30% av svenskarna är positiva till självkörande bilar – Volvo testar 100 bilar “live” i Göteborg 2017

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 januari 2016
- NewsVoice redaktion
Autonoma bilar - Bild: Volvo.se

Autonomous-cars-Source-ThePlaidZebra.com

En ny undersökning utförd av Yougov på uppdrag av If visar att något fler svenskar är positiva än negativa till självkörande bilar. 30% säger sig vara positiva, men 25% är samtidigt skeptiska. 31% verkar inte ha bestämt sig ännu och är neutrala. Det finns många frågor som inte besvarats tex om snö och is kan kan sätta säkerheten ur spel.

Text: Bilverkstad i BrommaBild ovan från magasinet The Plaid Zebra

“Många är nog inte riktigt medvetna om vad det handlar om egentligen, man kan för lite och vet inte riktigt konsekvenserna heller. Det kan göra att många reagerar lite avvaktande”, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

De frågor som inte besvarats handlar om ansvar vid olyckor, försäkringsfrågor, integritetsaspekten och om det finns en hackerrisk. Teknikerna och marknadsförarna bakom de autonoma bilarna anser att säkerheten är högre (kortare reaktionstid) med självkörande bilar och att en självkörande bil släpper ut mindre avgaser, men tänk om en bil tas över av en hacker? En annan oberörd fråga i tekniktidningarna är strålningsriskerna. Radar, WiFi och andra system kommer att konstant bestråla passagerarna och omgivningen med pulsande radiofrekvenser.

Text i samarbete med  Dieseltrim i Bromma | Bild och video: Volvo Cars

ArcanumSkolan 2024
Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Är det inte fantastisk vad 50 år hjärntvätt har kunnat åstadkomma? När man lulla in befolkningen att man behöver inte bekymrar sig för något, då store bror tar hand om allt är nästa steget att lämna sig totalt över till andra makter, om det åtminstone var God, var det mindre malignt.
    Åke du har alldeles rätt , automatiserade bilar är bara första steg till den totala avhumanisering. Allt kan packas in i sockervadd och fin förpackning. Låter ju bra att låta sig köra till jobbet och under tiden läser morgontidningar och framförallt såå säkert eller hur? Hoppas att de % som är för detta har också tänkt vad man kan missbrukar detta system till bara med tanke på befolknings minskningsprogram.

  • Allting tycks gå mot alltmer automatisering och snart kan man fråga sig: “Vad skall jag ha en kropp?”

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *