Mats Sederholm: Varning för Expos konspirationsteorihat

publicerad 15 december 2015
- av Mats Sederholm
Mats Sederholm, pressfoto

Mats SederholmREPLIK. Expo skriver ånyo om konspirationsteorier och media följer upp. För några år sedan varnade man främst för antisemitism. Med cherrypicking-retorik kunde media och politiker räkna in i stort sett alla som ifrågasatte en officiell teori till gruppen judehatare, massmördare eller dylikt. Nu har Expo expanderat målgruppen till kritiker av den parlamentariska demokratin eller av banker och de som är antikapitalistiska. Det skriver samhällskritikern och författaren Mats Sederholm i en replik till Expos artikel ”Alltför många bär på djup misstro mot statsmakten” i DN. 

Text: Mats Sederholm | Blogg: Klar Sikt

Med nya ord som “konspirationistiska miljöer” så har man mutat in ännu fler människor och rörelser.

Med den nya gränsdragningen så skulle halva grekiska befolkningen och anhängarna till partiet Podemos i Spanien och miljoner andra människor som protesterar runt om i världen kunna misstänkliggöras om Expo, DN och ETC fick som de ville.

I Schweiz så praktiserar väljarna direktdemokrati och även dessa skulle släpas in i den nya zon av misstänkliggjorda medborgare. En inhägnad där terrorister och judehatare buntas ihop med miljoner människor som faktiskt vill förädla vår demokrati.

Vi lever i nya tider med människor som bygger sin åskådning kring hat och isolering, som väljer fördomar och rasism. I etablissemangets världsbild så finns faran bland de som tror på att månlandningen var en bluff eller på de med en annan syn på invandring.

Det här är samma snabblösning som när muslimer beskylls för terrordåd, man hoppar över den enskilda människan och skyndar snabbt vidare till närmaste grupp. Människor som bär på hat och intolerans blev inte så för att de surfade på nätet och hittade konspirationsteorier, de blev så för att de växt upp i vårt samhälle!

De har blivit bemötta med brist på respekt från föräldrar, myndigheter, kapitalism och ett samhälle som belönar konkurrens och åtskillnad mellan människor. Där livets mening är ett gatulopp med arbete och konsumtion som enda mening. Och där ett fåtal lyckas. Då är det förstås lättare att utan nyansering peka ut de med annan samhällssyn, signerat ett redan ifrågasatt Expo.

Populistiska tankegångar, nu signerat etablissemanget och nonchalans kommer garanterat INTE att skapa människor med mod, engagemang och tolerans.

Tvärtom, man får anledning att släpa in ännu fler människor i den där inhägnaden.

Frågan är bara vilka som står på tur härnäst:

 • de som är kritiska till ekonomisk tillväxt,
 • de som söker en annan mening med livet än arbetslinjen,
 • de som verkligen vill att makten ska få utgå från folket?

Listan är lång och scenariot med att märka ut fler och fler grupper med en majoritet oskyldiga människor inför offentligheten leder tillbaka till just den intolerans, den sjuka människosyn och embryo till fascism som vi just tror att vi tar avstånd ifrån.

Jag förstår att Expo och exempelvis ETC inte direkt anser att alla de som är antikapitalistiska är att jämföras med terrorister eller antisemiter, men börjar man använda sådana ord i sådana sammanhang så har man också plöjt upp nya tankegångar bland läsare och människor. Det var inte så länge sedan som många med antirasistiska åsikter inte ville ge utrymme för SD:s synsätt på invandrare, det skulle nämligen leda till en normalisering.

DN:s ledare skriver:

” Samtidigt har något radikalt inträffat i stora delar av Europa. Förra söndagen gjorde Nationella fronten succé i de franska regionvalen…”
”Vad är det som pågår? Eftersom Sverige just upplevt en höst där ”etablissemanget” allt oftare getts skulden…”
” Det är något i vår tid som bär fram personer som Donald Trump och Marine Le Pen, som…”

Och det är helt korrekt. Det finns en rörelse i människors medvetanden som pågått i flera år. Den ger sig tillkänna på olika sätt. Delvis i den högerpopulistiska  trend som självklart borde bry alla. En kall våg av brist på hjärta och långsiktigt seende.

I denna våg avslöjar sig många med egentliga egoistiska uppsåt som exempelvis Alex JonesInfowars.com som så ivrigt velat offentliggöra makthavare, men som nu också visar sig stödja Donald Trump, en grym maktivrare med ett totalitärt tänkande. Adjöss med ännu en bluff. Alex, nu vet jag vad du kommer ifrån och det var inte överraskande faktiskt. Högern av så kallade sanningssägare med dunkla och själviska uppsåt ökar kontinuerligt.

Den här rörelsen i människors medvetanden kommer också till uttryck i stödet för motsatta tankegångar som exempelvis den nästan lika kontroversiella presidentkandidaten Bernie Sanders eller i stödet för Podemos i Spanien eller i alla de demonstrationer som sveper runt jorden.

En mänsklig rörelse framåt som gränsar till andlig och som bara kan förklaras med en enormt global mättnad på systemet eller en andlig resning. Vi är inne i en period som vi i vår bok Kollision myntar som ”void”, ett tomrum, en period där allt ska röras om och komma upp till ytan, där åsikter och människor synas och sanningen står som vinnare. En tid ägnad förvandling.

Text: Mats Sederholm, samhällskritiker och författare | Blogg: Klar Sikt


Så här kan du stötta Newsvoice

 • CIA uppfann ordet konspirationsteori i ett försök att förlöjliga de som inte trodde på Warren-kommissionens slutsats angående mordet på JFK. Jag tycker att alla som med rätta är skeptiska till etablissemangets serverade “sanningar”, gör sig själva en otjänst genom att använda sig utav dessa löjliga ord som konspirationsteori eller konspirationsteoretiker. Genom att göra detta hamnar vi i ett onödigt underläge.

  Varför inte kalla teorierna för “alternativa-teorier” och dess teoretiker för “alternativ-teoretiker”? Vi har ett rikt språk och vi behöver verkligen inte använda oss utav en massa pådyvlade etiketter.

 • Red

  ” Personligen tycker jag att RT speglar Västs svagheter och bluffande (konspirerande om man så vill) mycket bra.”

  Håller med

  Det är verkligen ett krig om tankar som nu pågår.

  Mats Sederholm
  Artikelförfattare

 • Konspiration är ett vanligt ord inom tex amerikanskt rättsväsende, och det är straffbart. Ett exempel på olaglig konspiration är när två stora företag försöker ge intryck av att de bedriver konkurrens när de egentligen samarbetar i lönndom.

  Här en artikel från Law360: NY Wholesaler Joins Fray With GSK, Teva Conspiracy Suit

  Så varför hetsa upp sig inför andra typer av konspirationer som kan vara affärsmässiga och/eller politiska tex säkerhetspoltiska? Det är bara “business as usual”.

  En stor populär konspirationsteori är Rysslands farlighet. Här samarbetar eller samverkar public service, gammelmedierna med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) om att bygga upp och vidmakthålla föreställningen att Ryssland konspirerar för att militärt och psykologiskt störa eller angripa Sverige.

  Den konspirationsteorin kan förvisso vara sann, vilket gör det hela än mer komiskt.

  Svenska public service/MSB etc menar att RT.com konspirerar för att störa svenskarnas uppfattningen om Ryssland och Väst. Det gör man genom att misstänkliggöra RT och alla som tror på eller förmedlar RT:s rapportering (som tex NewsVoice). Personligen tycker jag att RT speglar Västs svagheter och bluffande (konspirerande om man så vill) mycket bra.

 • Ja – frågan är väl som alltid: Vad är sanning? Finns det ö h taget något som kan kallas ‘sanning’? Är inte allt i världen relativt? Objektiva sanningar finns inte!!!!

 • Ja artikeln stödjer yttrandefriheten och åsiktsfrihet i högsta grad, vilket Expo bara tycks göra om det är tydliga vänster-åsikter.
  Det är svårt hitta ren kritik i msm-världen, eftersom vägen redan stakats ut i flesta fall.
  Expo attackerar enögt det, som verkar hota deras egen extremism.
  http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/rasmus-fleischer-granska-salafisterna/

  Här en hårt kritisk artikel, som pekar på att FN:s “mänskliga rättigheter Artikel 18 och 19” inte gäller för “alla”.
  En motbild till Expo men tillnärmelsevis inte lika inflytelserik.
  https://expomakt.wordpress.com/
  Denna info är även blandad med åsikter om vänster rörelsen men innehåller även information om vad som står på och är av allmänintresse.
  Båda grupperingarna innehåller militanta rörelser, som majoriteten inom båda grupperingarna inte vill stödja. Men information av allmänintresse borde stödjas från båda håll. Irriterande när man systematiskt lägger locket på om händelser inte stödjer ens egna åsikter eller politiskt abstrakta linje.
  Man skulle önska att det framöver dyker upp fler journalister, debattörer och politiker, som kastat av sig det tjocka skiktet av vänster- eller höger-slagg. De av rent mänskligt stål och hjärtan av guld. De skulle nog låta ett annat samhälle än det artikeln varnar om, växa fram. Det tror jag är det hållbara i längden.

 • Mats Sederholm är som vanligt läsvärd och tankeväckande.

  Men är det inte dags att gå vidare och släppa de konventionella begreppen ”konspirationsteori” och “konspirationsteoretiker” och i stället till exempel börja använda begreppen ”konspirationsanalys” och ”konspirationsanalytiker”?

  Vore det inte intressant att se vad som händer om den svenska alternativrörelsen börjar “konstruera sin egen verklighet” genom att använda “väl valda begrepp” som på ett “bättre sätt” speglar den verklighet som denna alternativrörelse befinner sig i?

 • Jag gillar personligen verkligen Mats Sederholm artikel. Jag sitter själv och skriver på en som sammanfattar DN:s artiklar från de senaste 15 åren om sk konsp-teorier. Jag får återkomma med analysen innan december är över.

  Det viktigaste iakttagelsen i Mats artikel är kanske att tom kritik mot parlamentarismen numera är en del av konspirationsteorin enligt Expo och DN som publicerade artikeln. Det betyder rimligen att TV- och radioprogram som Kaliber, Agenda, dokument Inifrån, Dokument Utifrån, Uppdrag Granskning måste lägga ned eller anpassa sig efter Expo/DN:s varningar.

  Alla blir rädda om Expo-DN får bestämma. Jag har inte sett ett enda försök från etablisse-ensamblet att gnälla på Expo om detta. Klistra gärna in en länk nedan till lite kritik mot Expo-DN.

 • Om två fotbollslag inte var konspiratoriska skulle båda lagen lalla omkring med bollen och kanske skjuta på närmaste mål och inte bry sig ett dugg om domaren.
  Sanningen dödar alla rykten tvärt. Finns det konspirationsteorier finns också en dold sanning. Ju fler konspirationsteorier ju mera ljug – enkelt.
  Och artikeln från DN avslöjar ju en dåligt dold agenda och artikeln är i sig själv motsägande.

 • Mats har så helrätt när han visar Alex Jones och hans tydliga ställningstagande. Vi ser det samma i Sverige. Sanningssägare med extrem människosyn och populistiska åsikter. Lätt för allmänheten att falla i gropen. Så gjorde man i Tyskland under 30-talet. Nu är vi här igen, och i hela Europa gapar och skriker man i främlingsfientlighetens namn i dessa kretsar. Till hjälp använder man populistisk retorik som banker och ekonomisk fördelningspolitik att fånga väljare. Visa dem båda hur fel man har. Expos paranoida syn som blockerar yttrandefrihet och mod att säga ifrån, och extremhöger krafter med mörkersyn och främlingsfientlighet maskerat i massa populistisk smörja. Fortsätt så Mats.

 • Självuppfyllande profetior och en paranoid inställning. Själv sätter man normer och tolkar efter eget förstånd. Extremhögerpolitik är ett sattyg och måste stävjas på alla sätt, med Expo har inte de förmågorna då man slår vitt och brett åt alla håll med förbundna ögon.

 • Det kan vara bra med en blick som åtminstone kan skönja gråskalor, då saker och personer sällan är svartvita. Som vanligt handlar det om en vågskål, där det man själv finner positivt hos en person måste vägas mot det negativa. Alex Jones har många positiva sidor, och mycket jag kritiserar vilket gör att jag inte längre följer honom. Trump har mycket svärta, men likväl kommer en och annan ljusglimt såsom insikten om kopplingen mellan vacciner och autism. Utan att kunna nämna något ämne, så tror jag att jag har läst något intressant av ETC någon gång.

 • Bernie har fått socialist-stämpeln av amerikansk msm. På det sättet antar jag att han är kontroversiell för amerikanerna. För mig verkar han vara ett bra val om jämför med Trump.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *