Gruppsexöverfallen “taharrush gamea” har kommit – Varning för starkt innehåll

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 januari 2016
- Torbjörn Sassersson
Taharrush gamea - gruppsexöverfall

Flera tyska tidningar varnar i dagarna för att det groteska våldtäktsbeteendet “taharrush gamea” har kommit till Tyskland. Det var vad som hände under nyårsfirandet i Köln, enligt nya uppgifter. En korrekt översättning av begreppet är “sex flash mob” och på svenska gruppsexöverfall. Fenomenet påstås vara mycket vanligt i arabvärlden.

Text: Torbjörn Sassersson, publ. kl 01:08, uppd. kl 00:40, 16 jan 2016 | Video och foton från medier, video och TV

I videon ovan ser man hur ett övermäktigt stort gäng av män tillfångatar en kvinna. De sliter ned henne på marken. Enligt de tyska tidningarna utför sedan männen under en typisk “Taharrush gamea” diverse sexuella övergrepp som kan gå hur långt som helst. Ju råare övergreppen är desto mer “poäng” ger männen varandra. Det behöver inte sluta med en enskild våldtäkt utan kan sluta med en serie våldtäkter på kvinnan som sedan lämnas med avslitna kläder, sönderslagen och blödande på asfalten.

Vad triggar männen att välja en specifik kvinna? Ett svar är att hon bär västerländska kläder. De mest farliga platserna för kvinnor med västerländska attribut är stora folksamlingar som tex: demonstrationer, folkfester, sporthändelser.

Taharrush gamea ska inte blandas samman med antastningsattacker som oftast genomförs av Nordafrikanska män på besök i Europa, skriver vissa medier. De syftar oftast till att – endast – stjäla plånböcker och mobiltelefoner.

ArcanumSkolan 2024

Våldsvåg följer tyvärr flyktingströmmarna

NewsVoice varnade för en analkande våldsvåg i artikeln: “Migrantrelaterad våldsvåg att vänta i Sverige – Tyskarna hamstrar vapen”, publicerad den 25 december 2015 en knapp vecka innan de tyska och svenska städerna drabbades av denna gruppkriminalitet. Problemet är att flyktingströmmarna innehåller kriminella individer och gäng från många kulturer och olika länder. Problemet är också att den vanliga samhällsmedborgaren och politikern förlorat förmågan att se analkande faror, förrän den står i farstun.

Kritiker till dessa uppgifter menar att allt är iscensatt av skådespelare och statister för att bygga upp ett hat mot svarta, araber och särskilt mot den muslimska kulturen, den senare visserligen redan känd i Väst för sina dödsbestraffningar genom stening och avrättningar med sabel, ofta utförda på offentliga platser.

Vissa svenska högervända, subkulturella nättidningar och poddar menar att “taharrush gamea” har genomförts i tyska Köln, Stuttgart och Hamburg, men även i svenska Kalmar på nyårsafton.

Men detta är mer än rykten och försök att svartmåla främmande kulturer. Det här sker i verkligheten. Die Welt skriver i artikeln “Das Phänomen taharrush gamea ist in Deutschland angekommen” (Fenomenet “taharrush gameâ” har kommit i Tyskland) den 10 januari 2016, att den tyska federala kriminalpolisen Bundeskriminalamt (BKA) annonserat att de nu sätter in rikstäckande åtgärder för att stoppa fenomenet “taharrush gamea”. I Tyskland har fenomenet varit okänt fram till flyktingströmmarna kom. I vissa länder i Mellanöstern är fenomenet vanligt förekommande.

Foto på Lara Logan från 2013, Wikimedia Commons
Foto på Lara Logan från 2013. Foto: Steven Young, Wikimedia Commons

Gruppsexöverfallet på den amerikanska journalisten Lara Logan i Kairo 2011

Ett av de mest kända exemplen på vad som klassats som ett exempel på “taharrush gamea” är fallet Lara Logan. Överfallet skedde natten den 11 februari 2011 då Hosni Mubaraks styre föll. Mer än 100,000 människor fanns på Tahrir-torget i Kairo, en perfekt plats för män som vill utföra en kaotisk gruppvåldtäkt. På plats fanns CBS-reportern Lara Logan som då arbetade för “60 Minutes”. Hon var omgiven av livvakter, men folkmassan bestående av män var för stor.

Den första maj 2011 valde Lara Logan att beskriva gruppsexövergreppet i en intervju “Lara Logan breaks silence on Cairo assault” på den amerikanska kanalen CBS News. Hon berättar att när hon kom till Tahrir-torget var det en enormt festlig stämning. Folkmassorna sjöng sånger och ropade slogans, men den positiva stämningen var falsk. Hennes team, förutom henne själv, som bestod av 6 stycken män, varav tre hade säkerhetserfarenhet blev överrumplade.

Överfallet inleddes med att en man skrek: slit av hennes byxorna! Sekunderna efter blir hon antastad från flera håll. Det var män som antastade henne över hela kroppen och stoppade in sina fingrar i alla kroppsöppningar. Ju mer hon skrek desto mer blev männen upphetsade i den mycket täta folksamlingen.

“And it’s like suddenly, before I even know what’s happening, I feel hands grabbing my breasts, grabbing my crotch, grabbing me from behind. I mean – and it’s not one person and then it stops – it’s like one person and another person and another person. And I know Ray is right there, and he’s grabbing at me and screaming, Lara hold onto me, hold onto me.”

Hennes team blev snabbt splittrat och hon höll fast sig allt vad hon orkade vid Ray, som var hennes mest erfarna livvakt. Hon satte allt hopp till honom, utan Ray skulle hon dö, tänkte hon.

“I’ve lost everybody except him. And I feel them tearing at my clothing. I think my shirt, my sweater was torn off completely. My shirt was around my neck. I felt the moment that my bra tore. They tore the metal clips of my bra. They tore those open. And I felt that because the air, I felt the air on my chest, on my skin. And I felt them tear out, they literally just tore my pants to shreds. And then I felt my underwear go.

And I remember looking up, when my clothes gave way, I remember looking up and seeing them taking pictures with their cell phones, the flashes of their cell phone cameras.”

“I felt at that moment that Ray was my only hope of survival. You know, he was looking at me and I could see his face and we had a sea of people between us, obviously tearing at both of us, beating us. I didn’t even know that they were beating me with flagpoles and sticks and things, because I couldn’t even feel that. Because I think of the sexual assault, was all I could feel, was their hands raping me over and over and over again.”

CBS News intervjuar Lara Logan

Folksamlingen som uppskattningsvis bestod av mellan 200 och 300 män slet bort Ray och i det läget trodde Lara Logan att nu var hennes liv definitivt slut.

“They were tearing my body in every direction at this point, tearing my muscles. And they were trying to tear off chunks of my scalp, they had my head in different directions.” …  

“…not trying to pull out my hair, holding big wads of it, literally trying to tear my scalp off my skull. And I thought, when I thought I am going to die here, my next thought was I can’t believe I just let them kill me, that that was as much fight as I had.”

Det som var Lara Logans sista livsgnista var tanken på sina två små barn. Hon fick kraft från den rena viljan att överleva för deras skull. Hon var redan våldtagen, och när hon accepterade det, fann hon kraft i att bara överleva.

“I had to fight for them. And that’s when I said, “Okay, it’s about staying alive now. I have to just surrender to the sexual assault. What more can they do now? They’re inside you everywhere.” So the only thing to fight for, left to fight for, was my life.”

Hon beskriver hur några helt svartklädda kvinnor slöt sig runt henne och skyddade henne. De aggressiva männen har fortfarande respekt för sina egna äldre kvinnor från sin egen kultur (red anm).

“And I almost fell into the lap of this woman on the ground who was head to toe in black, just her eyes, I remember just her eyes, I could see.” … “And she put her arms around me. And oh my God, I can’t tell you what that moment was like for me. I wasn’t safe yet, because the mob was still trying to get at me.

But now it wasn’t just about me anymore. It was about their women and that was what saved me, I think. The women kind of closed ranks around me. And I remember one or two, maybe three men standing with them and throwing, the women were throwing water in the crowd.”

Lara Logan berättar att hon slutligen räddades av en grupp egyptiska soldater som slog sig igenom folkmassan för att nå henne och sedan fick de även slå sig tillbaka med batonger till en väntande stridsvagn. Hon fick strax därpå kontakt med sitt team som var förkrossat, de såg hur Lara Logan såg ut.

“By the time producer Max McClellan saw Lara, she was in the arms of one of the drivers, dangling as if her legs were broken.

Max McClellan: She looked like a rag doll. She looked completely limp. She looked like someone who was physically, emotionally and mentally spent. Overwhelmed.”

Soldaterna körde tillbaka TV-teamet till deras hotell där en läkare gjorde en första undersökning. Logan var i princip naken, sårig över hela kroppen, från topp till tå, som om hon hade körts igenom en kvarn.

Nästa dag flögs hon tillbaka till USA där hon omedelbart togs in på ett sjukhus. Hon stannade fyra dagar för vård och observation.

“And I stayed there for four days, which was hard. My muscles were so unbelievably sore, because they were literally stretched from the mob trying to tear my limbs off my body. My joints, every joint in my body was distended. And then they, the more intimate injuries, the injuries, the tearing inside. And the mark of their hands, their fingers all over my body, cuts and everything you could imagine.”

De hade slitit i alla hennes kroppsdelar, lederna var utdragna och skadade. Hennes hår hade rivits av. Hon var nästan naken. Hon var riven, slagen och tagen. Alla kroppsöppningar var penetrerade. De hade släpat hennes i smutsen. Hon var svart av smuts. Hennes kropp var sargad. Vad hade fått de arabiska männen att sluta om inte de svartklädda kvinnorna och de egyptiska soldaterna stoppat dem och fritagit henne?

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq