verksam i Sydamerika där denna infekterande viruskapitalism utvecklats och förfinats de senaste 40-50 åren.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Som komplement till Perkins så titta på John Pilger (reporter internationell) och se hur dessa fångade stater i ett senare skede hanteras på folkets nivå. Det förklarar till en del dessa flyktingströmmar.

 • Som komplement till Perkins så titta på John Pilger (reporter internationell) och se hur dessa fångade stater i ett senare skede hanteras på folkets nivå. Det förklarar till en del dessa flyktingströmmar.

 • Om John Perkins har rätt (vilket jag tror att han har) angående varför krig startas av USA måste alla informeras i hela samhället om hur det egentligen går till. Sprid denna artikel med videon ovan stort. Det bör inkludera gymnasieskolor och universitet.

  Vi kan nu lättare bedöma om det som är i görningen är av godo eller ondo. USA bedriver en mycket aggressiv och gränslös maktövertagande viral kapitalism mot länder som Libyen, Ukraina, Syrien, Tchad, Kamerun, Nigeria och tom Sverige (de flesta stora svenska företag är idag amerikanska och amerikaner har i tysthet tex mutat in stora mineraltillgångar i Sverige). USA agerar lite olika i varje land, men bakom ligger hela tiden “business” kamoflerad som säkerhetssamarbeten (som NATO) och utvecklingsprojekt.

 • Det finns en sk som måste byggas upp stort och det är konsumentkraft. Som Bo Ingerstam (Konsumenter i samverkan) sa:

  “Alla ska äta och köpa något och ingen vill bli förgiftad eller lurad.”

  Om vi ställer krav och väljer de leverantörer, producenter, kliniker och butiker som säljer produkter, mat, mediciner, vård och information som är giftfri och hälsosam kan miljarder människor sänka de megaindustrier som Perkins talar om.

  I Sverige har vi tex Konsumenter i Samverkan, en organisation som måste bli en central folkrörelse. Men då måste vi satsa på den, utveckla den (och om det inte går) bygga en ny.

  Ref
  http://www.konsumentsamverkan.se/

  • Helt rätt! Vår närmaste mataffär är dessbättre en ICA-handlare som mycket lokalproducerat till normala priser. Det gäller bl a kött, charkvaror, potatis, fisk och skaldjur enl säsong, svamp, bär, frukt och grönsaker, ägg mm.
   Vi köper mest ekologiskt, närproducerat eller svenskt, främst bra råvaror och sällan fabriksprocessat. Om det inte går så kan europeiskt duga.
   Trots att affären har mycket bättre varor än de flesta så avstår vi det mesta och håller oss till bra svenska råvaror enligt säsong samt odlar ekologiskt i vår villaträdgård.
   Jag är fattigpensionär men har inga problem att klara detta, för det handlar om att prioritera.
   Än så länge har varken banker eller myndigheter fryst våra tillgångar och jag tror att Kanadas och Australiens galenskaper gör att svenska makthavare drar sig för dylika experiment. Fast de skulle nog vilja och kommer kanske att försöka.

 • Nato har redan rätt att verka från Svea Rike:

  En bit ner i länken http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Nato/Sverige–Nato/Sveriges-samarbete-med-Nato-sys1/ kan vi läsa:

  “I tillägg har Sverige undertecknat ett samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd (Host Nation Support). Avtalet syftar till att säkerställa att värdlandet kan lämna effektivt stöd för militär verksamhet på sitt territorium i samband med övningar, krishanterings- eller andra insatser. Ett avtal om värdlandsstöd skapar förutsättningar för att öka Försvarsmaktens förmåga att ge och ta emot civilt och militärt stöd i linje med den solidariska säkerhetspolitiken.”

 • Om John Perkins har rätt (vilket jag tror att han har) angående varför krig startas av USA måste alla informeras i hela samhället om hur det egentligen går till. Sprid denna artikel med videon ovan stort. Det bör inkludera gymnasieskolor och universitet.

  Vi kan nu lättare bedöma om det som är i görningen är av godo eller ondo. USA bedriver en mycket aggressiv och gränslös maktövertagande viral kapitalism mot länder som Libyen, Ukraina, Syrien, Tchad, Kamerun, Nigeria och tom Sverige (de flesta stora svenska företag är idag amerikanska och amerikaner har i tysthet tex mutat in stora mineraltillgångar i Sverige). USA agerar lite olika i varje land, men bakom ligger hela tiden “business” kamoflerad som säkerhetssamarbeten (som NATO) och utvecklingsprojekt.

 • Det finns en sk som måste byggas upp stort och det är konsumentkraft. Som Bo Ingerstam (Konsumenter i samverkan) sa:

  “Alla ska äta och köpa något och ingen vill bli förgiftad eller lurad.”

  Om vi ställer krav och väljer de leverantörer, producenter, kliniker och butiker som säljer produkter, mat, mediciner, vård och information som är giftfri och hälsosam kan miljarder människor sänka de megaindustrier som Perkins talar om.

  I Sverige har vi tex Konsumenter i Samverkan, en organisation som måste bli en central folkrörelse. Men då måste vi satsa på den, utveckla den (och om det inte går) bygga en ny.

  Ref
  http://www.konsumentsamverkan.se/

  • Helt rätt! Vår närmaste mataffär är dessbättre en ICA-handlare som mycket lokalproducerat till normala priser. Det gäller bl a kött, charkvaror, potatis, fisk och skaldjur enl säsong, svamp, bär, frukt och grönsaker, ägg mm.
   Vi köper mest ekologiskt, närproducerat eller svenskt, främst bra råvaror och sällan fabriksprocessat. Om det inte går så kan europeiskt duga.
   Trots att affären har mycket bättre varor än de flesta så avstår vi det mesta och håller oss till bra svenska råvaror enligt säsong samt odlar ekologiskt i vår villaträdgård.
   Jag är fattigpensionär men har inga problem att klara detta, för det handlar om att prioritera.
   Än så länge har varken banker eller myndigheter fryst våra tillgångar och jag tror att Kanadas och Australiens galenskaper gör att svenska makthavare drar sig för dylika experiment. Fast de skulle nog vilja och kommer kanske att försöka.

 • Nato har redan rätt att verka från Svea Rike:

  En bit ner i länken http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Nato/Sverige–Nato/Sveriges-samarbete-med-Nato-sys1/ kan vi läsa:

  “I tillägg har Sverige undertecknat ett samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd (Host Nation Support). Avtalet syftar till att säkerställa att värdlandet kan lämna effektivt stöd för militär verksamhet på sitt territorium i samband med övningar, krishanterings- eller andra insatser. Ett avtal om värdlandsstöd skapar förutsättningar för att öka Försvarsmaktens förmåga att ge och ta emot civilt och militärt stöd i linje med den solidariska säkerhetspolitiken.”

 • redhawk har helt rätt. Min livsstil har anammat “bojkott” sedan några år tillbaka.

  Förmodar att regeringen snart kommer att annonsera att Nato ska etablera en bas i Sverige för vår “säkerhet”. Det kommer ju att förklara en hel del betr den kulturmarxistiska förstörelsen av Sverige som de ägnat sig åt.

 • redhawk har helt rätt. Min livsstil har anammat “bojkott” sedan några år tillbaka.

  Förmodar att regeringen snart kommer att annonsera att Nato ska etablera en bas i Sverige för vår “säkerhet”. Det kommer ju att förklara en hel del betr den kulturmarxistiska förstörelsen av Sverige som de ägnat sig åt.

 • Det enda sättet att bekämpa detta är att bojkotta alla dessa kooperationens. Att förlita sig på att hjälpa varandra, konsumera t.ex närproducerat. Vara medveten och inte följer hela tiden konsumerism. Det blir en dyster tid under en viss period men efteråt kommer det att bli bättre, det är som att avgifta sig från beroendeframkallande medicin. Om vi inte ändra kurs kommer vi ändå att fara väldig illa och vi inser då att vi har levt i en illusion.

 • Läs gärna John Perkins bok Confessions of an Economic Hitmen,2004. Där fick jag svaret på en fråga jag länge haft obesvarad: Hur kom det sig att USA kunde etablera militärbaser i länder i hela världen? På sid.15 i boken fick jag svaret: Perkins: I would work to bankrupt the countries that received loans so that they would be forever beholden to their creditors, and so they would be easy targets when we needed favours, including MILITARY BASES, UN votes, access to oil and other natural resourses.

 • Det enda sättet att bekämpa detta är att bojkotta alla dessa kooperationens. Att förlita sig på att hjälpa varandra, konsumera t.ex närproducerat. Vara medveten och inte följer hela tiden konsumerism. Det blir en dyster tid under en viss period men efteråt kommer det att bli bättre, det är som att avgifta sig från beroendeframkallande medicin. Om vi inte ändra kurs kommer vi ändå att fara väldig illa och vi inser då att vi har levt i en illusion.

 • Läs gärna John Perkins bok Confessions of an Economic Hitmen,2004. Där fick jag svaret på en fråga jag länge haft obesvarad: Hur kom det sig att USA kunde etablera militärbaser i länder i hela världen? På sid.15 i boken fick jag svaret: Perkins: I would work to bankrupt the countries that received loans so that they would be forever beholden to their creditors, and so they would be easy targets when we needed favours, including MILITARY BASES, UN votes, access to oil and other natural resourses.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *