Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Mats Sederholm: Varning för Expos konspirationsteorihat

publicerad 15 december 2015
- Mats Sederholm
Mats Sederholm, pressfoto

Mats SederholmREPLIK. Expo skriver ånyo om konspirationsteorier och media följer upp. För några år sedan varnade man främst för antisemitism. Med cherrypicking-retorik kunde media och politiker räkna in i stort sett alla som ifrågasatte en officiell teori till gruppen judehatare, massmördare eller dylikt. Nu har Expo expanderat målgruppen till kritiker av den parlamentariska demokratin eller av banker och de som är antikapitalistiska. Det skriver samhällskritikern och författaren Mats Sederholm i en replik till Expos artikel ”Alltför många bär på djup misstro mot statsmakten” i DN. 

Text: Mats Sederholm | Blogg: Klar Sikt

Med nya ord som “konspirationistiska miljöer” så har man mutat in ännu fler människor och rörelser.

Med den nya gränsdragningen så skulle halva grekiska befolkningen och anhängarna till partiet Podemos i Spanien och miljoner andra människor som protesterar runt om i världen kunna misstänkliggöras om Expo, DN och ETC fick som de ville.

I Schweiz så praktiserar väljarna direktdemokrati och även dessa skulle släpas in i den nya zon av misstänkliggjorda medborgare. En inhägnad där terrorister och judehatare buntas ihop med miljoner människor som faktiskt vill förädla vår demokrati.

Vi lever i nya tider med människor som bygger sin åskådning kring hat och isolering, som väljer fördomar och rasism. I etablissemangets världsbild så finns faran bland de som tror på att månlandningen var en bluff eller på de med en annan syn på invandring.

Det här är samma snabblösning som när muslimer beskylls för terrordåd, man hoppar över den enskilda människan och skyndar snabbt vidare till närmaste grupp. Människor som bär på hat och intolerans blev inte så för att de surfade på nätet och hittade konspirationsteorier, de blev så för att de växt upp i vårt samhälle!

De har blivit bemötta med brist på respekt från föräldrar, myndigheter, kapitalism och ett samhälle som belönar konkurrens och åtskillnad mellan människor. Där livets mening är ett gatulopp med arbete och konsumtion som enda mening. Och där ett fåtal lyckas. Då är det förstås lättare att utan nyansering peka ut de med annan samhällssyn, signerat ett redan ifrågasatt Expo.

Populistiska tankegångar, nu signerat etablissemanget och nonchalans kommer garanterat INTE att skapa människor med mod, engagemang och tolerans.

Tvärtom, man får anledning att släpa in ännu fler människor i den där inhägnaden.

Frågan är bara vilka som står på tur härnäst:

  • de som är kritiska till ekonomisk tillväxt,
  • de som söker en annan mening med livet än arbetslinjen,
  • de som verkligen vill att makten ska få utgå från folket?

Listan är lång och scenariot med att märka ut fler och fler grupper med en majoritet oskyldiga människor inför offentligheten leder tillbaka till just den intolerans, den sjuka människosyn och embryo till fascism som vi just tror att vi tar avstånd ifrån.

Jag förstår att Expo och exempelvis ETC inte direkt anser att alla de som är antikapitalistiska är att jämföras med terrorister eller antisemiter, men börjar man använda sådana ord i sådana sammanhang så har man också plöjt upp nya tankegångar bland läsare och människor. Det var inte så länge sedan som många med antirasistiska åsikter inte ville ge utrymme för SD:s synsätt på invandrare, det skulle nämligen leda till en normalisering.

DN:s ledare skriver:

” Samtidigt har något radikalt inträffat i stora delar av Europa. Förra söndagen gjorde Nationella fronten succé i de franska regionvalen…”
”Vad är det som pågår? Eftersom Sverige just upplevt en höst där ”etablissemanget” allt oftare getts skulden…”
” Det är något i vår tid som bär fram personer som Donald Trump och Marine Le Pen, som…”

Och det är helt korrekt. Det finns en rörelse i människors medvetanden som pågått i flera år. Den ger sig tillkänna på olika sätt. Delvis i den högerpopulistiska  trend som självklart borde bry alla. En kall våg av brist på hjärta och långsiktigt seende.

I denna våg avslöjar sig många med egentliga egoistiska uppsåt som exempelvis Alex JonesInfowars.com som så ivrigt velat offentliggöra makthavare, men som nu också visar sig stödja Donald Trump, en grym maktivrare med ett totalitärt tänkande. Adjöss med ännu en bluff. Alex, nu vet jag vad du kommer ifrån och det var inte överraskande faktiskt. Högern av så kallade sanningssägare med dunkla och själviska uppsåt ökar kontinuerligt.

Den här rörelsen i människors medvetanden kommer också till uttryck i stödet för motsatta tankegångar som exempelvis den nästan lika kontroversiella presidentkandidaten Bernie Sanders eller i stödet för Podemos i Spanien eller i alla de demonstrationer som sveper runt jorden.

En mänsklig rörelse framåt som gränsar till andlig och som bara kan förklaras med en enormt global mättnad på systemet eller en andlig resning. Vi är inne i en period som vi i vår bok Kollision myntar som ”void”, ett tomrum, en period där allt ska röras om och komma upp till ytan, där åsikter och människor synas och sanningen står som vinnare. En tid ägnad förvandling.

Text: Mats Sederholm, samhällskritiker och författare | Blogg: Klar Sikt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq