Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Professor avslöjar forskningsfusk och spökskrivna artiklar om benskörhet

publicerad 28 december 2015
- K. Reporter
Per Aspenberg - Pressfoto: LIU

Per Aspenberg - Pressfoto: LIUProfessorn i ortopedi vid Linköpings Universitet Per Aspenberg blev inbjuden till en forskningskonferens i Schweiz som utmålades som en konferens med de främsta forskarna i världen inom benskörhet, men det visade sig att konferensen bara syftade till att marknadsföra ett läkemedelsföretags nya produkt.

Text/rewrite: K. Reporter| Per Aspenberg – Pressfoto: LIU

Aspenberg går nu ut och berättar hur han nästan lät sig luras att vara medförfattare till en spökskriven vetenskaplig artikel.

Per Aspenberg beskriver i en artikel i British Medical Journal med rubriken: ”How I was nearly duped into authoring a fake paper” om hur det hela gick till.

Till nättidningen Netdoktor.se säger han:

“Det som upprör mig mest är attityderna i de här kotterierna där man lever i en bubbla utan kontakt med forskarmoralen. Ett konkret belägg är detta ”akademiska” möte som resulterar i ett manuskript vars slutsatser var skrivna på förhand i samarbete med en kommersiell aktör.”

Absurd metod för att behandla benskörhet

Per Aspenberg säger att han blev glad och smickrad när han blev inbjuden till konferensen men samtidigt fundersam över att han ombads att tala om: ”existerande ortopediska metoder att stärka benet hos patienter med osteoporos. Några sådana metoder finns nämligen inte.

En vecka före mötet fick han ett mail från en spökskrivare, en ”medical writer”, med ett synopsis där jag påstods säga att en viss typ av behandling hade framtiden för sig, skriver Aspenberg i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Det rörde sig om en behandling där man sprutar in bencement i lårbenets märghåla. Det enda vetenskapliga belägg som Per Aspenberg kunde hitta för metoden var en studie utförd på lik. Tanken är att cementen ska reabsorberas av kroppen inom ett par år och ersättas av nytt ben, vilket är en absurd idé menar han.

Text/rewrite: K. Reporter| Per Aspenberg – Pressfoto: LIU

Källor: Läkare avslöjade forskningsbluff”, Netdoktor.se och “USA-företag styrde forskarmöte”, Linköpings Universitet (LIU).

Per Aspenbergs hemsida: Peraspenberg.se | Hemsida på LIU


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq