ABF Watergate – Egenintressen, rädsla, konformitet vidmakthåller korruptionen i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 januari 2016
- NewsVoice redaktion
Monica Jalke

Monica JalkeJag vill säga till alla som vände oss ryggen att jag förstår varför,  men det var ändå inte rätt. Det ni gjort, är att ställa er bakom korruptionsbeteendet och därmed möjliggöra dess fortsatta existens. Det ni gjort är att medverka till att den förskönande uppfattningen av vårt system och samhälle blir svårare att rubba. Idag är människor rädda för att förlora jobben, men det leder till en motsatt effekt.

Text och foto: Monica Jalke | Läs hela artikelserien ABF Watergate

Som kontrast finns en uppsjö av människor som med åren delat med sig av det de själva sett och upplevt, men inte vågar eller kan berätta. Artiklarna är inte publicerade för att sälja in en sanning. Det vore en omöjlig uppgift, då alla förnekar. Det skulle vara  slöseri med min utredning och tid.

Ingenting kommer att förändras med min publicering, ännu förstår man inte vidden av det som sker. Våren 2016 blir inte som vanligt och beroende på vad vi väljer att se, styr vi undermedvetet vår väg.

Kvallsposten-lyxkonferens-faksimilVi har nu kunnat se i pressen att det vi aldrig trodde var möjligt, faktiskt är en pinsam verklighet. Vi har sett hyckleriets ansikte utan skrupler, tak eller botten som förmågan och arrogansen att titta rakt in i kameran och leverera det som krävs. Innebörden av ”att bygga broar” skulle vara annat för eliten än för oss andra dvs genvägar.

Jag har inväntat mediernas publiceringar om skandalerna. Det var en tidsfråga innan någon journalist skulle börja gräva. Nu blev det Kommunal. Det fick duga, men det kunde likaväl varit något annat. Problemet är brett, djupt förankrat och går över flera organisationer. Vi förstod snabbt av alla dessa berättelser att droppen är snart nådd, för många vet, för många ser. Stridslystnad blandat med uppgivenhet när ingen ville lyssna var allt för starkt hos en växande skara.

En ”någon” måste ha hjälpt Aftonbladets journalist. Det är bra. Till denna “någon” och journalisten säger jag som medborgare, tack!

SVT-utredning-faksimilDebatten präglas av ett virrvarr av sakfrågor där allt vinklas till det egna intresseområdet, men vem ser till helheten och ”helikopterperspektivets” intressen?

Ett samhälle är inte starkare än sin svagaste länk. Godtrogna, bekväma eller bara självgoda? Verkligheten står sällan still. När den knackar på just vår dörr, vad säger vi då?

Modeordet ”komplext”, hur många gånger har vi hört det? Det man missar är att en komplexitet grundar sig alltid i en enkelhet. Samhället förändras och beteendemönster vi inte trodde existerade är nu vardagsmat. Vi har vant oss vid skandaler, men vårt förflutna biter sig fast, självklarheten av frihet och rättvisa sitter i vårt DNA.

Sveriges största och lönsammaste marknad hittar man inte där många tror. Vi letar efter kriterier i ett invant ramverk. Lyft blicken och du ser i bolagskonstellationer hur allt prydligt hänger ihop. Alla inom området kommer att förneka det, men alla vet att det är sant. De skyddar sina jobb.

Expressen-makten-fordelas-faksimilMalmö: kommunen ligger högst upp på den ekonomiska krislistan och det parallella universum för eliten. En smaklös ekvation som varken är klädsam eller går ihop. Hur kan det få pågå?

Man är en elit, uppköpare och leverantör – we got it all. Man delar, inte direkt, men indirekt och samhället betalar. Så fungerar den svenska korruptionsmodellen.

Sveriges största marknader omfattas av arbetsmarknadstjänster, rehabilitering, integration, utbildning och projekt (från kriminella till hemlösa).

En marknad som den privata sektorn fick upp ögonen för 2012, inte så mycket för dess innehåll eller innebörd utan för dess omsättning i kronor och dess stabilitet – staten den ultimata kunden. Skattemedel är nu skilsmässobarnet alla sliter i och vill åt.

Södertälje kommun skriver avtal med en Uppsala-aktör (värdet uppgår till 6 miljoner). Jag läser den fina texten och konstaterar, där slängde vi 6 miljoner i sjön igen. Undrar hur resultat redovisningen ser ut på det. Allt hänger ihop, på ett eller annat sätt och ingen bryr sig om uppföljning eller resultatet.

December 2012 var en stressig månad, vid vårterminens start skulle våra byggelever börja den 2:a delen i praktiska moment och för det fanns inga verktyg. Möten, samtal, bråk och löften, varje gång skulle dessa brytas av ledningen. Jag tror det var helgen innan starten jag ringde till vår utbildningschef Thomas. Jag bad honom följa med mig och köpa de verktyg vi behövde – jag betalade själv.

Jag informerade berörda organisationer, men de valde att låta det passera. Som en kollega sa:

“Det spelar ingen roll hur mycket du försöker – ingen vågar bråka med facket.”

Aftonbladet-toppjobbet-faksimilJag har nu sagt upp mig och startar min undersökning. Någon informerar mig om att Brunnsviks fd rektor (rektorn innan ABF Nöss tog över), att han tydligen också hade försökt stå emot och informerat bla Folkhögskolerådet om felaktigheter i avtal mm, men man trodde inte på honom. Det var ju ABF. Jag ringde upp honom och lyssnar till hans historia. Han skulle bli en historia, av många, många fler…

Jag hoppas den här artikelserien kan ge honom och alla andra som drabbats en symbolisk upprättelse och bekräftelse på att ni alla hade och gjorde rätt.

Väddö folkhögskola startar yrkesutbildning i september 2012, men behåller pengarna själv. I vårt fall 168,000 kr. Det finns inga gränser, lagen gäller inte dem. Man ljuger i rätten, förfalskar avtal trots vittnen och så vidare. Allt med advokater som budbärare (som skattebetalarna får betala via statsbidragen). Bevisen finns, men man är rättslös, alla vänder ryggen och vill skydda sig själva. Inga system är felfria, men det finns en klar gräns vid korruption.

Jag ringer då Björn Hedin, ansvarig för yrkesutbildnings ansökningarna för Väddö Folkhögskola 2012 för att få ett vittne om min utsaga. Snabbt svarar han kort för att senare bistå mig med mer info. Han bekräftar avtalets existens som Väddö Folkhögskola via sin advokat förnekar. Intressant då hela utbildningen genomfördes på deras datorer och i deras system.

Svars-mail:

”Hej Monica,

Jag har tecknat avtal med alla! jag förstår vad du menar med smaklöst!”

Långt innan skandalen kom ut i press, anmäler jag dessa till Ekobrottmyndigheten. Jag får ett tydligt svar som får mig att fundera på varför man har lagar om de inte behöver följas.

Ekobrottsmyndigheten - Jalke, 2014

Arbetsrörelsen är viktigare än någonsin, det säger vi alla. Ändå låter vi det pågå år efter år. Nu förstår jag varför sjuksköterskan och chauffören har sina låga löner, nu förstår jag fackets babystep framfart under de senaste 50åren. Ni är ju arbetsrörelseelitens och familjs levebröd.

Advokater är deras nya brevbärare och konkurser den nya krediten. Sen bara börja om – cashing. Alla ni som försvarar trots att ni vet, det är just så du stjälper de du säger du vill hjälpa. Sveriges samhällsbild stämmer inte med verkligheten. Åtgärderna som presenteras är luft och tillhör en annan tid.

Medvetenheten hos ledare är skrämmande frånvänd och påverkad av mittmassans intressen. Nu slåss vi mot en arbetslöshet (tillgång och efterfrågan). Det man inte prognostiserat ännu är de jobb som kommer att försvinna pga. effektivisering samt IT-utvecklingen, det blir nästa överraskning.

Då som nu, men nu mycket viktigare:

 • Allting hänger ihop.
 • Ingenting behöver vara så som det ser ut att vara på ytan.
 • Följ Grekland, de visar oss vägen.

Slutord

Kålle leker Lollywood och Dan Eliasson shoppar loss igen, inte möbler den här gången utan PR för 25 miljoner medan polisen går på knäna. Det är varken sjukdom eller fattigdom. Det är korruption som är det största hotet mot demokratin. Både ute i världen och i Sverige.

Ett speciellt tack till min förebild Sonia Jalke och er inom PRO för lärdomarna om arbetsrörelsens historia och dess värdegrunder, så som de var menade att vara och inte vad de resulterat i idag.
Våga vägra blunda för det är faktiskt vi, du och jag som låter spektaklet fortgå.

Text: Monica Jalke

 

Relaterat

Avidu: Utredningen 2013-2015 – 13 slutsatser

Avidu: Sammanställning, FAQ om utredningen


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Livsmedelsverket och läkemedelsverket är två andra institutioner där korruption florerar. Betalda av respektive industri och utan ansvar att människor blir skadade.

 • Vad får Newsvoice och tro att svenska myndigheter själva skulle medverka till att stoppa korruptionen?

  Politiker och myndigheter sitter tätt sammanklistrade med de organisationer och lobbygrupper som ständigt påverkar korruptionens utbredning i en riktning som gynnar dem inbördes.

  Formellt har Riksrevisionen en möjlighet att på medborgares initiativ granska olika saker, man kan fråga sig varför de INTE vill granska korruptionen.

  Riksrevisionen tar sannolikt skydd bakom sin policy att endast granska den sk pekuniära korruptionen, dvs att det måste vara en ren och uppenbar monetär korruption för att de ska anse det mödan värt att granska närmare.

  Det är den dolda och mer subtila vänskapskorruptionen som är källan till att korruptionen nu breder ut sig inom den politiska sfären, inom myndighetsSverige och inom sk folkrörelser.

  När nepotismen fått fäste tar den ekonomiska korruptionen vid, svenska myndigheter av olika slag är så i grunden korrupta att svenska folket skulle svimma om de bara visste.

  Politiker har abdikerat och lämnat fältet öppet för den myndighetskorrption vi inte får belyst, att MSM sitter i knä på politiker gör att läget är låst.

  Newsvoice och andra alternativa media måste ta ledningen i kampen mot korruption och då främst myndighetskorruptionen.

  Monica Jalke är bara en av väldigt få som tar bladet från munnen, vi behöver flera och det betyder att vi själva måste organisera oss via kanaler som denna.

  Tack Newsvoice !!

 • Man kan undra vad följande myndigheter/organ gör för att stoppa den korruption som Monica Jalke beskriver.

  Transparency International Sverige

  Riksrevisionen

  Ekobrottsmyndigheten

  Institutet Mot Mutor

  Vad jag vet bygger Transparency International Sverige sina bedömningar på “uppfattningar” och enkätfrågor och när jag var i kontakt med Riksrevisionen svarade de att de själva väljer vad de ska granska.

  En person som arbetat många år på Riksrevisionen säger till mig att myndigheten är en katastrof.

 • Minns någon Sara som fick folk på fötter ut för att protestera, sätta emot med gemensam kraft, marschera, manifestera? Hon sattes i Skola, behövde utbildas och tyst det blev..

  Att det sedan ska förstås i vems intresse facket korrumperas och förvrids till ett annat instrument är ju ingen småsak.

 • Många röster tystnar – därför att rädslan att bli ”utsparkad” ur en grupp med specialkunskap man tillhört sedan länge väger ofta tyngre – än att våga säga sanningen ”som man uppfattar den. Detta hot gör att många känner att det är tryggare ”att ingenting säga”, även om man själv i grunden aldrig uppskattar att ljuga! Andra hållhakar finns kanske med i sammanhanget

  Den som läst George Orwells ”1984” förstår vad det gäller – men fortsätter ändå att tiga! Har någon en gång tigit när det var uppenbart att ”makten” ljugit – kommer denne många gånger hellre fortsätta att tiga – än att erkänna att det första aktuella ställningstagandet trots allt var fel och kanske berodde på feghet!

  Risken att bli utsparkad ur den grupp, vilken sedan länge betraktats som grundläggande trygghet, blir efter varje nytt förnekande allt svårare! – Ej sällan leder detta enda avsteg att man redan är ute ur den ”grupp”, som givit en mängd fördelar av skilda slag!

  I skilda förbund finns medlemmar, vilka fungerat som rådgivare åt t ex den mycket mäktiga försäkringsbranschen. Dessa skall under sanningsförsäkran intyga att vissa samband råder mellan något visst och uppkomsten av specifika konsekvenser! Den första gången någon kanske endast upprepade vad en överordnad hävdat ”skulle gälla”!
  Var gång samma liknande situation uppstår blir det allt svårare att avvika från tidigare besked! – ”Hur skall man då plötsligt kunna ta tillbaka sina tidigare uttalanden” – utan att dels förlora sin prestige, dels kunna bli bestraffad för att ha ljugit under ed, dels erhållit ersättning för något som inte var korrekt presenterat!

  Skyddet blir då kanske att hellre hänvisar till något som presenterats i facklitteratur för länge sedan, men som senare befunnits inte stämma med ”senaste forskning”!

  Att aktuellt skrås medlemmar vet att dömande domare saknar tillräcklig fackkunskap för att inse att de dömer på helt felaktiga grunder – blir då en spärr för att ändra tidigare framförda påståenden …

  – Gamla prejudikat brukar nog leda till att mycket skall till för att döma – så att nya prejudikat tillskapas!

  Omtagna processer kostar både stora pengar, men inte minst stor förlust av prestige! Kall beräkning har nog bidragit till att många felaktigt dömda processer aldrig görs om …

  Hur det går för förlorare med anhöriga tycks inte vara något övriga inblandade parter ens bryr sig om!

  – Lagt ”kort” ligger nog för det mesta … ”alltför mycket pengar och förlorad prestige torde vara ett tungt vägande skäl i dessa sammanhang” …

  Hellre en (1) förlorare, än att flera skilda parter frivilligt reviderar tidigare begångna ”synder” … skulle nog kunna förklara hur sanning undanhålles även i det bästa av samhällen – Sverige!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *