Claes Elfsberg slutar som nyhetsförmedlare och är kritisk till förändringar på SVT

publicerad 2 januari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

Claes Elfsberg - Foto: Frankie Fouganthin,   Wikimedia CommonsDen 27 november fyllde Claes Elfsberg 67 år. Han lämnar SVT som nyhetsförmedlare, men blir kvar på Gomorron Sverige, där han kommer att vara programledare tillsammans med Marianne Rundström. Elfsberg var Tittarombudsman på SVT under en period. Idag är han kritisk till SVT:s nya organisation. Resumé intervjuade Elfsberg.

Sammanställning: NewsVoice | Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia-Commons

SVT beslöt 2004 att göra Claes Elfsberg till tittarombudsman. Det var en ny tjänst i en tid av ökad digitalisering och teknikskifte under inflytande av kommersiell TV, men han fick en isolerad arbetsplats, skild från de redaktionella medarbetarna. Han blev en egen liten ö som jobbade mot de andra i TV-huset. Han trodde aldrig att han skulle få chansen att komma tillbaka till nyheterna, skriver Julia LundinResumé.

Resumé frågar varför Elfsberg blev tittarombudsman.

“Jag blev tillfrågad. Det var en ny funktion och jag skrev ett kontrakt på tre år. Det blev så eftersom jag hade väldigt speciella krav att ha ryggen fri, att inte kunna bli avsatt, att ingen annan skulle kunna bestämma för mig vad jag gjorde. Efter tre år ville jag jobba i ett team igen.”

Claes Elfsberg kom som 22-åring som praktikant till SVT direkt från Journalisthögskolan. Han lärde sig hantverket på Rapport-redaktionen. Han tog starka intryck från av Bosse Holmqvist, Bo Holmström, Christina Jutterström och Ingemar Odlander. Hans intresse var att arbeta som samhällsjournalist.

“Det var en handplockad elitredaktion. De var otroligt kunniga och debattvilliga. Det hände massa saker hela tiden och blev som ett ständigt pågående seminarium i statsvetenskap däruppe. Vi hade otroligt kul. Folk grälade och skrek åt varandra.”

Claes Elfsberg anser att det var väsentligt högre i tak på SVT på 1970-talet:

“Det var definitivt högre i tak när det gäller att folk kunde säga ifrån till chefen. I dag är medarbetare på alla journalistiska företag lite skrajare. Arbetsmarknaden är trängre och chefer har mer makt i dag än under det tidiga 1970-talet. Folk är rädda att skrika och svära eftersom man kan bli av med jobbet. Det där en rädsla som märks i hela branschen, även i tv-huset.”

“När jag kom till Rapport brukade den dåvarande chefen dela ut stenciler för uppsägning under fortbildningsdagar. Den undre delen kunde man riva av och återta sin uppsägning dagen efter. Det var så stämningen var. Folk ville väldigt mycket, hade åsikter om det mesta och vågade säga ifrån.”

När Resumé frågar om vad Elfsberg har på gång i framtiden svarar han bland annat:

“Jag håller på och diskuterar tillsammans med ett antal andra personer om ett nytt projekt som har med webb-tv och göra. Det är inget som har utkristalliserat sig ännu. Jag måste skaffa kapital och någon som vill sända det. Det skulle kunna bli en del av mitt fortsatta arbete.”

Om Public service-kommissionen säger Claes Elfsberg:

“De har en egen ekonomisk agenda och vill hitta argument för att få våra tittare. Slutsatserna är förutbestämda. En tillfrågad fick klart för sig att det var ett beställningsjobb. Vad de kommer fram till betraktar jag enbart som ett skämt.”

Läs hela intervjun på Resumé

Sammanställning: NewsVoice