John Perkins berättar på 2 min hur ekonomiska torpeder tar över ett land

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 december 2015
- Torbjörn Sassersson

EKONOMI. John Perkins berättar om hur ekonomiska torpeder från USA är första ledet för att ta över länder. Perkins menar att Mellanöstern och Europa nu är utsatta för exakt dessa metoder. Videon är extremt aktuell.

Hur amerikansk viruskapitalism fungerar:

  1. En ekonomisk torped erbjuder regeringsledarna stora investeringslån för att utveckla deras land. Pengarna kommer ofta från Världsbanken. Nyckelpersoner inom regeringen mutas med enorma belopp.
  2. Pengarna går dock inte till landet utan till stora amerikanska företag som ska utveckla tex infrastrukturer.
  3. Eftersom lånen är enorma klarar inte landet att betala skulderna. De ekonomiska torpederna kommer då tillbaka och begär att få utvinna landets naturresurser extremt billigt.
  4. Om regeringen vägrar samarbeta skickar amerikanarna in lönnmördare för att döda och försöka ersätta regeringschefen med en USA-vänlig ledare.
  5. Om det misslyckas startar USA ett krig med landet under förevändningen att en diktator måste tas bort för att skapa demokrati.

Amerikansk viruskapitalism

John Perkins menar att ett exempel på en statsledare som vägrat böja sig för amerikanarnas vilja var Saddam Hussein. Om Perkins har rätt var alltså den amerikanska viruskapitalismodellen den egentliga orsaken till Irakkriget.

Perkins menar att Mellanöstern och Europa nu är utsatta för exakt dessa metoder. Perkins var framför allt verksam i Sydamerika där denna infekterande viruskapitalism utvecklats och förfinats de senaste 40-50 åren.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq