Om USA-koalitionen slutar stödja terroristerna har vi fred i Syrien på några månader

publicerad 3 december 2015
- K. Reporter

I en intervju med Tjeckisk TV sade den syriske presidenten Assad att om vi ska tala om fakta och inte om tyckande, så har ISIS expanderat och rekryteringen har ökat sedan den USA-ledda koalitionen började bomba i Syrien. Däremot har ISIS krympt sedan Ryssland började slå mot ISIS och al-Nusra.

På frågan om vad som behövs för att få ett slut på kriget i Syrien som hittills har krävt mer än 200 000 människors liv, svarade Assad:

“När USA, Frankrike, Storbritannien, Saudiarabien och Qatar och några andra slutar stödja dessa terrorister. Redan dagen därpå kommer situationen att vara mycket bättre och inom ett par månader kommer vi ha fred i Syrien, definitivt. Om de slutar”

Assad om Charlie Hebdo och attacken mot Bataclan i Paris:

“If they wanted to learn from what happened in Paris recently, why didn’t they learn from Charlie Hebdo (attack)? The same principle, the same concept.”

“And we said at that time that this is only the tip of the iceberg. What’s under the water is much bigger. They didn’t learn.” / Sky News

Då frågan om flyktingkrisen kom upp sa Assad:

“Särskilt när du tänker att varenda en av de syrier som lämnar Syrien har en egen historia bakom sig. Det speglar också syriernas tuffhet under kriser. Varenda en av dem är en mänsklig resurs som lämnat Syrien så det kommer underminera vårt samhälle och vårt land. I slutändan måste vi ta tag i orsakerna som ligger bakom.”

Assad fick också en fråga om Syriens relation till väst:

“År 2005 var jag en mördare, år 2008 och därefter var jag en man för fred. År 2011 blev jag en gam”.

Text: K. Reporter

Källa bla: Sky News

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *