ABF Watergate och den svenska korruptionsmodellen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 januari 2016
- NewsVoice redaktion
ABF-huset i Sthlm - Wikimedia Commons

ABF-huset i Sthlm - Wikimedia Commons

Monica JalkeFacket och den svenska folkbildningen ska lyfta vårt samhälle. Så var det tänkt, men så är det inte alltid. Mina artiklar pekar på ledning, chefer och mellanchefer, men inte dess arbetare, ombudsmän och ombudskvinnor. Jag vill förklara modellen för hur den svenska korruptionen obehindrat kan fortlöpa och växa. Det handlar om ett beteendemönster som går i arv i generationer av höga beslutsfattare.

Text och foto (th): Monica Jalke, uppd. kl 02:20, 19 jan | Bild: ABF-huset i Sthlm – Wikimedia Commons | Läs även Jalkes introduktionsartikel till denna artikelserie

Många har ifrågasatt tidpunkten för dessa publiceringar. Jag kan inte svara för Aftonbladet och de andra tidningarna, men tidpunkten är vald för att kunna skapa den förändring som annars enkom skulle stanna vid ytterligare en skandalslända utan konsekvenser, åtgärder och en välbehövliga sanering.

Den svenska korruptionsmodellen går över partier, organisationer och förbund. Den har inte heller färg eller härkomst. Den bygger på acceptans, bekvämlighet och rädslan att utmana etablissemanget.

Arbetsrörelsens elit har systematiskt urholkat systemet. Vem tror man i slutändan vinner eller förlorar på det? Margot Wallström eller sjuksköterskan? Ska arbetsrörelsen kunna peka finger, ställa krav och skapa förändring måste vi ha modet att rensa upp på vår egen bakgård först.

Jag är inte förvånad över elitens egen reaktion. Nu gäller det att rädda sitt eget skin. Alla röster som jag under min utredning hört, alla historier som aldrig kommer fram var så många att det var lätt att räkna ut redan 2013 att bägaren skulle svämma över.

Expressen - Jag skäms inför medlemmarna jan 2016I mitt yrke arbetar jag med tester, en arbetsmetod jag även nyttjat inom mitt ideella arbete. Beteendemönster är en viktig faktor när man arbetar med analyser och strategier. Cecilia Ljungqvist i Värnamo, ordförande i distriktet som omfattar Jönköpings och Hallands län, är inte en av de inom S-LO-ABF som under åren medverkat i utredningen. Jag tar upp henne som ett exempel då hon själv gått ut i pressen för tre dagar sedan.

Expressen: ”Jag skäms inför medlemmarna”

Man ska vara medveten om att runt alla dessa eliter har det funnits människor som sett, utfört och varit (om än inte inblandade i sak) medvetna om allt för många saker. När dessa individer har styrka och mod att träda fram får vi en sann bild av verkligheten. Den omstrukturering detta leder till är just det som gynnar medlemmar i avtalsförhandlingarna.

Kodindex – det humana kapitalet, solidaritet och allas lika värde. Man får gärna plundra systemet men man får fasen inte missa första majtåget. ABF 2012 skulle visa sig ha blivit något helt annat under decenniet än vad jag trodde det var. Kassako var ett förankrat utryck, inget fel i det, en organisation måste dra in pengar för att skapa möjligheter för de svaga, men…

Inte i min vildaste fantasi kunde jag ana att kassakons innebörd var precis den samma som inom den privata sfären, men värre, då man inte stod för det utan att man lindar in det i folkbildningens namn.

Ekonomichef berättade hur man kan lura medborgarna

Min första dag på jobbet på Verab AB var en snabb introduktion i folkbildning och arbetsrörelsens praxis. När den administrativa chefen ritade upp strukturen, sa jag spontant: vilken fin koncern vi har, men det ordet skulle inte användas.

Jag fick lära mig att:

Läxa 1. Det var förbjudet att använda sig av uttryck som kan associeras till privat verksamhet eller vinst. Det externa språket och vårt varumärkes paketering var vårt levebröd.

Läxa 2. Vi skulle framställas som en familj (inte som en koncern), som hjälps åt dvs nyttjar varandras resurser eller som en ombudsman på bygg1:an uppgivet utryckte det: man sår på varandras ryggar.

Läxa 3. Policyn gentemot pressen (när det blev turbulent) var att: förneka och hålla tyst (för det blåser över).

Det tog mig tre månader att känna igen lukten av korruption. En lukt går inte att ta på och om omgivningen vänder ryggen åt den, är den svår att bevisa. Varför väljer man att skapa kaos? Svaret är att med ett sådant scenario är det lättast att flyga under radarn. Ekonomichefen (tidigare kommunalråd i Upplands Bro) satt på fikat och informerade hur man manipulerade de korkade medborgarna:

”Vill du riva något och får folkligt motstånd i kommunen, dra igång en parallell rivningsprocess som tex av en lekplats. I slutändan står valen mot varandra och du river ändå det du hade tänkt riva från början.”

Jag var kallad till ett möte med VD:n på ABF NÖSS och Botkyrka kommuns representant (S) där jag ska presentera Verab Park (yrkesutbildningar inom bygg). Jag fick tystnadsplikt om mötets innehåll. Det jag dock kan säga är att den viktigaste punkten innan jag lämnade mötet var vem som sitter var och vems röst vi kan räkna med för att få igenom det projekt som diskuterades.

Arbetet - ABF bekostade villa - jan 2016Jag träffade Michael Ruth (projektledare) när ombyggnaden av Verabs lokaler skulle anpassas till verksamheten. Han skulle visa sig vara den enda som vågade stå upp och backa upp mina fynd.

Arbetet: Bekostade ABF bygget av ombudsmannens lyxvilla?

Han hade flera år tidigare försökt anmäla korruption till Freddie Lundqvist (då S oppositionsråd i Sollentuna), som valde att blunda med motiveringen att det var inte hans bord. Senare skulle han själv bli invald i ABF NÖSS styrelse och bli en del av etablissemanget, självklart utan ansvar. Jag hade själv en presentation för denna styrelse, en vilda västern-show de inte var förberedda på eller insåg syftet med.

ABF-projektet SAGA gav bra ”cashing”

Dalademokraten: Korruptionshärva ABF Nordöstra - jan 2016ABF innersta krets delar in Sveriges karta i marknader, varje marknad har en prislapp dvs intäkter. Varje marknad tillhör olika kategorier och ”branscher”. ABF och Hermods är de enda två organisationerna som har tillstånd att utöva utbildning som kedja. Regelverket idag säger att varje institution lokalt måste söka och följa kriterier enskilt. Detta gäller alltså inte dessa två. Vad innebär det?

Det innebär att om du har en etik som en soptunna kan du i princip öppna utbildning i garderoben, tillföra ett begränsat välpaketerat underlag med en rad tomma ord. En fantastiskt lönsam kassako. Den största framgångsklirret (vi kallade det för cashing) innan 2012 var SAGA-projektet. Ett fall jag nu följt upp under åren och hittat att de flesta personerna senare återkom inskrivna i likartade åtgärder.

Det humana kapitalet är här ett lönsamt cirkulärt återkommande förbränningsmedel och psykiskt oerhört påfrestande för individen, men det är ju ABF levebröd.

Dalademokraten: Korruptionshärva hos ABF Nordöstra

Våra tester genomförs ofta med hjälp av sociala medier. När jag hade försökt med näbbar och klor för att få respons av ABF centralt från: Helena Pettersson (som även sitter i riksdagen), Annika Nilsson, Karl-Petter Thorvaldsson (LO), Johan Lidholm (Bygg) mfl startade vi en testkampanj genom Twitter och i olika tidningars kommentarsfält. Vi ville se, eftersom alla mörkade händelserna, hur väl samorganiserade de var. En aggressiv kampanj visste vi skulle resultera i att ”någon” måste bli vår ”kompis” (följare) för att hålla koll på vad vi gör.

Vi hade alla olika förslag och satsade 100 kr på vår egen kandidat. Till besvikelsen hör att ingen vann, men efter två veckor dök gubben i lådan upp. Förvånande nog ingen vi tippat. Det var Anders Ygeman (nu inrikesminister) som plötsligt valt att följa mig på Twitter. Vad hade han med det här att göra? Ja, det var inte så svårt att hitta det svaret. Hans fru var Kålles högra hand, vi är således en riktig familj.

I olika medier, på S och LO:s Facebooksidor, Twitter och i kommentarsfält ifrågasatte jag hans märkliga val. Anders Ygeman försvannnaturligtvis som min följare samma dag. Situationen inom rörelsen anser jag då är så graverande att jag nu mer bestämd än någonsin tar itu med mitt grävande och samordnar ett visselblåsarcenter.

Att detta kunnat pågå i så många år och med så många offer på vägen kan jag inte i min vildaste fantasi ta till mig. Avtalsförhandlingarna ska skötas av rätt folk, för rätt folk dvs för medlemmarna, inte deras egna trygga och bekväma tillvaro. Gå inte ur facket, det är den som felar som ska lämna, inte den som gjort rätt.

Facket är viktigt för alla därför måste vi ta ett gemensamt ansvar nu och rensa upp i våra egna led. Alla dessa eliter vet mycket väl vem jag är och min undersökning, men de kommer att förneka det. Det är privilegiet med att vara en helig ko. Katalogisering och elektroniska spår blev mina bästa bevis.
Sista augusti 2014 innan valet publicerade vi vår summering och analys, men ingen ville lyssna.

http://www.slideshare.net/AVIDU/valet-14-avidu-group-ab-summering?related=2

Kaos är inget tillstånd. Det är en situation. Är allt förlorat? Tvärtom, det är början på rätt väg mot ett mål.

Text och foto: Monica Jalke

Mer

Nästa artikel publiceras inom kort i NewsVoice.

Se även introduktionsartikeln: Korruptionshärva – ”ABF Watergate” ser dagens ljus strax innan avtalsrörelsen 2016


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq