ABF Watergate – Affärer utan insyn viktigare för ABF än folkbildning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 januari 2016
- NewsVoice redaktion
Monica Jalke

Monica Jalke

En stark arbetsrörelse bygger på trovärdighet, hopp och att leva som man lär. Man kan tycka att kommunals skandaler kommer olägligt, men jag anser tvärtom. Inför en förhandling bör man veta lika mycket om motparten som om en själv.

Text och foto: Monica Jalke | Läs hela artikelserien ABF Watergate

Det man borde ha gjort efter att allt kommit fram är att med omedelbar verkan bett styrelsen lämna sina poster. Kommunal hade då visat trovärdighet, styrka och att man står på medlemmarnas sida. Man hade stärkt sin position inom LO då medlemmar är kvar och visat hur konsekvent hårda nypor, värdet som gjort att fler medlemmar strömmat till. Man hade visat ledarskap, att mod definierar kommunal.

Rent juridiskt är det möjligt och kommunal står och faller inte med fyra personer. Kommunal är mer än så. Detta hade gjort att kommunal både inför LO och arbetsgivarna visar hur starka de är och att medlemmarna alltid står i fokus till vilket pris som helst. Det gynnar facket inför avtalsrörelsen 2016.

Återigen ska förövaren både döma och åtgärda sig själva i spelet för galleriet. Det är varken rätt eller trovärdigt, dock långt ifrån unikt. ABF Watergate speglar ett imperium grundat på skattemedel med folkbildning och studiecirklar och allas lika värde som front.

I den innersta toppen talar man ett annat språk. Affärsidén, ”Cross over” med juridiska bolagsformer, “familjen” och marknadsandelar. En mäktig organisation helt utan insyn eller påverkan utifrån utöver det man själv vill exponera, privilegiet med att inte behöva stå till svars och istället utreda sig själva.

Helen Pettersson en chefen som finns inom ABF centralt (även i Riksdagen) säger till pressen inför skandalen:

”Det ska bli slut med aktiebolag, friskolor och affärstänkande. Nu är det studiecirklar, kulturprogram och folkhögskolor som gäller”.

DalademokratenRedan veckan efter får jag ironiskt nog ett samtal från en kollega som vill rekommendera mig till en VD-post på företaget Elvira Kunskapsutveckling, ett dotterbolag till ABF. Jag läser annonsen och man säger att målet är att bli störst på marknaden de kommande åren. Hyckleriets dominoeffekt. Tack, men nej tack. ABF tillsatte en egen internutredning om korruptionen av stadsbidrag och lovade transparens. Det blåser över. Principen träder sedan i kraft och hela utredningen om våra skattemedel hemligstämplas.

Vad är orden värda hos arbetsrörelsens elit när de vänder kappan efter vinden? Arbetsrörelsens trovärdighet står och faller med vår elit och vem förlorar på det, Margot eller sjuksköterskan?

Stefan Löfven är i Davos och målar upp, åter igen inför omvärlden, en förskönad bild. Vem tror han det främjar?

Vi kan läsa om när Karolinska misstänktes för forskningsfusk i artikeln: “Kollegor slog larm – men ingenting hände”. Den misstänktes egna läkarkollegor slog larm, men när ingenting händer, när ingen har det egna intresset att lyssna. Ska vi som vet saker då ge upp?

Lyckades jag bättre än Karolinskas forskares kollegor? Inte alls, det som händer är att alla inblandade ser över sina egna intressen och börjar paketera den medvetna lögnen till en solidaridarisk sanning.

Dalademokraten-ABF NordostraHur reagerade då “byggnads” när jag informerat om mina upptäkter, upplevelser, bevis och vittnen. Jag informerar också om att jag tänker säga upp mig med omedelbar verkan från Verab AB och börja reda ut hur detta kunde hända, jag trodde “byggnads” och BYN skulle gå i taket med den informationen de fått.

Jag trodde fel, svaret jag fick från byggnads i ett mail den 28 februari 2013;

”Jag tar till mig din information, konstaterar att jag fortsättningsvis liksom tidigare känner prioritet om Verab som Utbildningsanordnare/kvalitet och TSL-bolaget. Självklart är det så att de som arbetar inom den sektorn är viktigast för mig, så att vår överenskommelse gäller Eleven/lärlingen i centrum).

Tråkigt att du känner att ABF drivs av en osynlig Agenda, men jag kan inte agera på annat sätt om inte direkta felaktigheter uppdagas inom Verab. Trist, men kanske nödvändigt att du slutar och går vidare, din optimism är smittande liksom ditt engagemang, därför tror jag och önskar dig allt gott på färden.”

Vilka bevis hade behövts mer än det de fick och var ligger trovärdigheten i detta beteende och svar?

Strategin om bildande med olika bolagsformer och att nyttja systemet maximalt, lagligt och i grå zonen belyser problemet. ABF med studiecirklar som front plockar varumärket intäkter sekundärt in i ett växande maktimperium utan insyn eller krav. Olika bolagsformer innebär olika juridiska regelverk och lagar. Man väljer beroende på vad man ska göra, har förutsättningar och vad man vill uppnå.

En felaktig allmän uppfattning är tex att en ekonomisk förening är en garanti för hederlighet, etik och moral. Stiftelser likaså och att aktiebolag är per automatik en bov i dramat. Låt mig säga så här, jag skulle kunna plundra och mjölka en Ekonomisk Förening lika mycket som ett aktiebolag utan tvekan.

Därför är etik och moral viktigt, att göra någon bara för att man kan, betyder inte att det är rätt. En ledare eller chef ska ha integriteten att motstå frestelsen när den dyker upp för att det är rätt. Att göra det eller att avstå bara när man måste är just det som skiljer ett A-spelare från B-spelare.

Att se och höra det gamla gardet förneka privilegiekulturen existerar är närmast rörande. Jag skrev på FB om dagens arbetsrörelseelit beteendehantering redan oktober 2013.

FAS3 den eviga yxan i debatten, ett absurt och idiotiskt hanterande där människor är redskapet. Arbetsrörelsen är emot FAS3 sägs det officiellt, ändå var och är det en väl kalkylerande intäkt inom det rödaste vi har. Visselblåsarsamtal från hela landets alla hörn vittnar om missbruket från våra heliga kor.

Karl-Petter Thorvaldsson, du sitter på LO där du lanserat din Lollywood-strategi. Du höjer näven i solidarisk kamp och proklamerar; FAS3 ska bort. Men flera källor, dina gamla kollegor vittnar om att så har det inte alltid varit. Det är mänskligt att fela och det är klokt när man ändra sig för att man insett att man haft fel. Men att ändra sig för att ens intressen förändras är en trovärdighets kris.

Låt oss tala klarspråk

Det kom en dag då jag såg helhetsperspektivet, en dubbelbottnad bild där eliten står i fokus under solidariteten och medlemmarnas flagg. Den dagen skrev jag ett brev till er alla berörda som ni nu kommer att förneka. Katalogisering, digitala spår och tiden talade för mig. Ni skulle då välja  att ligga lågt. Karl-Petter Thorvaldsson (LO), Helen Pettersson (ABF), Johan Lidholm (Byggnads) och Daniel Suhonen (Katalysator). Februari 2014 publicerade jag brevet till er digitalt – Låt oss tala klarspråk:

http://www.slideshare.net/AVIDU/slutspurt-del-3-av-3

Vi går strax in i en avtalsrörelse, en av de viktigaste i tiderna. Löner ska inte sänkas, de ska revideras. Fackförbunden är inte bara sina medlemmar de är även en enorm platsbank med kompetens, mod och stridsvilja med medlemmarnas bästa i fokus. Organisationen står inte och faller med ett antal toppar.

En organisation består av alla dessa som jobbar inom den och tillsammans om vi nu väljer rätt kan vi gå in i den som fackrepresentanter starkare än någon. Vi behöver hopp och lösningar inte gamla klyschor. Dra inte alla LO chefer och ledning över en kant, ingenting i världen kan definieras som en homogen grupp. Låt oss rita om grupperingskartan och stå enade, de som gör rätt mot de som gör fel, oavsett färg eller ursprung. En trovärdig arbetsrörelse är en stark arbetsrörelse för alla.

Kommunal, ni stoppar härmed nu ett arv av en föråldrad skadlig kultur genom en tydlig markering.

Visa att göra rätt belönas, för att med rak rygg gå trovärdigt och stark in i förhandling 2016 med oss alla bakom. Ibland är det som i första anblicken tycks vara det värsta som kan hända, vara det bästa.

Text: Monica Jalke


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Jag beundrar och känner stor respekt för det arbete du lagt ner för att blottlägga detta etablissemang. Det känns inte förvånade, utan mer som ett ” jag anade att allt inte stod rätt till och så var det”. Som en stark “magkänsla” av att något inte stämmer, och det är fler som upplevt den känslan och verkligen kunnat påverka men inte gjort det.

    Jag är själv med i kommunal men kommer att gå ur pg a branschbyte, men det som väger allra tyngst är ändå det som hänt, tilliten och trovärdigheten känns som bortblåst. Det som ändå gör mig väl till mods är att det finns personer som du som har en stark drivkraft och vill förändra. Det är tyvärr alltför många idag som flyter med strömmen och inte vågar eller orkar att stå emot.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *